Hoppa till huvudinnehållet

Ny reglering för Vänerns vattennivå

Publicerad:
Ett nytt sätt att reglera Vänerns vattennivå ska bland annat motveka igenväxt av stränder. Arkivbild.
Ett nytt sätt att reglera Vänerns vattennivå ska bland annat motveka igenväxt av stränder. Arkivbild. Foto: Nathalie Forsström

Idag, torsdag 15 december 2022, tecknas en överenskommelse om ett nytt sätt att reglera Vänerns vattennivå. Syftet är att motverka igenväxning av stränder och problem för sjöfart och båtliv, samtidigt som vi fortsatt minimerar risk för översvämning och bibehåller flexibilitet för vattenkraften.

– Överenskommelsen är resultatet av en lösningsorienterad dialog där kraftproduktion, skredrisker och den biologiska mångfalden vägts mot varandra och en väl avvägd tappningsstrategi har tagits fram. Jag känner mig väldigt nöjd med resultatet, säger Georg Andrén, landshövding i Värmlands län.

Den nya tappningsstrategin tillåter lite högre vattenstånd och mer fluktuerande vattennivå under vår och sommar. Det motverkar igenväxningen av stränderna runt sjön och gynnar strandängarnas funktion. Ett högre sommarvattenstånd underlättar också för båtlivet, som kan ta sig till och från sina bryggor, samt för yrkessjöfarten som kan gå med full last.

Den nya strategin har kommit till stånd tack vare ett unikt samarbete mellan en rad organisationer, myndigheter och kommuner – det så kallade Vänerrådet. Det är många aspekter som behöver vägas in och mycket viktigt att alla intressenter varit med och bidragit med sin kunskap.

– Den nya tappningsstrategin öppnar möjligheter för en mer flexibel produktionsplanering och bidrar samtidigt till en variation i vattenstånden som är bra för Vänerns natur och ekosystem. Tillsammans med åtgärder för att stärka dammsäkerheten, översvämningsskydd vid Vänern och skredsäkring i Göta älv blir den nya tappningsstrategin ett viktigt verktyg, säger Johan Dasht, VD Vattenfall Vattenkraft AB.

Effekterna av den nya tappningsstrategin kommer att följas upp på olika sätt. Vänerrådet kommer att koordinera det breda uppföljningsprogram som ska studera effekterna på naturmiljön och olika samhällsintressen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer också att utvärdera effekterna av olika vattenstånd på olika verksamheter runt Vänern.

Fakta tappningsstrategi

Avtappningen av Vänern regleras av en vattendom från 1937. Tappningsstrategin ligger inom ramen för denna och är en frivillig överenskommelse mellan Vattenfall och Länsstyrelsen i Västra Götaland. 2008 infördes en tappningsstrategi med syfte att minska risken för översvämningar. Det fick också en del negativa konsekvenser, som att naturen runt sjöns stränder snabbt växte igen. 2018 bildades Vänerrådet i syfte att få till stånd en förbättrad, säker och naturanpassad tappningsstrategi.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldGeorg AndrénGöta älvMSBNaturOlyckor och katastroferÖversvämningarSjöfartVäderVänernVärmlands länVattenfall

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.