Hoppa till huvudinnehållet

Ägarna ökar satsningen på världsunik fabrik i Säffle

Publicerad:
Företagets vd Lars Sandberg med den unika skruvkorken i pappersfiber som nu produceras i Säffle.
Företagets vd Lars Sandberg med den unika skruvkorken i pappersfiber som nu produceras i Säffle. Foto: Claes Österman

För tre veckor sedan invigde Blue Ocean Closures sin fabrik i Säffle. Nu gör delägaren Alpla Group en ny stor investering i Säffle så att produktionen av kapsyler och skruvlock i pappersfiber kan öka.

– Det betyder att vi kan stärka upp våra resurser ytterligare.

Det säger Lars Sandberg som är Blue Ocean Closures grundare och vd. Han menar att ett dedikerat och växande teamet i Säffle och den utökade investeringen innebär att företagets verksamhet kan växa enligt planen.

– Vi har nu en produkt med potential att ersätta plastförslutningar i flera viktiga globala produktsegment och marknader. Vårt mål är att nå kommersiell produktion av fiberbaserade skruvkorkar under 2023, säger han i ett pressmeddelande.

Fiberbaserat

ST har tidigare berättat om Blue Ocean Closures etabering i Säffle och den världsunika produkt som företaget utvecklat och nu börjat producera. Det handlar om fiberbaserade skruvkorkar, en produkt som man är först med i världen.

– Vi siktar på att ersätta nuvarande industriella standards inom förslutningar med produkter som är biobaserade, nedbrytbara i hav och natur samt återvinningsbara som papper, berättade Lars Sandberg i en intervju med ST nyligen.

Blue Ocean Closures team i samband med invigningen av den nya fabriken i Säffle i slutet av november.
Blue Ocean Closures team i samband med invigningen av den nya fabriken i Säffle i slutet av november. Foto: Claes Österman

Företaget startade för nästan exakt ett år sedan då det globala österrikiska familjeföretaget Alpla-gruppen, som är ledande inom plastförpackningar och återvinning, gick in som delägare. Nu har Alplas styrelse beslutat att investera ytterligare i Blue Ocean Closures. Syftet är att öka möjligheterna att växa och producera biobaserade, nedbrytbara och återvinningsbara förslutningar till konsumentförpackningar.

– Vi har sett stora framsteg och att företaget rör sig snabbt framåt mot målet att utveckla användbara fiberlösningar. Som en del av vår viktiga och strategiska utveckling i en cirkulär ekonomi, har vi nu beslutat att investera ytterligare i Blue Ocean Closures, säger Christian Zmölnig, i Alplas ledning.

Glatfelter Corporation, en global tillverkare av avancerade, tekniska material, är också delägare i Blue Ocean Closures, och man konstaterar att partnerskapet kommit en lång väg sedan starten för bara ett år sedan.

– Betydelsefulla framgångar inom produkt- och materialutveckling men också produktion och personalutveckling har uppnåtts, säger företagsledningen i ett uttalande.

Nya investerare

I augusti besökte Alplas ledningsteam Blue Ocean Closures fabrik i Säffle där man skapat den första anläggningen i världen för att producera fiberbaserade förslutningar. Fabriken invigdes i slutet av november. Då var ägarna också representerade.

– Det är ett otroligt viktigt steg med en fullt fungerande maskin, som har installerats och körts igång tillsammans med ett kunnigt och drivet team, säger Christian Zmölnig.

Lars Sandberg som grundat Blue Ocean Closures berättar att han är både stolt och glad över beskedet från delägarna. Han överväger nu att öppna för nya investerare under första kvartalet 2023.

Alpla Group

Alpla är ett av världens ledande företag inom plastförpackningar och återvinning och har 22100 anställda.

Inom företaget produceras skräddarsydda förpackningssystem, flaskor, förslutningar och formade produkter vid 177 platser i 45 olika länder.

Applikationsområdena för förpackningar är flera: mat och dryck, kosmetika och vård, hushåll-, städ- och rengöring, läkemedel, motorolja och vätskor.

Alpla driver återvinningsanläggningar för PET och HDPE i Österrike, Tyskland, Polen, Mexico, Italien, Spanien, Rumänien och Thailand. Flera projekt genomförs på en internationell marknad

Artikeltaggar

ÅtervinningEkonomiNäringslivOcean Blue ClousuresSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.