Hoppa till huvudinnehållet

Vinden har vänt i Säffle: ”Ni är ett föredöme för företagande!”

Publicerad:
”Säffle är ett föredöme när det gäller att kunna driva företag i kommunen”. Det säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, som i torsdags besökte Säffle för att berätta mer om undersökningen som nyligen genomförts.
”Säffle är ett föredöme när det gäller att kunna driva företag i kommunen”. Det säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, som i torsdags besökte Säffle för att berätta mer om undersökningen som nyligen genomförts. Foto: Marina Johansson

Det går bra för näringslivet i Säffle. Under hösten släpptes Svenskt Näringsliv årliga ranking bland företagare i landet, som placerade Säffles näringslivsklimat på plats 15 i hela Sverige. I torsdags bjöd de tillsammans med Företagarna i Säffle in till en träff på hotellet för att dyka djupare in i ämnet.

Vad definierar ett bra företagsklimat? ”Säffle!”, ropade en deltagare när Anna Hedberg, regionchef för Svenskt näringsliv, inledde samtalet med den frågan. Det återspeglar kanske de fina siffror som Säffle har fått i årets ranking. Företagsklimatets kvalitet varierar nämligen oerhört mycket mellan landets kommuner - tyvärr, får man väl säga.

Högt snitt

Men för att återgå till frågan, finns det många svar på den. Att det finns bra lokaler och tomter till skälig kostnad, välutbyggd infrastruktur och att det är lätt att få tag på ansvariga på kommunen för råd och service, är bara tre av många, många faktorer i både stort och smått.

Svenskt näringslivs ranking är omfattande, och de deltagande företagarna får betygsätta en lång rad punkter från 1-6 (1-5 i vissa kategorier). De bästa kommunerna är så kallade 4.0-kommuner, där man alltså fått minst 4 i snitt sett till hela rankingen. Dem tillhör Säffle, med ett snitt på 4.1. Kommunen placerar sig som nummer 15 av landets 290 kommuner, vilket också är klart högst i länet. Det är siffror som får kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne att sträcka på sig där han sitter.

– Det är svårt att förstå, fortfarande. Man blir särskilt stolt över det när man tänker på att det här är en period som har kantats av flera stora kriser i världen: flyktingkrisen 2015, pandemin och så i år även kriget i Ukraina och hur det påverkar samhället i stort.

Stora skillnader

Av rankingen att döma är Värmland inte jämställt när det gäller företagsklimatet. Även om Säffle är i särklass bäst finns det flera andra värmländska kommuner med riktigt bra resultat. Munkfors, Kil och Grums hamnar till exempel på plats 31, 33 och 34. Filipstad ligger långt efter på plats 123 - dock är det den kommun som har klättrat allra mest, med hela 70 platser från föregående år. Arvika befinner sig i landets bottenskikt, på plats 283 av 290 kommuner.

Men allt är föränderligt. Även Säffle har befunnit sig på ”svarta listan”.

– Jag vet att vi har legat på plats 239 något år för länge sedan, säger Pia Proper, näringslivschef i kommunen.

Hon menar att för Säffles del kom vändningen när man tvingades ta nya tag efter att ha hamnat på botten.

– När Volvo lades ner blev vi påminda om vikten av att göra något tillsammans för att rädda jobben. Hur oerhört viktigt det är att kommunen och företagarna har ett bra samarbete för att vi ska få så många säfflebor som möjligt i arbete.

Ett gäng företagare, representanter från kommunen samt övriga intresserade samlades på hotellet för att ta del av Svenskt Näringslivs ranking.
Ett gäng företagare, representanter från kommunen samt övriga intresserade samlades på hotellet för att ta del av Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Marina Johansson

En av de punkter som Säffle utmärker sig särskilt på, är de höga betygen i punkten om tillgängliga och ändamålsenliga tomter och lokaler.

– Det är en resurs som många kommuner har brist på, påpekar Anna Hedberg.

Att sälja många kommunalt ägda tomter var en inspiration från Grums kommun.

– Jag hörde att de hade sålt alla tomter över Nyängen och tänkte ”wow!”. Jag sa till Dag att ”nu får vi fan sätta igång här!” berättar Pia Proper.

Djärva chansningar

Ett sådant exempel är den omtalade laxfabriken som vill etablera sig i kommunen. Där råder ännu viss oklarhet om hur det kommer att bli, men det verkade inte bekymra de deltagande företagarna i mötet.

– Nu tror jag ju personligen absolut att det blir av, men skulle det inte bli det är arbetet inte gjort förgäves. Något annat företag kommer i så fall att vilja etablera sig där när allt är så fint förberett, säger Mårten Stolt, och får medhåll av övriga.

Att våga ta risker måste man göra.

– En chef som jag hade för många år sedan sa att ”du får alltid göra fel, men gör inte samma fel två gånger”. Det är något som jag har tagit med mig och arbetar efter. Man måste våga testa saker, och lära av eventuella misstag, säger Pia Proper.

Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande, är förstås mäkta stolt över Säffles 15:e plats i landet när det gäller företagsklimat.
Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande, är förstås mäkta stolt över Säffles 15:e plats i landet när det gäller företagsklimat. Foto: Marina Johansson

Nya tider

Företagande, liksom samhället i stort, är i ständig förändring. Pandemin har varit ett oerhört hårt slag mot vissa verksamheter. Samtidigt har förändringen det inneburit i arbetsmetoder och anpassning varit en ögonöppnare för många och berikat utvecklingen av vissa branscher och arbetsplatser.

– Det som är så goddigt nu efter pandemin, är att folk har lärt sig att jobba på distans. Nu finns det inget som hindrar folk från att bo i Säffle även om de driver företag någon annanstans - eller från driva företag i Säffle även om de inte bor här, säger Mårten Stolt.

Kommit ikapp

Även om Säffles snitt är högt, finns förstås bättre och sämre enskilda mätningar. Säffle kommun är vida omtalat för sitt välutvecklade fibernät, men i kategorin ”mobil och bredband” har Säffle faktiskt tappat 33 platser i rankingen jämfört med förra året.

– Det behöver dock inte bero på att Säffle har blivit sämre, utan att andra kommuner har förbättrat sig på den punkten, säger Anna Hedberg.

Blicken ut mot helheten

Vad ska kommunen göra för att bli ännu bättre på företagande? Kanske handlar det om att titta på saker som på ytan ser ut att tillhöra ett helt annat område, men som är oumbärliga delar av helheten. Med en åldrande befolkning i kommunen måste man göra Säffle mer attraktivt för människor i arbetsför ålder, om man vill säkra näringslivet framöver.

– Det finns inte en ung familj som inte tittar på rankingen av skolor och förskolor när de väljer bostad. Att det finns bra och välutbyggd skola och barnomsorg samt vård och omsorg, är helt avgörande även för att näringslivet ska fungera, påpekar Lars Erik Einevik.

”Vår jävla skyldighet”

En punkt som rankingen inte mäter, är nivån av arbetslöshet i kommunen. Och där har Säffle en hel del att jobba med.

– Vi har över 800 arbetslösa i kommunen, och vi behöver alla arbetstillfällen vi kan få. Därför är vi oerhört beroende av alla våra duktiga företagare. Det är vår jävla skyldighet som kommun att stödja er så mycket vi bara kan för att ni ska kunna skapa arbetstillfällen i Säffle. Ni är superviktiga för oss! påpekar Pia Proper.

Artikeltaggar

Dag RogneGrums kommunLVUNäringslivPia ProperSäffleSäffle kommunSkolorSunneTurismUkrainaVård

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.