1950 föddes Agnetha Fältskog, Stevie Wonder, Claes Månsson - och Sifhällatomtarna. 73 år i följd har den rejäla ensemblen spridit glädje i Säffle på julafton. En tradition som är lika kär för publiken som för tomtarna själva.
– Vad skulle vi annars göra? Det här är ju jul för oss, säger ”överstetomte” Malin Axelsson.
Sifhällatomtarna såg dagens ljus när de bildades som en underhållningsgrupp i ledning av, som namnet antyder, dåvarande fotbollsklubben SK Sifhälla. Helt ideellt besökte de ett antal äldreboenden och sjukhus för att underhålla med julsånger och spex på julafton. Det blev så väldigt uppskattat att det blev en repris året efter, och även nästkommande år, och nästa efter det...
”Galet och fantastiskt”
Så har det rullat på, varje år sedan 1950. Något som ”överstetomte” - ledaren Malin Axelsson - tror är världsunikt.
– Att hålla på i 73 år, 20-30 personer, helt ideellt och på själva julafton - det är sinnessjukt. ”Helt galet men fantastiskt”, som Robert Wells uttryckte en gång.
Inte ens pandemin kunde stoppa tomtarna, som de senaste två jularna har sjungit utomhus på torg, innergårdar och lastbilsflak. I år får de återigen komma in i värmen för att sprida sin värme.
– Vi fick tips av en yrkesmilitär att stå på liggunderlag för att hålla värmen när vi sjöng, och det var verkligen ett bra tips!
Ingen busringning
För att få sjunga på torget behövde de ansöka om polistillstånd.
– Det blir lätt lite absurt när man ringer och säger att ”ja hej, vi är 30 tomtar som ska sjunga på julafton”. Det blir tyst i luren en stund!
En gång tomte, alltid tomte
73 år är en lång tid, och av förklarliga skäl finns ingen av originalmedlemmarna kvar i dag. Många är dock de sifhällatomtar som har hållit igång i flera decennier. Sven Gustafsson var med i 54 år, och Kjell Ohlson, välkänd underhållningsprofil i Säffle, var ledare för gruppen i otroliga 51 år.
– Det var han som drog in mig i detta en gång i tiden. Jag minns inte riktigt när, men det bör ha varit innan jag var 20, säger Malin.
Även i dagens ensemble finns många medlemmar som har varit med mycket länge. I 20 år, 30 år, och för vissa hela livet. Där har Oskar Olsson ett rekord som nästan får betraktas som oslagbart.
– Han är född den 23:e december och på sitt första gig med Sifhällatomtarna var han inte ens ett dygn gammal - hans mamma kom direkt från BB för att vara med!
Oumbärlig hjälp
SK Sifhälla upphörde som bekant som förening år 2019, när de bildade nuvarande Säffle SK ihop med forna Säffle FF. Men namnet har fått leva kvar i Sifhällatomtarna, som numera utgör en egen sektion inom Säffle SK. På senare år har julaftonens turné utökats med ett musikkafé på Silvénska villan och en landsbygdsturné lördagen innan jul för att hinna täcka in kommunens alla äldreboenden.
– Vi har ju en turnébuss tack vare Simons bussresor som ställer upp med både buss och chaufför. Det är en sådan lyx att det nästan är löjligt. Och Tegnérköket lagar risgrynsgröt åt oss. Det är stort att någon är beredd att offra sin julaftonsmorgon för att göra detta möjligt.
Ni är ändå 20-30 personer varje år, och alla bor inte i Säffle. Hur hinner ni repetera?
– Vi repar en och en halv timme innan vi drar igång på morgonen. Och sen brukar vi även ha ett genrep på Silvénska villan den 23:e. Sen är ju det digitala fantastiskt i ett sådant här sammanhang, det löser mycket om det skulle behövas.
En hel del sitter förvisso i ryggmärgen. Precis som med Kalle Anka klockan tre, är mycket i programmet det samma varje år.
– Vissa låtar går helt enkelt inte att stryka! Människor behöver detta i juletid.
Att Sifhällatomtarna är så många är inte bara ett kul signum, utan också en styrka.
– Folk blir glada av att det är många tomtar, och i alla åldrar. Men det sliter heller inte lika mycket på rösten, när man är många som sjunger. Det kan vara mer avslappnat då.
Betydelsefullt
Förra året tog sig 50-75 personer ut för att lyssna på Sifhällatomtarna på torget. Trots att det var redan klockan nio på morgonen och tio minusgrader ute. Det får man tolka som att deras insats har betydelse för säffleborna. Och för tomtarna själva är det en given tradition.
– Milla Sairio frågade sina barn, som nu är runt tonåren, häromåret om de skulle vara med i år igen. De hade bara tittat frågande på henne och svarat att ”vad skulle vi annars göra?”. Jag tror att vi alla känner ungefär så, att det här är ju jul för oss. Ingen vet vad vi skulle göra annars, så då sjunger vi väl då! Och kan det glädja någon annan på julafton, är det oslagbart.
För den som är morgonpigg på julafton, finns möjligheten att se och höra Sifhällatomtarna på ett offentligt framträdande på Sagabiografen. Sedan tar ett späckat schema vid under förmiddagen innan tomtarna avslutar på Ica Kvantums julbord.