Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Den modiga Maria

Publicerad:
Lena Skoting har skrivit veckans betraktelse.
Lena Skoting har skrivit veckans betraktelse. Foto: Nathalie Forsström

Den fjärde söndagen i advent, har vi inte riktigt kommit fram till Betlehem än. Vi stannar i Nasaret ett tag till. För det var i Nasaret de bodde, Maria och Josef. Det var från Nasaret ge gav sig iväg till Betlehem, därför att kejsar Augustus hade bestämt att hela världen, d v s hans hela värld - hela Romarriket, skulle skattskrivas.

Det var till Nasaret ängeln kom med budet till Maria: ”Var inte rädd!” sa han, innan han kom med det obegripliga budskapet att Maria skulle föda Guds Son till världen.

Nasaret finns kvar. Århundrade efter århundrade, årtusende efter årtusende har staden funnits på samma plats. Hus har rivits, förstörts i krig och oroligheter, byggts upp och raserats igen. Så även Bebådelsekyrkan. Den kan beskrivas som en kyrka som byggts på resterna av en äldre kyrka, som byggts på resterna av en ännu äldre kyrka, som byggts på platsen för Marias hem.

Där ängeln sa ”Var inte rädd” finns idag en modern kyrka. En kyrka med ovanlig utsmyckning. Ett stort antal konstnärer, av olika nationalitet, har fått uppdraget att göra var sin stor mosaik som föreställer Maria och Jesusbarnet.

Väggarna i kyrkan och gården den framför kyrkan, är fyllda av konstverk. Det är samma motiv, samma teknik… men så olika.

Där finns en svart afrikansk Maria, med ett lika mörkhyat Jesusbarn. Där finns en japansk Maria, med en snedögd liten Jesus i famnen. Där finns en Maria som representerar den amerikanska ursprungsbefolkningen… all världens folk.

Mariabilderna i Bebådelsekyrkan påminner påfallande lite om de vi ser i julkrubbor och på julkort. De ser inte alls ut som bokmärkes-söta Marior som har glitter i håret och ler milt mot betraktaren.

Det var inte gulligt att den unga Maria blev gravid. Det var dramatiskt och totalt genomgripande i såväl Marias som Josefs liv.

Maria var tonåring, när hon blev mamma till Jesus. ”Tänk att hon vågade, fast hon var så ung.” Det hör jag ibland. Fast jag tror att det var precis tvärtom. Att hon vågade därför att hon var så ung.

Det som är ung har inte så många reservationer, inte så många förbehåll. Den som är ung har lättare att kasta sig rakt in, rakt ut i farligheter och utmaningar. Maria var säkert både ängslig och rädd. Men inte så ängslig att hon sa ”nej”. För hon hade faktiskt valmöjligheten. Gud tvingar sig inte på någon. Inte då och inte nu.

Maria antog utmaningen. Hon valde att lita på ängeln när han sa: ”Var inte rädd!”. Hon valde att lita på Gud. Fast jag är övertygad om att hon då och då funderade över sitt val.

Den fjärde söndagen i advent stannar vi inför Maria. För att lära oss av henne. För att lyssna till ängeln som säger ”Var inte rädd!”. För att bli lite modigare i vår tro. För att ta in budskapet att Gud blir människa, på riktigt. Blir en av oss.

Med önskan om en fin avslutning av adventstiden och en god jul!

Lena Skoting

kontraktsprost

Artikeltaggar

Krönikor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.