Hoppa till huvudinnehållet

Jag måste sluta prata om julvärdskapet

Publicerad:
Lill-Babs - en av många personer krönikören gärna hade sett som julvärd och som gick bort inom ett år efter den uttalade önskningen.
Lill-Babs - en av många personer krönikören gärna hade sett som julvärd och som gick bort inom ett år efter den uttalade önskningen. Foto: Peter HallbŠck

Under de år som jag har jobbat på Säffle-Tidningen har det i juletid diskuterats vem vi tycker borde bli årets julvärd i SVT. Det har varit samtalsämne i fikarummet och en fråga som jag själv har ställt i läsarenkäter.

Själv kan jag inte längre besvara den frågan.

För mina val dör inom ett år.

Jag blev anställd på Säffle-Tidningen år 2017. Under en kickoff i oktober, när vi började planera innehållet i årets jultema, lyftes frågan för första gången. Jag sa att jag tyckte att Rikard Wolff har en underbar berättarröst, och får jag höra honom högläsa Viktor Rydbergs Tomten i tv-rutan är julaftonskvällen komplett.

Bara någon vecka senare avled Wolff.

Jag fick därför revidera mitt svar, när frågan blev aktuell till tidningen. Jag sa då att Lill-Babs torde vara idealisk för uppgiften. Man kan inte bli mer folkkär - eller mer naturlig i direktsändning - än så.

Tre månader senare - i mars 2018 - dog Lill-Babs.

Inför julen 2018 var Andreas Weise en av de med lägst odds för uppdraget. Vad mysigt det vore om pappa Arne skulle göra en comeback och programleda ihop med sin son, tänkte jag då. Möjligheten att vara två värdar låg öppen eftersom Erik Haag och Lotta Lundgren hade programlett ihop året innan. Med Weise och Weise blir det mycket sång, spex och nostalgi; nytt och gammalt i en skön blandning, precis som jul ska vara. Och så intressant och personligt att höra Andreas minnen av uppväxtens jular, då hans pappa var frånvarande för att i stället vara Mister Jul med hela övriga svenska folket.

I september året efter dog Arne.

Jag kan inte minnas att jag offentligt lyfte fram någon inför 2019, men minns bestämt att Adam Alsing fanns med bland mina kandidater när jag diskuterade ämnet lite ”off record”. Tragiskt nog blev han det första berömda dödsoffret för Covid-19 i Sverige, och avled i april 2020.

I julaftonsnumret av Säffle-Tidningen senare samma år finns just frågan om julvärdskap med i en enkät där redaktionen medverkar. Den gången svarade jag Svante Thuresson. ”Tänk er att höra Svante sjunga temat till Karl-Bertil Jonssons julafton live i tv-studion, det kan inte bättre bli!” Även denna julvärdsutopi gick i kras, eftersom Svante Thuresson - håll i hatten! - dog våren därpå.

Som ni kanske minns var det Tareq Taylor som fick tända ljuset i tv i fjol. Jag tänkte redan då att efter två män i rad (Lars Lerin 2020) bör det bli en kvinna år 2022 - samt vad roligt det vore om en årsrik sådan fick uppdraget. ”Dagny Carlsson hade ju varit helt fantastiskt, tänk att ha en programledare som minns förra gången det var jul - 22”, sa jag till min mamma och fick omedelbart lite gåshud.

Nu är det väl snarare konstigt om man inte dör väldigt snart om man är 109 år, men att även Dagny skulle sälla sig till skaran ”Marinas raskt avlidna önskejulvärdar” kändes ändå snöpligt.

Jag tror naturligtvis inte på hokus pokus och att det skulle finnas en bödel i mina ord, och att denne väljer att slå till på något så oförargligt som julvärdskapet. Men mönstret börjar ändå kännas olustigt, och som att jag borde sluta prata om det här.

I år är det Babben Larsson som håller tittarna sällskap. Jag är övertygad om att hon kommer att göra en kanoninsats. Även hennes namn har nämnts i Säffle-Tidningen i ämnet - men ni kan andas ut. Babben lär vara med oss ett tag till. Det var min kollega Cecilia som sa det, tack och lov.

Artikeltaggar

Andreas WeiseAvlidnaCoronavirusetJulKändisarKrönikorLill-BabsNöje/KulturRikard WolffSäffle-TidningenSkådespelareSvante ThuressonSVT

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.