Hoppa till huvudinnehållet

Holgers lyste ur mängden: Sveriges vackraste ljusskylt

Publicerad:
Holgers-skylten är ikonisk för många säfflebor - det kan segern i Renoveringsraseriets omröstning om landets vackraste ljusskylt bekräfta.
Holgers-skylten är ikonisk för många säfflebor - det kan segern i Renoveringsraseriets omröstning om landets vackraste ljusskylt bekräfta. Foto: Marina Johansson

Tio fina kandidater över hela landet fanns att rösta på, men det lilla konditoriet i Säffle sopade banan med alla. Holgers konditori har landets vackraste ljusskylt.

– Nu blir det bubbel! säger ena ägaren Caroline Augustsson.

Det var den sjunde december som föreningen tillika bloggen Renoveringsraseriet, som ägnar sig åt byggnadsvård och historisk byggnadsdesign, publicerade sin omröstning om Sveriges vackraste ljusskylt på sin facebooksida. En jury hade plockat ut tio kandidater bland över sextio inskickade bidrag, och Holgers konditori - som bloggen även besökt förra året - var en av dem.

”Jätteglada”

I morse offentliggjordes det att av de cirka 3400 rösterna stod Holgers konditori som ”klar segrare” - i konkurrens med stora varumärken och besöksmål som Liseberg och Löfbergs lila.

När Säffle-Tidningen träffar konditoriets ägare Caroline Augustsson och Sara Johansson är de precis på väg hem efter nattpasset, så ganska trötta men väldigt glada efter beskedet som kom tidigt på morgonen.

– Jättekul, vi är så klart jätteglada! säger Sara Johansson.

Två trötta men lyckliga ägare skulle precis gå av nattpasset när Renoveringsraseriet ringde för att berätta om segern i tävlingen.
Två trötta men lyckliga ägare skulle precis gå av nattpasset när Renoveringsraseriet ringde för att berätta om segern i tävlingen. Foto: Marina Johansson

David mot Goliat

Hon beskriver segern som oväntad.

– Vi tävlade trots allt mot väldigt kända platser. Men efter att Säffle-Tidningen skrev om tävlingen och även kommunen gjorde ett inlägg om det på Facebook, såg vi att rösterna började trilla in. Säffleborna verkar ha röstat som bara den!

Men rösterna kommer från lite varstans, och inte bara lokalt.

– Även Sverigesvepet tog ju upp detta i tv, och då syntes vi tydligt i bild länge. Sen vet vi ju att vi har trogna kunder över hela landet, som alltid stannar till här på genomresa, säger Caroline Augustsson.

Ett besöksmål

Holgers konditori får ofta beröm inte bara för sitt fikabröd, utan för den klassiska och välbevarade interiören från gamla dagar. Det vet säffleborna sedan länge, men nu också många fler. Priset är enbart äran, men uppmärksammandet tror ägarna är värt mycket.

– Jag tror att detta kan locka ytterligare en målgrupp hit, som är särskilt intresserade av nostalgi och vintage, säger Sara Johansson.

Att de själva har rustat upp skylten sedan de tog över konditoriet och sett till att den är lika fin som när den var ny, gör det hela ännu bättre.

Skylten ovanför entrén tros ha suttit där och i sitt nuvarande utförande sedan 1950-talet.
Skylten ovanför entrén tros ha suttit där och i sitt nuvarande utförande sedan 1950-talet. Foto: Marina Johansson

Hade ni någon personlig favorit i tävlingen utöver er egna?

– Det var verkligen många som var jättefina, vilket ju gör segern ännu roligare. Jag tyckte att Konditori Fågelsången i Uppsala var väldigt tjusig, säger Caroline Augustsson.

– Jag får nog säga Asplunds i Lidköping, men det är nog mer för att jag gillade hela huset, säger Sara Johansson.

Hur ska ni fira detta nu då?

– Ja, det är frågan. Vi hade lite julfrukost med personalen i morse, men nu får det nog bli lite bubbel! säger Caroline Augustsson.

Sveriges vackraste ljusskylt, tio i topp

1. Holgers konditori, Säffle

2. Bio Visir, Leksand

3. Pontus Ericsson, Östersund

4. Löfbergs lila, Karlstad

5. Konditori Fågelsången, Uppsala

6. Konditori Norrgatt, Visby

7. Nordströms trä, Stockholm

8. Liseberg, Göteborg

9. Asplunds, Lidköping

10. Hotel Wictoria, Mariestad

Artikeltaggar

BloggarFacebookHandelHolgers konditoriKonditorierLidköpingLisebergLöfbergsMat och dryckOmröstningarSäffleSäffle-TidningenUppsala

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.