Hoppa till huvudinnehållet

Byggstart: Bara tre tomter kvar i Ladugårdsparken

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Nu påbörjas byggnationen av villor och radhus i Ladugårdsparken.
Nu påbörjas byggnationen av villor och radhus i Ladugårdsparken. Foto: Claes Österman

Nu är byggnationen igång i Ladugårdsparken. De fyra första villorna ska snart byggas och därefter ska Säfflebostäder börja bygga radhus. Ladugårdsparken har blivit en succé och nu finns bara tre tomter kvar till försäljning.

Det har tagit drygt ett år från ord till handling. Idén om att skapa villatomter centralt har förverkligats snabbt i Ladugårdsparken och efter slutbesiktning av det nya vägnätet, VA-anslutningar, elförsörjning med mera är det nu klart för byggnation.

– Bygget av de två första villorna är redan igång och det dröjer inte längre förrän det byggs ytterligare några hus, konstaterar Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det var när villatomterna på Brännsvall och Sundsgärdet var slutsålda som idén om byggnation i Ladugårdsparken kläcktes. Politikerna var eniga och beslutet drevs snabbt igenom. I våras inleddes markarbetet som nu är avslutat.

– Det har gått fort tack vare det starka samarbetet mellan berörda förvaltningar och nämnder, säger Ola Johansson (M) som är kommunstyrelsens vice ordförande.

Och intresset för tomterna har varit stort.

– Inte konstigt för ett mer attraktivt läge för nybyggnation kan man inte hitta, menar Ola Johansson.

Fyra av de sju villatomtarna är sålda och intresset för de tre återstående är stort enligt Fastighetsbyrån som sköter försäljningen. Säfflebostäder har köpt mark för byggnation av två radhuskroppar med sammanlagt 15 hyresrätter.

Ola Johansson, Nina Andersson och Dag Rogne på promenad genom nya villaområdet Ladugårdsaparken där byggnationen nu börjat.
Ola Johansson, Nina Andersson och Dag Rogne på promenad genom nya villaområdet Ladugårdsaparken där byggnationen nu börjat. Foto: Claes Österman

Teknik- och fritidsförvaltningen har varit projektledare tillsammans med entreprenören Svevia samt Säkom och Vattenfall. Nina Andersson (M) som är teknik- och fritidsnämndens ordförande, är mycket nöjd när hon sammanfattar hur smidigt allt har gått fram till byggstart.

– Det har mindre än ett år byggts nya gator, gång- och cykelvägar, vatten- och avloppsledningar samt fiber, belysning och elförsörjning, säger Nina som kan berätta mer detaljerat om omfattningen:

– Det handlar om 350 meter gator, 250 meter gång-och cykelväg, 500 meter vatten- och avloppsledningar och cirka 350 meter el- och fiberledningar.

Hur mycket har det kostat kommunen?

– 12 miljoner kronor totalt vilket innefattar både planering, projektering och byggnation, svarar Nina Andersson.

Priserna på tomterna är subventionerade och ligger förhållandevis lågt med tanke på det centrala och attraktiva läget.

– Syftet med det låga priset är att vi vill få igång byggnation. På Brännsvall lärde vi oss dels att köparen vill ha större tomter och att ingen vill betala för högt pris, säger Ola Johansson.

Planering och projektering har varit en utmaning då man har fått ta mycket hänsyn till områdets höga kultur- och miljövärden.
Planering och projektering har varit en utmaning då man har fått ta mycket hänsyn till områdets höga kultur- och miljövärden. Foto: Claes Österman

Planering och projektering har varit utmanande på grund av de höga kultur- och miljövärdena i området.

– Framförallt har vi fått ta mycket hänsyn i utformningen av anläggningarna för att bevara de ståtliga alléträden som finns i området. Anordningar såsom belysningsstolpar och armaturer har också valts omsorgsfullt för att bevara herrgårdsmiljön i området, berättar Nina Andersson.

Nu hoppas kommunen att intresset för nybyggnation ska hålla i sig och därför har man börjat spana efter nya områden för villabebyggelse.

– Vi har kvar en del yta på Sundsgärdet och utanför Brännsvall. Den obebyggda marken ovanför Parkgatan är attraktiv och det finns alltid intresse för byggnation på Torstenstorp. Det är väldigt viktigt att det finns möjligheter att bygga villor så att Säffle fortsätter att vara en attraktiv plats att bo på, säger Dag Rogne.

Läs också

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggnationDag RogneFastighetsbyrånLadugårdsparkenNina AnderssonOla JohanssonSveviaSäffleSäfflebostäderVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.