Hoppa till huvudinnehållet

Hon får Guldplaketten för årets bästa idrottsprestation

Publicerad:
Årets mottagare av Guldplaketten är vattenskidåkaren Ella Björlin, 18, från Nysäter.
Årets mottagare av Guldplaketten är vattenskidåkaren Ella Björlin, 18, från Nysäter. Foto: Diana Dragic

Säffle-Tidningens pris för bästa idrottsprestation i Säffle går det här året till vattenskidåkaren Ella Björlin från Nysäter. Under året har Ella, som tävlar för Borgviks VSK. Under året har hon tävlat mer än hon själv räkna, och plockat guldmedalj efter guldmedalj på både klubbtävlingar och mästerskap.

– Jag blev ganska chockad när jag fick veta det. Jag visste inte ens att det här priset fanns, men det kändes väldigt kul att få det och man blir ju alltid lite extra glad när man inte har förväntat sig att vinna något, skrattar Ella.

Att försöka summera tävlingsåret ur minnet är inte det enklaste för den här talangfulla 18-åringen. Hon har tävlat så mycket under 2022 att hon själv har tappat räkningen. Slår man dock ihop medaljskörden under enbart årets mästerskap, har hon kammat hem totalt fem guld- och fyra silvermedaljer på SM och NM.

Ella kvalade även in till EM, där hon trots hård konkurrens bara var en placering ifrån att ta sig till final. Dessutom var hon väldigt nära att slå svenskt rekord i slalom under en tävling i Karlstad i augusti, men ett personbästa blev det åtminstone.

– Där slutade jag på 2/12 och var bara en boj från att ta svenskt rekord, säger Ella.

Ella har haft ett fantastiskt tävlingsår men fina prestationer. Bland annat har hon kammat hem tre guld av fyra på SM.
Ella har haft ett fantastiskt tävlingsår men fina prestationer. Bland annat har hon kammat hem tre guld av fyra på SM. Foto: Kjell Olsson

Vad häftigt!

– Nja, mer irriterande att vara så nära tycker jag, skrattar Ella.

Förutom sina många individuella medaljer och förbättrade personbästan har Ellas prestationer också varit betydelsefulla i lagmästerskapen. Där har hennes resultat bidragit till bland annat lag-guld i NM.

– Det var roligt att få försvara det guldet. Sverige har varit obesegrade i NM i många år nu, berättar hon.

Vilken prestation är du mest stolt över?

– Det är nog att jag var så nära ett svenskt rekord, men också att jag har utvecklats i hopp och lyckades komma över 30-gränsen under NM i Norge. Tidigare hoppade jag mellan 25-28 meter, men där slog jag mitt personbästa på 31,30 meter.

Säsongen pågår från ungefär april till september. Under den perioden tränar Ella så gott som varje dag. Skolarbeten får hon ibland göra på hotellrummet under tävlingshelgerna.
Säsongen pågår från ungefär april till september. Under den perioden tränar Ella så gott som varje dag. Skolarbeten får hon ibland göra på hotellrummet under tävlingshelgerna. Foto: Carolina Schützer

Lärorikt år

Man kan lugnt säga att det har varit en fruktsam tävlingssäsong för Ella. Hon har kammat hem medaljer på nästan alla tävlingar och själv vill hon sammanfatta året som roligt och lärorikt.

– Jag har samlat på mig många nya erfarenheter, upplevelser och lärdomar.

En ny erfarenhet för Ella har varit att åka iväg på tävlingar utan sin familj.

– Jag fyllde 18 och tog körkort ganska nyligen, så i år har jag kunnat åka iväg på tävlingar själv för första gången. Det har varit som rena semestern, ler Ella.

”Fastnade direkt”

Backar vi bandet nio år så kommer vi till starten på Ellas framgångsrika tävlingskarriär. Det var hennes mamma som såg ett inlägg på Facebook om en prova-på-dag vid vattenskidklubben.

– Jag var ju den där ungen som provade på alla sporter som fanns och älskade allt som gick fort, så hon tog med mig dit och jag fastnade direkt.

Redan som barn hade Ella lätt för att snappa upp och lära sig nya saker, och efter ungefär en månad på vattenskidorna kunde hon bland annat hålla balansen på en skida. Första tävlingen gjorde hon samma år som hon började, på hemmaklubben i Borgvik.

Bild från tävlingsdebuten för Borgvik VSK, 2013.
Bild från tävlingsdebuten för Borgvik VSK, 2013. Foto: Håkan Strandman

Hopprampen, som är 1,5 meter hög, tyckte hon har lite obehaglig till en början, men efter ett par år med hoppträning kände hon att det var den grenen hon ville satsa på.

– Jag började sätta mål och träna ’på riktigt’ när jag var ungefär 13 år. Då ville jag bli en grym hoppare. Det finns inte så många i varken Sverige eller Norden som tävlar i hopp, så det var väl det som kändes lite coolt.

Är det fortfarande hopp som är favoritgrenen?

– Det varierar beroende på vädret och dagshumöret, ler Ella. Är det väldigt regnigt och blåsigt är det roligare att trickåka, men överlag är det roligast med hopp.

Pannben och envishet

För att lyckas bli bra på vattenskidor menar Ella att det krävs mycket pannben, mod, envishet och bra balans. Det händer att man ramlar och slår sig, och då måste man våga sig upp på skidorna igen.

Hon beskriver också hur hennes vinnarskalle och ’jävlar anamma’ har tagit henne långt inom sporten, men med en stor vilja att vinna kommer också en del besvikelse, även om resultatet är ett silver.

– Jag vet ju vad jag kan och ibland vill jag mer än jag lyckas prestera, men överlag är jag väldigt nöjd med den här tränings- och tävlingssäsongen.

Ella Björlin från Nysäter vann fyra guld i NM i vattenskidåkning.
Ella Björlin från Nysäter vann fyra guld i NM i vattenskidåkning. Foto: Kjell Olsson

Fokus på skolan

Vanligtvis brukar Ella redan ha en klar bild av nästa års tränings- och tävlingsmål vid det här laget, men eftersom det är dags att ta studenten till våren har skolan fått lite mer fokus det senaste.

– Jag ska väl träna på som vanligt. Sen hade det ju varit skönt att slå det där svenska rekordet i slalom, säger Ella. Men till en början kommer nästa års säsong att komma lite mer i andra hand, tills jag tar studenten.

En sista fråga: har du något nyårslöfte?

– Nej, jag har inget pannben när det gäller sånt, skrattar Ella.

Ella Björlin vann Guldplaketten 2022.
Ella Björlin vann Guldplaketten 2022. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

Borgviks VattenskidklubbElla BjörlinSäffleSportVattenskidor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.