Hoppa till huvudinnehållet

Julen kom med Sifhällatomtarna

Publicerad:
Serena Fayad visade att hon inte bara kunde sjunga utan även dansa, när hon iklädde sig rollen som Rudolf med röda mulen.
Serena Fayad visade att hon inte bara kunde sjunga utan även dansa, när hon iklädde sig rollen som Rudolf med röda mulen. Foto: Marina Johansson

– Nu blir det julstämning, mamma! sa Bodil Lurén till sin mamma Margit, när 30 musikanter i tomtedräkter äntligen tågade in i sällskapsrummet på Vardaga Lindbacken.

Det var nog ingen som inte höll med om det. Sifhällatomtarnas efterlängtade besök satte verkligen julkänslan i toner.

Det var trångt om saligheten när det var dags för Sifhällatomtarnas gig på julaftonsmorgonen. Boende, anhöriga och personal fick sitta tätt, och åhörare fick placera sig ända ut i korridorerna. Men det får man naturligtvis bara vara glad över, att det är många både som vill lyssna och som vill vara med och sjunga.

– Vi är ju nästan lika många som ni är! sa Maria Wells till publiken.

Det var verkligen fullknökat på Lindbacken inför morgonens uppträdande.
Det var verkligen fullknökat på Lindbacken inför morgonens uppträdande. Foto: Marina Johansson

Av alla stopp som Sifhällatomtarna gör på sin turné, är den absoluta majoriteten på äldreboenden. Kanske är det också därför som de flesta låtar på programmet är gamla godingar som har hängt med länge i den svenska julrepertoaren. Dans-och lekvisor som Mössens julafton, Bjällerklang och Midnatt råder, och även ett par låtar som alla känner ifrån Kalle Anka och hans vänner önskar god jul - till exempel Bella Notte och Ser du stjärnan i det blå. Två låtar som kanske inte anses vara julsånger i övriga världen, men som har blivit det i Sverige för att de förknippas med just Kalle klockan tre.

 • Förutom Jultomten själv, har kanske Sifhällatomtarnas ledare Malin Axelsson mest energi under julen.
  Förutom Jultomten själv, har kanske Sifhällatomtarnas ledare Malin Axelsson mest energi under julen. Foto: Marina Johansson
 • Lotta Sairio sjöng O helga natt med stor inlevelse.
  Lotta Sairio sjöng O helga natt med stor inlevelse. Foto: Marina Johansson
 • Robert Wells är känd från Så ska det låta och Rhapsody in rock - och i Säffle även från Sifhällatomtarna.
  Robert Wells är känd från Så ska det låta och Rhapsody in rock - och i Säffle även från Sifhällatomtarna. Foto: Marina Johansson
 • ”Smånissarna” i truppen hade flera egna nummer.
  ”Smånissarna” i truppen hade flera egna nummer. Foto: Marina Johansson
 • Bland Sifhällatomtarna återfinns flera familjer som har ”tomtat” i generationer.
  Bland Sifhällatomtarna återfinns flera familjer som har ”tomtat” i generationer. Foto: Marina Johansson

Även klassiska adventssånger som Nu tändas tusen juleljus har sin självklara plats i Sifhällatomtarnas repertoar- och utan O helga natt är det väl knappast jul? Lotta Sairio sjöng solo i den älskade sången, som fick avsluta hela programmet innan ensemblen tuffade vidare mot nästa stopp.

Piff och Puff är också ett radarpar på jul, men åtminstone vad allmänheten känner till spelar de inte lika bra gitarr som Jimmy Grimberg och Niklas Lychou.
Piff och Puff är också ett radarpar på jul, men åtminstone vad allmänheten känner till spelar de inte lika bra gitarr som Jimmy Grimberg och Niklas Lychou. Foto: Marina Johansson

Publiken lyssnade andäktigt, sjöng med och applåderade entusiastiskt. Många fällde också en och annan tår, och det är väl inte undra på. De flesta av oss har känslosamma minnen förknippade med jul, och som väcks till liv genom musiken. Dessutom är det lätt att bli berörd över att så många vill ge av sin tid för att sjunga dessa sånger live för andra på julafton.

Mor och dotter Lurén - Margit och Bodil - satte stort värde på Sifhällatomtarnas besök.
Mor och dotter Lurén - Margit och Bodil - satte stort värde på Sifhällatomtarnas besök. Foto: Marina Johansson

Väninnorna Marianne Andersson och Margit Lurén bor på Lindbacken och hade länge sett fram emot Sifhällatomtarnas uppträdande. De var inte besvikna.

– Jag jobbade på sjukhuset förut och där lyssnade jag på dem under många julaftnar. Det var något stort det, när Sifhällatomtarna kom för att underhålla dem som låg på sjukhus under jul! De är otroligt duktiga och man kan inte tacka dem nog för att de gör detta, säger Marianne.

– Vi är alldeles överväldigade. Nu är det jul! säger Margits dotter Bodil.

Efter sista låten är det direkt på’t igen till nästa stopp...
Efter sista låten är det direkt på’t igen till nästa stopp... Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

JulKalle AnkaMalin AxelssonMaria WellsMarianne AnderssonMusikRobert WellsRockSäffleSångSifhällatomtarnaVardaga Lindbacken

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.