ST:s brottsarkiv

ST:S BROTTSARKIV: Vad hände egentligen över jul- och nyårshelgen?

Jul- och nyårsspecial • Julgranstjuvar • ”Greps sedan han tappat en gris” • ”Motivet till mordet är fortfarande höljt i dunkel.”

Julhelgerna till ära kommer här ett samlings-brottsarkiv igen. Vad hände egentligen under jul- och nyårshelgerna förr i tiden? Skedde det fler brott, hände det ruskigare saker? Det ska vi ta reda på – men jag kan säga att det hände en hel del grejer runt jul. En hel del hemskheter och en hel del konstigheter.

Istället för att gräva ner oss i ett stort fall kikar vi nu tillbaka i tiden och ser vad som hände under en särskild tid – vi kommer alltså gå igenom flera mindre fall. Dock kommer vi märka att flera av de fall som ST:s brottsarkiv redan gått igenom dyker upp även här – flera av sakerna skedde alltså kring jul eller nyår. Vi kommer också att ramla på nya fall som vi kommer att gå igenom vid ett senare tillfälle – fall som är värda ett eget brottsarkiv.

Vi kommer att ta oss igenom 30-års brottshistoria under denna helg – vi startar med 1960-talet och slutar med 1980-talet.

1960-tal

Först ut i denna julspecial är en gammal bekant till oss; den notoriske hästplågaren Erling. Han har, dagarna precis innan jul 1960, åter fått ett föreläggande om att hålla rent i sina stallar – men det vet vi ju alla att detta inte går vägen… Var så säker, vi kommer söta på honom fler gånger även i det här brottsarkivet.

”Ett bra knep att lura julgranstjuvar på byte”

Det känns ganska självklart att det dagen innan julafton ska snos julgranar - just det här skedde 1960.

”Vid det här laget har väl de allra flesta skaffat sig julgran på ett eller annat sätt. Nu är det jul igen - och en gran måste man ha - vackert prydd med girlander och ljus och glitter. En mera dyster sida av saken är den, att markägare i dessa dagar gjort anmälan om, att deras marker blivit skövlade på ungskog.” Polisen i Säffle börjar se rätt allvarsamt på förhållandet, då julgranstagning på olovligt sätt enligt lag kan beivras och brottet hör under allmänt åtal och kan rubriceras som åverkan.

Från flera håll runt om Säffle har polisen fått anmälningar från markägare, som fått sina marker skövlade på ungskog, som planterats ut. Polisen börjar se rätt allvarligt på förhållandet, då detta fått en så stor omfattning. Huggning av julgranar har blivit en fullkomlig plåga för skogsägarna.

Dagligen passerar bilar genom staden från olika håll nedlastade med julgranar. Även om vi fortfarande tror, att de flesta åtkommits på legitimt sätt, måste man ändock med beaktande av markägarnas konstaterande i sina skogar, misstänkta, att många granar huggits olovligt. Kommande år skall polisen i Säffle på sitt sätt försöka stävja den olovliga avverkningen. De personer som ertappas med att olagligen taga sig julgran kommer att ställas under åtal.

”Ett bra knep att lura julgranstjuvar på byte”
”Ett bra knep att lura julgranstjuvar på byte” Foto: OLA TORKELSSON

Slog sönder tobaksautomat och sprang bort

Inte ett av de grövsta brotten, men ett lite roligt sådant som framförallt har med julen att göra. En person, som tänkte skaffa sig ”julröka” genom att slå sönder en tobaksautomat, blev emellertid skrämd och fick fly utan byte. Händelsen iakttogs vid Jonassons cigarr- och pappershandel vid 24.30-tiden natten till julaftonen 1961. Automatens glasrutor slogs sönder så våldsamt att mannens förehavande observerades, ”varvid han föredrog att avlägsna sig utan det tilltänkta rökverket.”

Under annandagen larmades brandkåren till en brand. Det hela var emellertid snabbt avklarat, ty det var fråga om ett bortglömt strykjärn, som hade bränt hål i sitt underlag. ”Familjen hade farit bort och därförut kopplat till julstjärnan såsom man tänkt. Men man hade i stället satt strykjärnets stickkontakt i kopplingsdosan.” När familjen kom hem var huset fullt av rök, och strykjärnet hade gått ner i trossbotten. Sådant som kan hända om man har bråttom iväg, men kommer på att man vill att det ska lysa en julstjärna i fönstret när man är borta över jul…

Polisbilen med dess besättning kom som en ”räddande ängel”

Mitt i alla brott måste vi ändå slinka in med en härlig liten julhistoria – polisen var involverad, men kanske inte på det sätt som de brukar.

Julhelgen och tiden däromkring har varit mycket lugn för polisen i Säffle. ”Utan uppdrag blev man ändock inte och gäller det att räcka en hjälpande hand står ingen inom kåren handfallen. Under natten till fredagen kom polisbilen med dess besättning som en ”räddande ängel” till ett ungt par, som väntade tillökning i familjen. Genom en telefonkiosk i Säffles utkanter sökte en ung man kontakt med Taxi, men då svar uteblev, steg bekymren oroväckande. I samma nejd var då polisbilen på patrullering och efter att man delgivit poliserna sin belägenhet, gick färden till BB kanske på ett mera ovanligt sätt; i polisbil. Att erbjudandet försatte det unga paret i en betydligt ljusare situation behöver kanske inte tilläggas.”

Under natten till fredagen kom polisbilen med dess besättning som en ”räddande ängel” till ett ungt par, som väntade tillökning i familjen.
Under natten till fredagen kom polisbilen med dess besättning som en ”räddande ängel” till ett ungt par, som väntade tillökning i familjen.

Vapenhandlade med ”kronmärkta” vapen

En Säfflebo stod tidigare i november 1962 inför rätta för olaga vapeninnehav – precis innan julhelgerna fick han en tidig julklapp; 3 månaders straffarbete ovillkorligt. ”Han hade tydligen för vana att komma i kontakt med personer som hade vapen att avyttra. Under en husrannsakan påträffades nämligen ett stulet hagelgevär som tidigare uppgivits ha ”dränkts” i sjön. Även ett salongsgevär med ammunition påträffades tillika med ”kronmärkt” kulspruteammunition och en ”kronmärkt” bajonett med hölster.”

Även detta år dyker Erling upp dagarna precis efter nyåret. Man har återigen utdömt ett vite till honom då han inte sköter sin hästhållning. Hästarna har gått ute hela vintern och har nu fått kvarka i kylan… Detta är i början av det nya året 1963.

Finkade fylleristen levde rövare i cellen

Strax innan julhelgen 1963 gick detta att läsa i ST: ”Sedan en omhändertagen fyllerist förpassats in i polisfinkan i Säffle började vederbörande att gå lös på finkans fasta inventarier. Slutligen kom han även på idén att han skulle avsluta sitt besök med ett dopp. Han täppte nämligen till avloppet och öppnade vattenkranen, vilket resulterade i översvämning. Huvudledningen i fastigheten måste brytas för att fylleristen inte skulle få sin vilja fram.”

Han slet lös ett millimetertjockt järn från ventilationsanordningen intill fönstret. Med den som tillhygge slog han sönder ett par armerade fönsterrutor. ”Trots att vinterkylan på ett alltför påtagligt sätt började tränga in i finkan avsvalnade inte den inneboendes förstörelselusta det ringaste. Sedan han överflyttas till en annan finka revs korkmattan och golvisoleringen upp – ringledningen slets sönder. I taket på en av finkorna började han även slita lös takplattorna. Att reparationskostnaderna kommer att bli dyra för fylleristen är givetvis ett faktum.”

Sedan en omhändertagen fyllerist förpassats in i polisfinkan i Säffle började vederbörande att gå lös på finkans fasta inventarier.
ST 1963

Erling på förstasidorna

Dagarna innan julhelgen är det också dags för en återkommande filur i vårt brottsarkiv att dyka upp igen – Erling är återigen ett föremål för myndigheternas ingripande. Den här gången gäller det i första hand en unghäst som varit sjuk ett par dygn och slutligen blivit liggande på grannarnas gärde. Vid den här tiden har Erling ytterligare 53 hästar…

Året efter, 1964, även här dagarna precis innan jul, dyker hästuppfödaren Erling upp på förstasidorna i Säffle-Tidningen. Nu dömdes han för femte gången…

Törstiga stal arraksflaskor

”Att systembolaget har stängt flera dagar i rad, kan ha sina sidor för törstiga herrar. Natten till nyårsdagen bröt sig sålunda några mindre nogräknade in hos Holgers konditori, och där de i härligheten materialiserade i ett flertal arraksflaskor. En ganska dålig trädörr till källarregionerna blev sesam öppna dej för sällskapet, vilka försåg sig med 14 flaskor av den trögflytande varan. Hur man mådde efter förtärandet, förtäljer inte historien.”

”I ett pokulerande sällskap blev turen skral, och häftet fick tjänstgöra som betalningsmedel.”
”I ett pokulerande sällskap blev turen skral, och häftet fick tjänstgöra som betalningsmedel.” Foto: AP Photo/TT

Pokerhajen skrev ut när 5.000 på falska checkar

4.560 kronor (55 603,80 kronor i dagens värde) – det blev det sammanlagda beloppet om en 30-årig pokerhaj hann skriva ut när kassan tröt. Mannen hade hittat ett checkhäfte utanför ett varuhus i Säffle. ”Det slank illa kvickt ned i fickan, och någon direkt tanke att lämna inte det till polisen hade han tydligen inte. I ett pokulerande sällskap blev turen skral, och häftet fick tjänstgöra som betalningsmedel.”

Brödknivsbeväpnad åmålsynglig sparkade ut fönster

På nyårsdagen 1966 ”utspann sig ett ganska otrevligt intermezzo” på Medborgarhuset i Säffle. En berusad åmålsynglig uppträdde störande i danssalongen, och ombads därför att avlägsna sig. Han gjorde då kraftigt motstånd mot vaktpersonalen, och på väg ut passade han på att sparka ut en av rutorna till entrén. I samband med tumultet hittade man också en stor brödkniv som tillhörde mannen. ”Om han sökt att bruka denna kan inte bevisas”.

Ynglingen var dessutom identisk med den fyllerist som för en tid sedan slog ut fem tänder på en ordningsvakt i Svanskogs Folkets hus.

”I väntan på polisbil uppträdde ligisten synnerligen hotfullt. Med sparkar och slag sökte han slita sig loss från de tre ordningsvakterna som höll honom. Trots fylleristens burdus uppträdande – han kastade okvädningsord och sparkade var han kom åt – kunde dock dessa hålla nerverna under kontroll och brukade inte mer våld än nöden krävde.”

När polisbilen kom gjorde mannen kraftigt motstånd och fick släpas in i bilen, efter att en av polismännen kopplat ett effektivt grepp på honom. Efter en tid i finkan släpptes ynglingen. ”Trots denna otrevliga händelse vill säfflepolisen ge ett synnerligen gott betyg åt den nyårsfirande Medborgarhuspubliken.”

1960-talets rubriker
1960-talets rubriker

Hästar och dynamitarder

Under trettonhelgen 1966; Lösa hästar springer runt i Svanskog – undrar vad det kan handla om? Hästuppfödaren Erling kanske…

Ännu en favorit i repris: I april 1964 utsattes postkontoret i Nysäter för en kassaskåpskupp. Dynamitarderna kom över 16.070 kronor. (184.454,13 kronor). Vi skrev om fallet i ST:S BROTTSARKIV:1960-talets dynamitarder och kassaskåpskupper – och det var här efter trettonhelgen 1967 som stortjuvarna, som vi kom att alla Forsa-Nicke och Bosse, erkände.

Tappade gris – avslöjad som rattfyllerist

Precis innan jul 1967 dömdes en chaufför till en månads fängelse för rattfylleri. Det var under sommaren som han greps sedan han tappat en gris som han skulle transportera till Krokstad. ”Polisen fick hand om grisen och det var när man skulle återlämna den som det uppdagades att mannen var lite för berusad för att vara lämplig som bilförare.

Även ett annat rattfyllo uppmärksammades i ST precis innan julhelgen 1967. En patrullerande polisbil fick syn på en bilist i värsta trafiken – men poliserna visste inte hade körkort. När föraren förstod att han var skuggas, satte han av i högsta fart från stadens centrum ut mot industriområdet i ett desperat försök att skaka förföljarna av sig. Där ute körde han in på en dålig väg och följde denna så långt det var möjligt. Han hade dock poliserna hack i häl och lämnade därför sitt fordon för att försöka springandes klara sig undan. ”Det gick nu inte, utan han blev gripen och då visade det sig, att han inte heller var nykter, utan fick följa med för blodprov i vanlig ordning.”

Polisen fick hand om grisen och det var när man skulle återlämna den som det uppdagades att mannen var lite för berusad för att vara lämplig som bilförare
ST 1967

Vi fortsätter på fordonstemat. ”Genom att såga av en kraftig sinka vid låset till ett garage tillhörande AB Nordverk i Viksfors. ”Långserud har tjuvar, troligen flera till antalet, som tagit sig in i garaget. Där har man sedan rullat ut en personbil av märket Volvo PV. För att ta sig in i bilen har man slagit sönder en sidoruta och under denna manöver har en av tjuvarna skadat sig då det fanns blodspår på glaset. ”

Tjuvarna fick dock ingen större nytta eller nöje av bilen. Istället för att ta sig en tur i bilen så rullades den några hundra meter – fram till en älv. ”Intill bron som går över denna har tjuvarna helt sonika tippat bilen i älven. Detta förbryllar säfflepolisen som nu arbetar efter flera teorier.”

Säfflerymmare med kumpan fast i fälla

På nyårsaftonen 1967 tipsade fängelsedirektören i Mariestad, Örebropolisen om en rymning. Det var två klienter som rymde från fångvårdsanstalten i Vänerstaden. En av rymlingarna var hemmahörande i Säffle och den andra från Hova. Tipset gjorde att de båda kunde gripas.

”Enligt tipsen från fängelsedirektören skulle de båda flyktingarna ha för avsikt att söka sig till en gård utanför Örebro. Polisen gillrade därför en fälla på gården ifråga och natt till torsdagen gick de två rymmarna snällt i densamma. ”

I ditt sällskap hade de ytterligare en man som vid förhör erkänt, att han härbärgerat de båda kumpanerna, och som nu löper risk att bli åtalad för främjande av flykt.

”Kilabon hade rest vida omkring på sina stöldraider. I örebrotrakten stal han ifjol två utombordsmotorer och en gräsklippare. ”
”Kilabon hade rest vida omkring på sina stöldraider. I örebrotrakten stal han ifjol två utombordsmotorer och en gräsklippare. ” Foto: Hasse Holmberg

Kilabo var stortjuvar

Dagen innan julafton 1968 skrev ST om en 23-årig kilabo som åtalats för en lång rad stölder, bland annat sju utombordsmotorer. ”I övrig varierar stöldgodset från mjölkflaskor till en militäruniform.”

Han etablerade sig också som hembrännare – 20 liter mäsk lade polisen beslag på utom en fullständig hembränningsapparat. Olaga vapeninnehav ingår också i bilden.

”Kilabon hade rest vida omkring på sina stöldraider.” I örebrotrakten stal han ifjol två utombordsmotorer och en gräsklippare. Vid en bensinstation i Vålberg åkte fem statyetter av konststen med i ett svep. De var värda 600 kronor (6.173 kronor). På Värmlandsnäs stal mannen två mjölktransportflaskor värda 130 kronor (1.302 kronor). På sin arbetsplats i Säffle plockade han åt sig verktyg och material för 300 kronor (3 086 kronor), och under militärtjänst vid A9 i Kristinehamn stal han i huvudförrådet en permissionsuniform som värderats till 170 kronor (1 749 kronor).

I somras gjorde han en raid söderut och vid Laxsjö i Dalsland lade han sig till med fem utombordsmotorer, värda åtskilliga tusen kronor.

I sitt hem hade han en F-pistol och en revolver, samt en signalpistol som borrats upp för att kunna användas för hagelskott. I Kila ordnade han också ett hembränneri i somras. Åklagaren yrkar att den apparat, som de åtalade själv tillverkat, skall förklaras förverkad.

Frampartiet på bilen blev intryckt vid den kraftiga smällen mot huset.
Frampartiet på bilen blev intryckt vid den kraftiga smällen mot huset.

Färd i stulet vrålåk slutade mot husvägg

Strax efter nyårshelgen då 1968 blev 1969 skedde en bilstöld vid Bilcity på Stationsgatan. Den efterföljande bilfärden ”blev en kort men dramatisk resa för de två säffleynglingarna i 18-årsåldern. Färden slutade med att bilen med stor kraft rände in i en husvägg på Billerudsgatan. Dessförinnan hade ynglingarna hunnit med att backa på en annan bil och dessutom skrapa ena sidan på den stulna bilen mot en husvägg då de unga biltjuvarna skulle köra ut från Bilcitys uppställningsplats”

Säfflepolisen fick vi 23-tiden in en anmälan om att en bil blivit påbackad på Stationsgatan. En kort stund senare kom en ny anmälan om att en bil hade kört in i väggen på fastigheten på Billerudsgatan. Polisen fick vissa uppgifter som gjorde att man anade vilka som varit i farten. Tre bilar sattes in i spaningen och bara e kvart senare kunde två säffleyngingar gripas. Båda var spritpåverkade och anhölls.

Bilen var av märket Chrysler och av 1967 års modell. Vid smällen mot huset blev frampartiet illa åtgånget. Bilen värderas till cirka 20.000 kronor (205 735 kronor). Ynglingen som körde bilen hade nu dessa åtal att vänta; bilstöld, rattfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafiken och smitning. För den andre ynglingen gäller medhjälp till det mesta av vad kamraten gjort.

Polisen kunde snart konstatera att branden var anlagd och spåren ledde till den danske ynglingen. Han erkände också att han anlagt branden vid de första förhören och häktades.
Polisen kunde snart konstatera att branden var anlagd och spåren ledde till den danske ynglingen. Han erkände också att han anlagt branden vid de första förhören och häktades. Foto: TT

Erkände mordbrand men nekade i rätten

Några dagar innan julafton 1969 hölls ett extrating i Säffle. Den 20-årige danske medborgaren som tidigare erkänt att han anlagt en brand i Öcken, ”gjorde helt om och förnekade all kännedom om mordbranden.” Det var ungefär en månad tidigare som en uthusbyggnad vid Öckens gård utanför Säffle brann ned till grunden och värden för cirka 40.000 kronor (400 565 kronor) gick till spillo.

Polisen kunde snart konstatera att branden var anlagd och spåren ledde till den danske ynglingen. Han erkände också att han anlagt branden vid de första förhören och häktades.

Senare har han dock svängt om och förnekar nu allt. Han har inte ens varit i närheten av platsen den aktuella kvällen, säger han. Detta trots att ett vittne sett honom på vägen mellan Öcken och Säffle brandkvällen.

Vi det första förhöret erkände dansken att han anlagt branden. Med en bensinindränkt trasselsudd fick han elden att ta sig. Varför han tänt kunde han vid erkännandet inte säga. I bakgrunden skymtar dock att han hyste agg till en hyresgäst i gården som med oblida ögon såg att dottern i huset träffade dansken.

Här byter vi årtionde och hoppar in på 70-talet.


1970-talet

Ett dussin poliser i skottsäkra västar och beväpnade med kpistar jagade under natten till lördagen en, som man trodde, beväpnad inbrottstjuv från Kristinehamn.
Ett dussin poliser i skottsäkra västar och beväpnade med kpistar jagade under natten till lördagen en, som man trodde, beväpnad inbrottstjuv från Kristinehamn. Foto: Pressens Bild/TT

Säfflebo jagades av polis med kpistar

Helgen efter nyårsafton 1969, alltså i början av 1970, var det ett stort polispådrag. ”Ett dussin poliser i skottsäkra västar och beväpnade med kpistar jagade under natten till lördagen en, som man trodde, beväpnad inbrottstjuv från Kristinehamn. Flera timmars finkamning av staden ledde inte till att man fick se så mycket som skymten av mannen. Fram på lördagen upplöstes så alltsammans i ett antiklimax. Den 36-årige mannen, som är från Säffle, kom då självmant till polisstationen och frågade om det var honom man sökte. ”Han bestred på det bestämdaste att han hade begått beväpnad på staden.”

Det var vid midnatt på fredagsnatten som polisen kallades till stadens nedlagda mejeri där en patrullerande konstapel hade fått se att en glasdörr var krossad och därför slagit larm. När polispiketen kom till platsen visade det sig att inbrottstjuvarna fortfarande var kvar och en 35-årig karlstadsbo kunde gripas på bar gärning under det att de andra flydde. Plötsligt kom e 32-årig säfflebo fram till poliserna och berättade att en av tjuvarna var beväpnad med en pistol. ”Han varnade poliserna för mannen, man kunde inte veta vad han kunde ta sig till, menade han.”

Stort pådrag således, men trots intensiva spaningar kunde man inte få tag i 36-åringen.

När denne vid 13-tiden på lördagen kom till polisstationen och anmälde sig själv förnekade han bestämt att han skulle varit beväpnad vid inbrottet. Någon pistol hade förövrigt inte 32-åringen sett, men han hade hört 36-åringen berätta om vapnet när de båda i en bil åkte till Kristinehamn på fredagskvällen.

Inbrott gav tjuvarna rikt byte

Cigaretter för cirka 2000 kronor (18. 737 kronor), korv och ungefär 1000 kronor (9 368 kronor) i kontanter blev bytet vet ett inbrott hos Wåhlunds Livs i Värmlandsbro. Detta skedde några dagar innan jul 1970.

Tjuvarna hade tagit sig in genom att slå sönder ett fönster och sedan krypa in. På utvägen lyckades de inte ta sig ut genom dörren utan fick krypa tillbaka samma väg som de kom. ”Lite färdkost på vägen i form av bland annat ett kilo prinskorv och några ringar medisterkorv har de också lagt beslag på. ” För er som inte vet så är, jämfört med falukorven, medisterkorven något smalare.

”Men dikeskörningen kommer att få betydligt allvarligare följder för ungdomarna.”
”Men dikeskörningen kommer att få betydligt allvarligare följder för ungdomarna.” Foto: SvD/TT

Kortlöst par på onykter åktur

Två ungdomar, en pojke och en flicka, i 18-årsåldern fördes till lasarettet i Säffle natten till söndagen några dagar efter julafton 1970, sedan de kört av vägen mellan Kasenberg och Östby, norr om Åmål. Ingen av dem skadades dock allvarligt utan båda fick lämna lasarettet. Bilen däremot fick ganska omfattande skador.

”Men dikeskörningen kommer att få betydligt allvarligare följder för ungdomarna. Båda har under kvällens lopp kört bilen som ynglingen olovandes tagit för sin far och ingen av dem hade- körkort eller var nykter. Vid olyckstillfället var det ynglingen som var förare.” Han har därför åtal att vänta för rattfylleri, olovlig körning, vårdslöshet i trafik, medhjälp till olovlig körning och medhjälp till rattfylleri. För flickan gäller det samma med undantag av vårdslöshet i trafik.

Förutom att de löper risk att åka i fängelse eller få dryga böter lär det också dröja ett bra tag innan någon av dem kan räkna med att få ta körkort. Ynglingen var på tillfälligt besök i Säffle för att fira jul medan flickan är säfflebo.

Tre inbrott hos Pripps i julhelgen

Pripps nederlag i Säffle är ett kärt objekt för törstiga tjuvar. Det går sällan en månad utan inbrott, men under julhelgen 1970 har något av ett rekord slagits. Sammanlagt tre gånger har Pripps haft påhälsning av tjuvar, en gång på juldagen och två gånger på annandagen.

Totalt har 240 burkar och 65 flaskor mellanöl samt en back julmust har stulits vid de tre inbrotten. Tillvägagångssättet har varit den vanliga: rutan till entrédörren har slagits sönder och sedan har man kunnat öppna dörren inifrån. Efter det första inbrottet spikades dörren igen, men det hindrade inte tjuvarna att komma in.

Inbrottet i Pripps nederlag klarades upp dagarna efter nyår. Den ene av de båda har släppt, medan den andre sitter kvar hos polisen. Vid två av inbrotten hade de båda kumpanerna arbetat tillsammans, det tredje hade en av dem gjort alldeles på egen hand.

1970-talets rubriker
1970-talets rubriker

Fortsättning följer:

Här har vi två brott som vi kommer att vänta med - två brott som kräver lite mer plats, i ett eget brottsarkiv. Det ena är en polisjakt efter två k-pistbeväpnade rymlingar från en fångvårdsanstalt i Uppsala . Det andra är en riktigt hems händelse - på trettondagsafton 1971 sker en fasansfull händelse i Tveta. En 18-åring begår ett rått och kallt mord på sin arbetsgivare. ”Motivet till mordet är fortfarande höljt i dunkel. Själv kan inte gärningsmannen förklara sitt handlande.” Men detta är något vi får gå in på vid ett senare tillfälle.

Trångbott på hittegodsavdelningen

Och lite kul läsning efter denna hemska historia:

I veckan efter det nya året börjat, 1971, skriver ST om Säfflepolisens trångbodda hittegodsavdelning. Förutom vanliga saker som folk lätt kan tappa så finns det några minst sagt märkliga hittegods. Bland annat fick man in en anmäla om att en pontonbrygga upphittats i Harfjorden. ”Man kan verklige undra över hur man bär sig åt för att tappa en pontonbrygga. Förklaringen är givetvis att den hade slitit sig och sedan följt med strömmen i älven. Detsamma gäller även de tre ekor som polisen haft hand om under hösten.”

”En portfölj med porrtidningar och böcker varvat med religiösa skivor hör till de ovanligare sakerna på avdelningen…”

Berusad 16-åring överföll två elever i skolans mysrum

Fyra dagar innan jul 1973: ”Två 13-åriga pojkar blev på tisdagsmiddagen nedslagna av en vildsint och berusad 16-åring på Tegnérskolan. Polisen betecknar det hela mer eller mindre som ett överfall. En av 13-åringarna fick ett sår vid munnen och måste uppsöka sjukhuset. Han klagade också över huvudvärk.”

”Det hela utspelade sig i det så kallade mysrummet i källaren. 16-åringen, som inte lägre är elev på skolan, kom dit och plötsligt och utan anledning sparkade han till en av pojkarna över bröstet så att han föll i golvet. Då 13-åringens kamrat frågade vad 16-åringen tog sig till fick han ett slag över munnen som svar.”

”13-åringarna gick omedelbart till rektor Ivarsson, som tog in 16-åringen på sin expedition. Dr förklarade han att han tyckte sig ha rätt att gå till skolan, trots att han slutat. Rektor Ivarsson säger att skolan uttalat att gamla elever är välkomna till mysrummet under förutsättning att de sköter sig. Man har då närmast tänkt de elever som numera går på Herrgårdsskolan och under lunchrasten inte har någon stans att ta vägen. ”

Ungdomarna som gav sig på den försvarslösa granen hade dels på något sätt lyckats bryta sönder den så att toppen nästa var av.
Ungdomarna som gav sig på den försvarslösa granen hade dels på något sätt lyckats bryta sönder den så att toppen nästa var av. Foto: Tomas Oneborg/TT

Ungdomar knäckte granen vid Medis

Fyra dagar innan julafton 1975 togs den stora granen på Medborgarhuset ner – ”och den kommer inte heller på plats igen. Det sabotage några ungdomar utsatte granen för redan förta natten den var tänd var så omfattande att man inte kunde staga den. Det blir också för dyrt att skaffa en ny gran och kanske få den förstörd omgående.”

Ungdomarna som gav sig på den försvarslösa granen hade dels på något sätt lyckats bryta sönder den så att toppen nästa var av. En massa lampor hade också slagits sönder – dessutom hade man ordnat med en kortslutning av de elektriska ledningarna, ”förmedlingen i den förhoppningen att någon skulle råka illa ut. ”

”Elverket lyckade staga upp granen med den var så illa åtgången att den senaste blåsten och snövädret blev för mycket. Nu får säffleborna vara utan den prydnad som den vackra granen onekligen utgjorde för platsen. ”

Sprit och julmat stals

Inte ens under julhelgen 1975 fick folk någon lugn och ro – sammanlagt har det varit tre källarinbrott på Vintergatan och lika många på Sveagatan. Vid ett av inbrotten på Vintergatan stals julskinkor och annan julmat för cirka 1000 kronor (6 390 kronor) från n frysbox. Vid de övriga inbrotten har man även kommit över matvaror och i en källare stals sprit för över 200 kronor (1 278 kronor)

Det var en kyrkbesökare, som kombinerat gudstjänsten med en motionstur. Han blev både förvånad och ledsen, då han kom ut och fann att skidorna var försvunna.
ST 1976

Orolig helg efter nyår

Helgen efter nyår var en mycket orolig sådan, år 1976. ”Lördagskvällen blev extra jobbig och bland annat fick man rycka ut och återställa ordningen vid tre lägenhetsbråk under kvällen vid Vintergatan. I ett fall rörde det sig om misshandel.”

I samband med en spritfest misshandlades en kvinna av sin fästman. ”Bråk hade förkommit tidigare i veckan, men på lördagen fick kvinnan ordentligt påskrivet av fästmannen. Hon blåslogs över hela kroppen och fick föras till sjukhuset.”

Tidningsbud knivattackerades och misshandlades

Dagarna innan jul 1976 råkade ett 16-årigt tidningsbud ut för en knivman på Östra Storgatan. Det var vid 4-tiden på morgonen som 16-åringen blev misshandlad och hotad med kniv då han höll på att lasta tidningsbunten på sin cykel. En bil kom förbi och stannade – ur bilen kom en man och begärde att få en tidning. Tidningsbudet upplyste dock att han inte hade någon tidning att ge bort. Det var i det läget som kniven kom fram och ynglingen uppfattade situationen som allvarlig.

”Så småningom plockade mannen undan kniven. Men han nöjde sig inte utan tilldelad tidningsbudet tre till fyra knytnävsslag mot ansiktet. Läppen sprack och 16-åringen fick också ett mindre sår på hakan.” 16-åringen kontaktade genast sin far som omedelbart gjorde en polisanmälan.

Det hände mycket brott under de många julhelgerna under dessa 30 år.
Det hände mycket brott under de många julhelgerna under dessa 30 år. Foto: SvD/TT

Resolut biträde låste in tjuvarna i affären

Två för polis en inte helt obekanta herrar tänkte sig på tisdagen skaffa pengar till jul på ett lättvindigt, men inte alltför ärligt sätt. Tanken var att en av dem skulle vittja personalens handväskor på Nya Sko under tiden som den andre provade skor och uppehöll expediten. Men nu gick inte allt enligt planerna. I stället blev de inlåsta i affären i avvaktan på att polisen kom och tog hand om dem. Så här gick det till: vid halvettiden på tisdagen kom männen in i affären och ville titta på skor. Herravdelningen ligger ju på andra våningen och i anslutning till personalutrymmena. En av personalen följde med upp och samtidigt som den ene provade skor smög sig den andre iväg. Men inte obemärkt. Han ertappades på bar gärning med en öppnad handväska i handen och hade redan hunnit stoppa på sig en plånbok.

”Expediten tappade på intet sätt fattningen. Tvärtom tänkte hon snabbt, sprang och låste ytterdörren, stoppade nyckeln i fickan och ringde polisen. Det var två något slokörade väsktjuvar som fick följa med till polis stationen. Allt var så uppenbart att ingen av dem ens försökte sig på att neka. Från polisens sida hyllar man idag det kvinnliga biträdets resoluta och snabba handlande. Många skulle säkert inte veta vad de skulle ta sig till i en liknande situation, men det här biträdet behövde inte tänka många sekunder.”

Kyrkobesökare i Tveta blev av med sina skidor

Inte ett av de värsta brotten, men väldigt julanpassat. ”Tillfället gör tjuven, heter det ju, och det stämmer förmodligen in på den person som vid trettondagens högmässa i Tveta stal ett par skidor, som stod uppställda mot kyrkväggen.”

Det var en kyrkbesökare, som kombinerat gudstjänsten med en motionstur. Han blev både förvånad och ledsen, då han kom ut och fann att skidorna var försvunna. Han fick nu be om lift för att komma hem. Något vittne till stölden finns inte, men man kan förmoda att det är någon förbipasserande som tagit tillfället i akt. Stölden har polisanmälts och värdet av skidorna beräknas vara cirka 200 kronor (1 040 kronor). En följd av stölden blir att kyrkorådet kommer att uppmana alla gudstjänstbesökarna att låsa sina bilar i fortsättningen.Något som det hittills varit lite si och så med.

”Tjuven förlorade sin tia tröstade sig med korv”
”Tjuven förlorade sin tia tröstade sig med korv” Foto: TT

Tjuven förlorade sin tia

I julaftonsnumret av ST 1977 gick detta att läsa; Tjuven förlorade sin tia tröstade sig med korv

Ett försök att skaffa sig billig bensin vid en bensinstation i Värmlands Nysäter misslyckades. Tidigare kunde man med hjälp av en skruvmejsel sätta räkneverket i en bensinautomat ur funktion och därmed tanka fullt för bara en tia.

Nu har systemet ändrats och den person som försökte sig på metoden denna gång fick således igen bensin överhuvudtaget. Och inte nog med det - tjuven blev i stället av med den tia som stoppats in. Nu riktades i stället uppmärksamheten mot en korvautomat, som bröts upp. Bytet blev korv och bröd för ungefär 40 kronor (208 kronor). En av de roliga sakerna här är att även reportern på ST verkar veta hur man kan tanka på macken för en tia...

”Det rör sig om en helt meningslös skadegörelse. Vi beklagar att vi tvingats ta bort julgranarna, men vi har inte haft något val.”
”Det rör sig om en helt meningslös skadegörelse. Vi beklagar att vi tvingats ta bort julgranarna, men vi har inte haft något val.” Foto: TT

”Julgranar utsattes för meningslös skadegörelse”

Även detta var en rubrik i julaftonsnumret - och det kan man väl hålla med om att det är ganska meningslöst. ”En omfattande och fullkomligt meningslös skadegörelse har skett i centrala Säffle. Framförallt är det julgranar som denna gång har utsatts för vandalisering.”

Varuhuset EPA hade i år satt upp ett dussin granar på takrampen. Nu finns de inte längre kvar. Sju av granarna har helt enkelt brutits av. Julgransbelysningen är delvis förstörd. Lamporna har skruvats loss och krossats mot marken.

Även fästen för granarna har brutits loss och där blev det nödvändigt att snabbt reparera detta eftersom det annars förelåg stor risk för vattenskador. Vidare har fem kupoler till ytterbelysning vid uppfarten till takparkeringen slagits sönder. De värderas till sammanlagt 1 250 kronor (6 500 kronor).

– Det rör sig om en helt meningslös skadegörelse. Vi beklagar att vi tvingats ta bort julgranarna, men vi har inte haft något val. Efter det som inträffat är det väl också tveksamt om vi kommer att satsa på granar nästa år. Det är dock för tidigt att säga något om det redan nu, säger varuhuschef Wilson.

Det är inte bara EPA:s granar som drabbats. Även kommunens gran på Stortorget har fått påhälsning. Toppen har helt enkelt sågats av. Toppstjärnan sitter nu en bit lägre än den gjorde tidigare. Och kiosken på torget har fått fönster sönderslagna. Tidigare har granen vid Medborgarhuset utsatts för skadegörelse. Vittnen finns det som vanligt inga - eller är det möjligen så att man helt enkelt inte vill se något..?

Slogs medvetslös vid fall från tredje våningen

Detta är inte ett brott i sig, möjligtvis i dumhet – men ett tecken på att det inte är konstigt att det går som det gå ibland när folk tänker som de gör… Det var dagen före julafton 1977, som en 20-årig säfflebo slogs medvetslös då han sent på kvällen ramlade ned från tredje våningen i en fastighet på Vegagatan i Säffle.

Säfflebon skadades allvarligt vid fallet mot marken och fördes till sjukhuset i Säffle. Jourhavande läkare meddelar på annandagen att mannens tillstånd för- bättrats och att han delvis kommit till medvetande. Han reagerar på tilltal och svarar med enstaka ord. Han har dock ådragit sig en svår hjärnskakning och har dessutom ett brott på ena armen och är förövrigt kraftigt "mörbultad". Polisen har ännu inte fått något klart begrepp om anledningen till olyckan. ”Anledningen tros dock vara svartsjuka och mannen skulle på något sätt imponera på sin fästmö genom att gå balansgång på fönsterblecket. Han tappade dock balansen och föll tre våningar ner och slogs medvetslös mot marken.” Vem fasen försöker imponera på någon genom att försöka balansera på ett fönsterbleck!? Hur kan man ens stå på ett fönsterbleck?

”Anledningen tros dock vara svartsjuka och mannen skulle på något sätt imponera på sin fästmö genom att gå balansgång på fönsterblecket. Han tappade dock balansen och föll tre våningar ner och slogs medvetslös mot marken.”
”Anledningen tros dock vara svartsjuka och mannen skulle på något sätt imponera på sin fästmö genom att gå balansgång på fönsterblecket. Han tappade dock balansen och föll tre våningar ner och slogs medvetslös mot marken.” Foto: REPORTAGEBILD

Ungdomar gömde knark i taxi

Ett parti hasch påträffades under mellandagarna 1977 i en taxi i Säffle. Det hade gömts där av ett par ungdomar från säffletrakten. Dessa var efterspanade av polisen eftersom de avvikit efter permission från en fångvårdsanstalt dit de skulle ha återvänt på juldagen.

Det var i samband med rutinspaning som säfflepolisen upptäckte ungdomarna. De båda skulle då lämna taxin i centrala Säffle. Den ene greps omedelbart, medan den andra lyckades undkomma. Även han kunde dock gripas på onsdagen.

Som en rutinåtgärd genomsöktes taxin av polis männen och det var då som haschpartiet upptäcktes och beslagtogs. Något större parti handlade det dock inte om. Värdet kan uppskattas vill ett par hundralappar.

”Av allt att döma gjordes också försök av andra ungdomar att få tag på det gömda partiet. Till Taxi gjordes nämligen en beställning och samtidigt angavs exakt vilken av taxibilarna som man ville åka med. Då hade dock haschpartiet redan tagits om hand av polis en. De båda ungdomarna förhördes under onsdagen av säfflepolisen.”

Sjunde gången gick det inte

Fler hade avvikit från permissionen under nyårshelgen men nu 1979 – den här gången var det en postbedragare. En postbedragare hemmahörande i Åmål avslöjades av polisen i Säffle på tisdagen efter nyårsafton. Han hade då tidigare på dagen, för sjunde gången, försökt ta ut pengar från en stulen postsparbanksbok. Men den här gången nekades han att göra ett uttag på posten i Säffle, där man fattat misstankar mot 27-åringen. I stället gjordes en anmälan till polisen och mannen greps i en lägenhet i Säffle och fördes vidare till polisen i Åmål, där han sitter anhållen. Under förhören har han erkänt. 27-åringen kom över postsparbanksboken och även en del andra bankböcker i samband med ett bostadsinbrott i Åmål.

Han har bara använt sig av postsparbanksboken och gjort två uttag i Åmål och fyra i Säffle – ”endast smärre belopp vid varje tillfälle för att inte väcka allt för stor uppmärksamhet”. Sammanlagt har han lyckats få ut 2 400 kr.

Han har dessutom använt sig av sitt riktiga namn och lyckats få inskrivet i boken att han hade fullmakt för att ta ut pengar. Det var därför inte så svårt för polisen att leta upp honom då det kom en anmälan. Till yttermera visso var han efterlyst, sedan han inte återvänt till en fångvårdsanstalt efter en permission. Han har tidigare dömts för liknande brott.

Här avslutar vi 1970-talet och hoppar in i 80-talets brottsarkiv. Här inleder vi med en misshandel - som verkar bli allt vanligare vid det här laget tyvärr...


1980-talet

1980-talets rubriker
1980-talets rubriker

Flera misshandelsfall i juletid

Dagarna innan jul 1980 anhålls en man hos polisen. Mannen, som är i 47 år, är misstänkt för misshandel av en kvinna som han varit sammanboende med. Misshandeln skedde förra tisdagen i en lägenhet i Säffle och gripandet skedde i fredags sedan anmälan gjorts till polisen. Den misshandlade kvinnan har blåmärken i ansiktet som minne av händelsen och säfflebon kommer nu att höras närmare om det inträffade. Det är andra gången i år som kvinnan misshandlas av samma person. Förra gången det inträffade var vid midsommartid och mannen är också dömd för den händelsen.

Vid ett extrating strax efter nyårshelgen dömdes mannen igen - två månades fängelse för misshandel av sin elva år yngre fästmö. Mannen dömdes så sent som i höstas till en månads fängelse för misshandel av samma kvinna och hade ännu inte hunnit avtjäna straffet.

Det var den 9 december 1980 som paret kom i gräl med varandra och misshandeln skedde. Kvinnan uppgav att hon fick flera knytnävsslag i ansiktet medan 47-åringen hävdade att han slagit med baksidan av den öppna handen. Mot detta talade dock en kraftig blåtira - kvinnan är fortfarande röd i ögonvitan en månad efter misshandeln - och de stora blåmärken hon fick på ena armen. Slagen hade under alla omständigheter varit så kraftiga att kvinnan ramlat omkull.

Det är angeläget att påpeka att polisen kan ingripa i misshandelsfall utan att den misshandlade gör anmälan
Poliskommissarie Ericson

Efter misshandeln försonades paret på kvällen och det var först efter påtryckningar från släktingar som kvinnan gick till polisen tre dagar senare och polisanmälde sin fästman. Mannen anhölls omedelbart och häktades fem dagar senare. De båda hade sällskapat i ungefär ett år och flyttat ihop i somras. Efter den senaste misshandeln flyttade kvinnan från sin fästman.

Misshandelsbrotten fortsätter även i juletid 1981. En 40-årig kvinna misshandlades av den man som hon sammanbor med i en lägenhet i Säffle. Kvinnan hade fått rejäla knytnävsslag i ansiktet samt stora blåmärken efter sparkar på kroppen. Mannen som också är i 40-årsåldern sitter anhållen hos säfflepolisen.

I de förhör som polisen haft med mannen gör han inga direkta medgivanden. 40-åringen är tidigare känd hos polisen för samma brott. Kvinnan har inte själv gjort anmälan mot 40-åringen men misshandeln har på annat sätt kommit till polisens kännedom.

– Vi ansåg misshandeln så allvarligt att vi tog upp fallet och anhöll mannen utan anmälan från kvinnans sida. Hon har också vid förhör styrkt misshandeln. Det är angeläget att påpeka att polisen kan ingripa i misshandelsfall utan att den misshandlade gör anmälan, säger poliskommissarie Ericson.

Fortsättning följer:

Vi har tidigare skrivit om tre bankrån som utfördes i Säffle – två i Nysäter och ett i Svanskog. Men nu har vi ramlat över ännu ett – i Svanskog. Det får ju vara rättvist… två var. Detta skedde alltså mot Åmåls Sparbanks filial i Svanskog dagen innan nyårsafton 1982. Vi får försöka se om vi kan gå till botten även med detta bankrån – vid ett senare tillfälle.

Våldtäktsförsök och knivskärning

En säfflebo anhölls under nyårshelgen då 1982 blev 1983, som misstänkt för försök till våldtäkt. Han hade firat nyår tillsammans med en kvinna i vars bostad de tillsammans en del vin under kvällens lopp. Så småningom gjorde de sällskap till drack mannens bostad där de fortsatte nyårsfirandet.

När kvinnan senare avvisade mannens sexuella närmanden blev han, enligt den anmälan som senare gjordes, våldsam och började slita av henne kläderna och med våld tvinga kvinnan. Hon gjorde motstånd och skrek samtidigt på hjälp. Ropen hördes in till angränsande lägenheter och en granne knackade på dörren. När denne kommit in fick kvinnan möjlighet att ta sig därifrån och hon gjorde senare polisanmälan mot mannen, som nu alltså misstänks för våldtäktsförsök.

Även trettondagen 1983 var våldsam. En man från Säffle blev tidigt på trettondagen knivskuren i sin lägenhet i Annelund. Händelsen har polisanmälts och är under utredning. Det är dock inte den knivskurne som gjort anmälan. Han säger sig inte minnas vem som utdelat knivhugget. Mannen var vid tillfället berusad och i förhör som hållits har inte kunnat ge klarhet på alla punkter. Förövaren är till exempel ännu okänd även om polisen har misstankar i en viss riktning.

Knivhugget träffade mannen på höger sida av bröstet. Följden blev ett ungefär en decimeter brett jack, som fick sys med sju stygn på sjukhuset i Säffle. Av allt att döma var mannen ensam med sin antagonist vid det aktuella tillfället. Vad som orsakat bråket har däremot inte kunnat klarläggas ännu.

1983 får polisen in en anmälan om ett inbrott i ett hönshus...
1983 får polisen in en anmälan om ett inbrott i ett hönshus... Foto: Dan Hansson/TT

Inbrott i hönshus och kassaskåp

Säfflepolisen fick även under helgen anmälan om två inbrott – där det ena är av lite ovanligt slag. I det första fallet rör det sig om ett inbrott där tjuvarna lyckats öppna ett tomt kassaskåp. Mest tråkigt för dem… I det andra fallet gäller det stöld av pengar - i ett hönshus! Eller rättare sagt de andra inbrotten eftersom det rör sig om flera - har ägt rum i hönseriet vid Rosenborgs säteri på Näset.

I samband med försäljning av ägg har en del pengar tillfälligt förvarats i hönshuset. Ägarna har nu kunnat konstatera, att det vid upprepade tillfällen har försvunnit mindre summor. Tillsammans uppgår dock de stulna beloppen till ca 800 kr. Stölderna har pågått sedan en tid och uppenbarligen har tjuven känt till var nyckeln till hönshuset förvarades. Samtidigt som stölderna nu polisanmälts har man också ändrat rutinerna när det gäller äggpengarna. Därmed hoppas man också slippa ytterligare stölder av detta slag.

Sönderslagen flaska som vapen

Julen 1983 – samma visa där; misshandel med avslagen flaska. Ett bråk i en lägenhet i Säffle natten mellan fredag och lördag precis innan jul resulterade i, att den ene av de två män som var inblandade, fick föras till sjukhus.

Hans antagonist hade använt en sönderslagen flaska som vapen. Med denna hade han attackerat den andre - en säfflebo i 30- årsåldern och bland annat vållat svåra skärskador på ena örat.

Polisen fick också på lördagskvällen en anmälan om ett fall av misshandel. I samband med ett bråk på Stortorget hade en flicka förmodligen av misstag råkat bli så svårt slagen, att hon fick föras till sjukhus. Enligt uppgift hade flickan råkat komma i vägen för en av slagskämparna träffats av ett slag.

”Hans antagonist hade använt en sönderslagen flaska som vapen”
”Hans antagonist hade använt en sönderslagen flaska som vapen” Foto: Anders Wiklund / TT /

Blev svårt knivskuren

En 35-årig säfflebo vårdas sedan några dagar innan jul 1984 i respirator vid sjukhuset i Säffle efter att ha blivit knivstucken i bröstet. Mannen knivskars av en 40-åring, också från Säffle, som greps direkt efter dådet och anhölls. I går eftermiddag häktades gärningsmannen misstänkt för försök till dråp.

Den knivskurne var på besök hos en bekant på Vintergatan, där han tillsammans med två andra män hade fest. Under festandet kom 35-åringen i bråk med lägenhetsinnehavaren.

”I samband med dispyten gick denne ut i köket och hämtade en kniv med vilken han svårt knivskar sin gäst. 35-åringen, som satt i en soffa när dådet utfördes, föll blödande till golvet. Knivsticket gick några centimeter från ena lungan och ner i levern. Lägenhetsinnehavaren och den andre festdeltagaren rusade ut och försökte på var sitt håll få tag på en telefon, för att larma ambulans och polis.”

Larmet kom till polisen klockan 22 som omedelbart begav sig till lägenheten. Där fann man den skadade och kunde gripa gärningsmannen. Den knivskurne var knappt vid medvetande när ambulanspersonalen kom till platsen men förlorade medvetandet på vägen till sjukhuset. Skadorna på 35-åringen uppges inte vara livshotande.

”Du skall få stryk”

Under nyårshelgen 1984 anmäldes två fall av misshandel till. En säfflebo blev misshandlad på Vegagatan. Han kom i ordväxling med en annan ortsbo som blev så rasande att han tilldelade den förstnämnde ett knytnävslag över munnen. Säfflebon slogs omkull och fick även klösmärken på bröstet. Under bråket revs också skjortan sönder samt länken till hans armbandsur.

Att veva ner rutan för att samtala med en person kan också har sina risker. Det fick en annan säfflebo erfara under nyårshelgen. Han åkte som passagerare i en bil och det var när man stannat på en av parkeringsplatserna på Vintergatan som han blev påpucklad. Den person som han samtalat med genom bilrutan blev som förbytt, berättar han för polisen.

”Du skall få stryk”, yttrade han, samtidigt som han kastade av sig jackan. Säfflebon som satt i framsätet fick ta emot två slag i ansiktet. När bilen började rulla för att komma ifrån platsen slets bakdörren upp och därifrån fick säfflebon ytterligare några slag.

Fortsättning följer:

I november 1984 slog polisen till mot några gristjuvar som man under en tid spanat på. Lördagen efter nyårshelgen, alltså i januari 1985, meddelade polisen att man inte är klar med förhören om grisstölderna på näste. Det handlar om stölden av 54 grisar på Näset. ”Fler och fler dras in i härvan.” Detta är en härva som vi kommer att kika mer på - vid ett senare tillfälle.

På trettonhelgen 1985 skedde ett annorlunda rattfylleri. En yngre säfflebo greps natt till lördag misstänkt för "snöskoterrattfylleri", vid Tegnérområdet. Ynglingen råkade välta med skotern - som han för övrigt hade lånat - och ådrog sig lindrigare skador. Polis tillkallades till platsen och säfflebon fick följa med för blodprovstagning.

”Några problem att spåra den flyende diseltjuven hade man inte eftersom han efterlämnade tydliga fotavtryck i snön.”
”Några problem att spåra den flyende diseltjuven hade man inte eftersom han efterlämnade tydliga fotavtryck i snön.” Foto: Janerik Henriksson/TT

Dieseltjuv i spårsnö….

Dagarna innan jul 1985 togs också en tjuv – som inte tänkt på att man lämnar spår efter sig i snön… Spårsnö brukar i första hand hälsas välkommen av jägare. En episod under en söndagskväll innan julafton bekräftar dock att även polismakten kan dra fördelar av fotavtryck i snö.

En polispatrull upptäckte en 21-årig säfflebo som höll på att tanka diesel ur en tank vid Lastbilscentralen i Säffle. När 21-åringen fick syn på poliserna flydde han springande från platsen. Poliserna tog upp jakten. Några problem att spåra den flyende diseltjuven hade man inte eftersom han efterlämnade tydliga fotavtryck i snön. Efter en stund fann man säfflebon, som satt på huk invid en gran.

Hemsk kanotsemester

Den 25-årige man från Gillberga som i somras våldtog och rånade två kvinnor i närheten av Skassåsbron fick sin dom i julklapp 1985. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård.

De båda kvinnorna var ute på kanotsemester och hade slagit läger intill Glafsfjorden kvällen den 21 augusti. På natten hörde de mystiska ljud utanför tältet, men trodde först att det var något djur. Det var vid ettiden på natten som mannen överraskade kvinnorna och påstod att han var beväpnad. Förutom ofredandet av kvinnorna tvingade sig också 25-åringen till sig en portmonnä innehållande 800 kronor (2 018 kronor). Mannen greps redan dagen efter våldtäkten. Han förnekade brottet, men bevisen räckte för en fällande dom - som tur var!

”När vederbörande kom till sitt källarförråd i en fastighet vid Siriusgatan fanns det nämligen inget att hämta. Förrådet hade brutits upp och julsakerna stulits! ”
”När vederbörande kom till sitt källarförråd i en fastighet vid Siriusgatan fanns det nämligen inget att hämta. Förrådet hade brutits upp och julsakerna stulits! ” Foto: Kallestad

Tjuvar anpassade sig efter årstiden

En säfflebo som skulle klä sin julgran och plocka fram övriga julprydnader fick en obehaglig överraskning kvällen före julaftonen 1986. När vederbörande kom till sitt källarförråd i en fastighet vid Siriusgatan fanns det nämligen inget att hämta. Förrådet hade brutits upp och julsakerna stulits! Borta var julgransbelysningen och annan julpynt som till exempel porslinstomtar och annat som hör julen till. Vem som har försett sig med julpynt på detta sätt är det ingen som vet. Stölden har emellertid anmälts till polisen. Värdet på de stulna julsakerna uppskattas till ungefär 2 000 kronor (4 842 kronor).

Det är inte bara julpynt som behövs inför julen utan även mat och godsaker. Behovet av sådant tillfredsställde några tjuvar natten till julaftonen, även detta 1986, genom att bryta sig in i ett frysrum hos Säffleglass på Lövstigen.

Där förvaras inte bara glass utan också frysta hamburgare, korv, räkor och mycket annat. Exakt hur mycket som har försvunnit vet man inte förrän en inventering har skett, men att lagret minskat i frysrummet är helt klart. Natten till annandagen var det ett par kiosker i Säffle som fick påhälsning. Det gäller dels kiosken på Stortorget där en växelkassa med närmare 1 000 kronor (2 421 krnor) stals liksom cigaretter, dels kiosken vid Näsvägen.

Ambulanspersonal hotades till livet av säfflebo

Ambulanspersonal från Säffle råkade ut möttes hon av en hysterisk man som med för ett obehagligt tillbud under trettonhelgen 1987. Ambulansen blev kallad till ett bostadsområde och när en kvinna i ambulansteamet skulle söka upp adressen dit de blivit kallade handen höjd hotade att slå ihjäl henne. Hon blev vettskrämd och rusade åter till ambulansen där den manlige ambulansföraren rekvirerade polishjälp.

Medan de väntade på polisjälp kom en man ur fastigheten springande och förklarade att en person ramlat ned från en balkong och ligger livlös på marken nedanför. Mannen som låg livlös på marken igenkändes som den som hotat kvinnan. Han fördes till sjukhuset och när polisen visiterade mannen bar han på två förskärare. Mannen fick kvarligga på sjukhuset för bland annat bäckenbensskador.

Att placera årgångsviner av fina utländska märken i ett källarutrymme kan få ödesdigra konsekvenser.
Att placera årgångsviner av fina utländska märken i ett källarutrymme kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Tjuvar länsade vinkällare på årgångsviner

Att placera årgångsviner av fina utländska märken i ett källarutrymme kan få ödesdigra konsekvenser. Det fick en säfflebo erfara då han på trettondagsaftonen 1988 skulle hämta upp några flaskor vin ur sin vinkällare i centrala Säffle. I källaren möttes han av att dörren till källarutrymmet var uppbruten och inne i utrymmet där han förvarade vinflaskorna fann han att hyllorna var länsade. Tjuvarna, som tydligen var väl orienterade, hade plockat med sig 60-70 flaskor fina årgångsviner till ett sammanlagt belopp av totalt 10 000 kronor (21 951 kronor).

Socialens tjänstemän hotades till livet

Personalen vid socialkontoret i Säffle utsattes dagarna före julafton 1988 för ett hot om att de skulle sprängas i luften. Hotet uttalades vid ett besök av en person som också hotade med att han skulle "märka dem”.

Det finns vissa misstankar om att hotet har samband med någon av de vräkningar som skett från lägenheter där kontraktshavare har varit socialnämnden men polisen har ännu inte beslutat vidare åtgärder kring anmälan. Brottet rubriceras som olaga hot och personen ifråga uttalade också hot om att han skulle "hämta förstärkning" från annan ort.

Rattfyllo orsakade dramatisk olycka

En familj i Säffle fick en minst sagt dramatisk start på julen 1988. Dagen innan julafton skedde en våldsam kollision mellan två bilar.

Olyckan inträffade vid Syltoppen där en 28-åring arvikabo, i hög fart fick sladd på bilen och kanade med höger sida mot en mötande Volvobil. 28-åringen var ensam i bilen och klarade sig utan skador.

Hela höger sida på bilen trycktes in och hade någon suttit i framsätet bredvid föraren hade en olycka av svår omfattning skett. I den andra bilen färdades en säfflebo och dennes två barn. Alla klarade sig utan skador.

Arvikabon avvek omedelbart efter olyckan från platsen och är misstänkt för rattfylleri. Han hade dock försäkrat sig om att ingen i den andra bilen var skadad, innan han smet. Polisen lyckades senare på kvällen, efter tips, få tag på 28-åringen. Han fördes till läkare för blodprov.

””Vid tvåtiden träffade han på 23-åringen på Stora torget då han plötsligt riktade den mot 23-åringen och fyrade av.”
””Vid tvåtiden träffade han på 23-åringen på Stora torget då han plötsligt riktade den mot 23-åringen och fyrade av.” Foto: POLISEN

Före detta säfflebo häktats för karlstadsdråpet

Den 22-årige nordvärmlänning, som häktats för att vara på sannolika skäl misstänkt för dråp och försök till dråp, vidhöll vid förhören efter nyårshelgen att han inte har något minne av händelserna natten till nyårsaftonen 1989 då han sköt ihjäl en 23-åring från Karlstad med en grovkalibrig pistol.

Enligt hans berättelse hade han svaga minnesbilder av kvällen då han konsumerat stora mängder sprit. Den häktade nordvärmlänningen är, enligt uppgift, identisk med den man som ifjol tilltvingade sig en bil i Säffle med hjälp av en kniv. Mannen, som också under en tid ifjol var bosatt i Säffle, tvingade till sig bilen i ett bostadsområde och dömdes hösten 1988 för två biltillgrepp och rattfylleri till två månaders fängelse.

Hotet med kniven bedömdes dock i det sammanhanget inte så allvarligt då målsägaren fann det för gott att lämna över bilen direkt då mannen hotade med kniven.

På natten till nyårsaftonen 1989 hade mannen tagit en taxi vid 24-tiden från sin nuvarande bostadsort in till Karlstad, där han sedan skulle ha gått omkring och visat sin pistol.

Vid tvåtiden träffade han på 23-åringen på Stora torget då han plötsligt riktade den mot 23-åringen och fyrade av. Karlstadsbon avled sannolikt omedelbart. Något motiv till varför han sköt har nordvärmlänningen inte kunnat lämna och enligt polisen i Karlstad finns inget som tyder på att de båda skulle ha träffats förut. Efter skotten flydde nordvärmlänningen, men tre ungungdomar, lyckades övermanna honom. Under jakten avfyrade nordvärmlänningen ett skott, som de tre klarade att ta skydd för, och vid övermanningen gick ytterligare ett skott av.

Den 22-åringen erkänner snart allt som läggs honom till last men säger sig inte minnas någonting av händelsen, eftersom han var berusad. Polisen ifrågasätter dock om mannen verkligen varit påverkad, eftersom inga vittnen kan styrka detta. Ammunitionen som 22-åringen fått av en kamrat som stulit den på I2 i Karlstad. Kamraten är tidigare dömd för den stölden. Mannen har haft sin pistol en längre tid, men polisen vet fortfarande inte varifrån den kommer. 22-åringen har uppgett att han burit pistol för att kunna försvara sig om han blev överfallen.


Över lag så var det det här som hände under dessa 30 år av jul- och nyårshelger. En del ruskiga händelser faktiskt, men också några "kära" återseenden av gamla brottsarkiv, och flera riktigt udda grejer. Undra om det är spriten och fyllan eller helt enkelt juletiden som gör att folk gör konstiga saker...?

Det har ändå hänt en hel del under dessa få dagar på året - detta är ju bara en bråkdel av det som fanns nere i vårt arkiv. Detta är brott som kanske inte fick så jättemycket utrymme i tidningarna så att de går att göra ett eget brottsarkiv. Men på det här sättet kan de åtminstone väckas till liv och bli ihågkomna och uppmärksammade.

Sedan har vi också ramlat över i alla fall fyra brott som vi får spara till ett senare tillfälle - brott som är såpass stora att de behöver sina egna brottsarkiv. Så där har ni fått en liten indikation på vad som komma skall...

Publicerad:

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleST:s brottsarkiv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.