Hoppa till huvudinnehållet

Oväntat bra resultat för julhandeln i Säffle

Publicerad:
Bergers lek och bosättning.
Bergers lek och bosättning. Foto: Emma Alegod Bruce

Med högre priser i allmänhet och skenande i elpriser i synnerhet, så bådade inte gott för julhandeln. Kommer folk våga handla så mycket som tidigare år? ST har gjort en check - så här gick det.

Alla hade en oro över hur det skulle gå. Julhandeln lever flera butiker på, långt in på nästkommande år. För merparten var första delen av december oroväckande seg. Hur skulle detta gå? var frågan flera ställde sig. Trots allt slutade det väl för alla butiker.

Årets julklapp avgörande

Årets julklapp var i år den hemstickade tröjan. Något som varit väldigt positivt för garnbutiken Glad i Garn. Gerd Brodén, som äger butiken, är mycket positiv över vinterns försäljning.

– Vi har inte märkt någon större skillnad från tidigare år. I och med att alla vill ha hemstickat nu så köper alla mer garn. Flera av mina kunder har varit inne och berättat hur hela familjen efterfrågat raggsockor. Stickandet är väldigt i sin tid. Tack och lov. Det är en så skör bransch och dippar det för mycket så klarar vi oss helt enkelt inte, berättar hon.

Det hemstickade plagget är årets julklapp 2022. (arkiv)
Det hemstickade plagget är årets julklapp 2022. (arkiv) Foto: Marina Johansson

En trög start

På Bergers lek och bosättning har julhandeln inte varit riktigt lika lyckad. Butiken berättar att det märks att allt fler håller hårdare i sina pengar. Dock så blev dagarna innan jul väldigt lyckade trots en trög start.

– Vilket inte är konstigt, vi förstår situationen, att allt fler väntar in i det sista med att handla julklapparna. Sen så hade vi tre jättebra dagar precis innan jul, men innan det var man lite fundersam över hur det skulle gå ihop, berättar Ewalena Johnzén.

– Sen har vi haft två år som gått väldigt bra, trots covid så såg vi att allt fler valde lokalt. I år känns det lite som att fler gått tillbaka till gamla shoppingvanor och åker till Karlstad istället. Men sämre än vanligt har det gått, förklarar kollegan Charlotte Andersson.

Fullt sjå att slå in julklappar på Bergers.
Fullt sjå att slå in julklappar på Bergers. Foto: Emma Alegod Bruce

Intensiv sista vecka

Liknade verkar det vara för inredningsbutiken Widedals. För dem var hösten lugn och inte heller till skyltsöndagen och adventshelgerna blev det något uppsving. Något som självklart skapade oro för butiken.

– Det är som att folk vaknade sent. Det har varit nu sista veckan som vi haft riktigt mycket att göra. Jag trodde faktiskt inte det skulle bli så bra som det blev, säger Ewa-Lena Videdal.

– Jag tror flera varit försiktiga. Nu på sistone har det varit mycket negativt runt om oss. Som media pratar blir nog flera skrämda. Sen kommer julen och då måste vi handla i alla fall, fyller Agneta Videdal i.

Widedals är redo för nytt år i butiken.
Widedals är redo för nytt år i butiken. Foto: Emma Alegod Bruce

Hålla sig varma

Överlag så hade butikerna inte så höga förhoppningar om årets julhandel. Alla är fullt medvetna om att fler har det krävt i år. På Team Sportia hade de räknat med betydligt mycket mindre. Under denna årstid är det naturligtvis vintersporten som säljer bäst, men i och med sämre väder och mindre snö än tidigare år så såg det inte ljust ut. Det hela tog en överraskande vändning.

– Vi har varit nästan så bra som ifjol, inte riktigt men det är heller inte långt undan. Jag trodde vi skulle sälja mycket mindre. Underställ, sockor, mössor, vantar och kängor har sålt riktigt bra i år. Ullstrumpor har vi aldrig sålt så här mycket av, berättar Magnus Jansson.

Team Sportias storsäljare var sockar.
Team Sportias storsäljare var sockar. Foto: Emma Alegod Bruce

Rekordbra försäljning

För KappAhl har det tvärt emot de andra butikerna varit en stadig försäljning hela december. Det har sålt jättebra hela månaden och får med sig ett suveränt resultat. Som dessutom bräcker fjolårets julhandel.

– Vi hade mycket kampanjer hela december, vilket har jag tror har gjort att det gått så bra som det gjort. Det som sålt absolut bäst är pyjamasar, vi bara någon enstaka kvar på rean nu, säger Patricia Ohlsson Stam.

Gänget på KappAhl är mycket nöjda över årets resultat.
Gänget på KappAhl är mycket nöjda över årets resultat. Foto: Emma Alegod Bruce

Riktiga bilder

Även på Manne foto är man nöjd med resultatet. Efterfrågan på riktiga kameror var inte så stor. Utan här är det julkort och framkallningar av bilder som stått för största delen av försäljningen.

– Jag tror folk vill ha riktiga bilder, säger Ronny Karlsson

Ronny på Manne foto har sålt bäst av julkort och förstoringar. (arkiv)
Ronny på Manne foto har sålt bäst av julkort och förstoringar. (arkiv) Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

ButikerCharlotte AnderssonEkonomiFörsäljningHandelJulJulhandelKarlstadMagnus JanssonRonny KarlssonTeam Sportia

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.