Hoppa till huvudinnehållet

ÅRSKRÖNIKA: Här är händelserna vi minns från 2022

Publicerad:

2022 var året då vi kunde börja leva lite mer som vanligt igen efter pandemin. Men det var också ett år som formades mycket av kriget i Ukraina och dess följder. Under sensommaren och tidig höst var det såklart valet som var i fokus i vår bevakning. Prinsbesök, planerna på en laxfabrik och nyheter på fastighetsmarknaden är andra exempel på saker som finns med i årets nyhetsflöde.

2022 var ett år då flera stora bränder fick uppmärksamhet. Det gällde inte minst storbranden på Ås säteri i Ölserud då stora värden gick till spillo i en svårsläckt brand. Men alla djur på gården klarade sig.
2022 var ett år då flera stora bränder fick uppmärksamhet. Det gällde inte minst storbranden på Ås säteri i Ölserud då stora värden gick till spillo i en svårsläckt brand. Men alla djur på gården klarade sig. Foto: Claes Österman
Det hände mycket på fastighetsmarknaden i centrala Säffle under 2022 tack vare att Byälven Bostäder AB:s ägare Tanja och Björn Henningsson köpte hela Awilaras fastighetsbestånd och började genomföra en omfattande upprustning av det stora fastighetsbeståndet. Nyrenoverade lägenheter och verksamhet i tomma butikslokaler blev resultatet.
Det hände mycket på fastighetsmarknaden i centrala Säffle under 2022 tack vare att Byälven Bostäder AB:s ägare Tanja och Björn Henningsson köpte hela Awilaras fastighetsbestånd och började genomföra en omfattande upprustning av det stora fastighetsbeståndet. Nyrenoverade lägenheter och verksamhet i tomma butikslokaler blev resultatet. Foto: Carolina Schützer
Daniel Bäckström på besök i Tveta bygdegård där allt en gång började. I höstas nominerades riksdagsledamoten från Säffle som en av kandidaterna till ny partiledare i Centerpartiet efter Annie Lööf. På bilden ses han tillsammans med sin bror Markus.
Daniel Bäckström på besök i Tveta bygdegård där allt en gång började. I höstas nominerades riksdagsledamoten från Säffle som en av kandidaterna till ny partiledare i Centerpartiet efter Annie Lööf. På bilden ses han tillsammans med sin bror Markus. Foto: Nathalie Forsström
Årets stora samtalsämne var laxfabriken på Säterivägen. Det enorma markarbetet avslutades men sedan stod arbetet stilla i väntan på att finansieringen skulle lösa sig. I slutet av året kom beskedet att en ny stor investerare anslöt sig till finansiärerna och nu  ser det ut att bli byggstart under 2023.
Årets stora samtalsämne var laxfabriken på Säterivägen. Det enorma markarbetet avslutades men sedan stod arbetet stilla i väntan på att finansieringen skulle lösa sig. I slutet av året kom beskedet att en ny stor investerare anslöt sig till finansiärerna och nu ser det ut att bli byggstart under 2023. Foto: Claes Österman
Vindkraftsparken i Knöstad invigdes under festliga former med prinsparet närvarande.
Vindkraftsparken i Knöstad invigdes under festliga former med prinsparet närvarande. Foto: Marina Johansson
Verkstadsbolaget i Säffle är ett av många företag som gått mycket bra under 2022. Företaget tog hem stora affärer i både Sverige, USA och England och genomförde också en stor utbyggnad av fabriken i Säffle. Ägarna Lars Hartman och Henrik Lindblom kunde konstatera att sysselsättningen är säkrad för hela 2023.
Verkstadsbolaget i Säffle är ett av många företag som gått mycket bra under 2022. Företaget tog hem stora affärer i både Sverige, USA och England och genomförde också en stor utbyggnad av fabriken i Säffle. Ägarna Lars Hartman och Henrik Lindblom kunde konstatera att sysselsättningen är säkrad för hela 2023. Foto: Claes Österman
Trafikens dag var tillbaka i Säffle efter pandemiuppehållet. En kortege med bilar och mc inledde arrangemanget som också innehöll bland annat tändkulemotorer samtidigt som den traditionella Vårmarknaden återuppstod.
Trafikens dag var tillbaka i Säffle efter pandemiuppehållet. En kortege med bilar och mc inledde arrangemanget som också innehöll bland annat tändkulemotorer samtidigt som den traditionella Vårmarknaden återuppstod. Foto: Claes Österman
Vegagatan var ett samtalsämne i ett par år innan det slutligen bestämdes att både Vegagatan 2 och Industrigatan 14 skulle rivas. Detta samtidigt som ett av de nedgångna hyreshusen på Vintergatan revs för att lämna plats åt en ny multiarena.
Vegagatan var ett samtalsämne i ett par år innan det slutligen bestämdes att både Vegagatan 2 och Industrigatan 14 skulle rivas. Detta samtidigt som ett av de nedgångna hyreshusen på Vintergatan revs för att lämna plats åt en ny multiarena. Foto: Claes Österman
Invigning av Svanskogs skola efter renoveringen.
Invigning av Svanskogs skola efter renoveringen. Foto: Frida Flodkvist
Två kommunalråd, Dag Rogne (C) i Säffle och Michael Karlsson (S) i Åmål, visar enad front i önskan om att få en kriminalvårdsanstalt till Åmål. Dag Rogne var kommunalråd också efter valet medan Mikael Karlsson fick lämna kommunalrådsposten i Åmål.
Två kommunalråd, Dag Rogne (C) i Säffle och Michael Karlsson (S) i Åmål, visar enad front i önskan om att få en kriminalvårdsanstalt till Åmål. Dag Rogne var kommunalråd också efter valet medan Mikael Karlsson fick lämna kommunalrådsposten i Åmål. Foto: Elinor Thuresson
En belgisk konvoj tappade en vinge till ett vindkraftverk i vägrenen på E45 genom Värmlandsbro vilket orsakade besvärligt och långvarigt bärgningsarbete.
En belgisk konvoj tappade en vinge till ett vindkraftverk i vägrenen på E45 genom Värmlandsbro vilket orsakade besvärligt och långvarigt bärgningsarbete. Foto: Claes Österman
När E45 mellan Säffle och Valnäs ska byggas om hamnar Tore Olsson i Oxåsen i kläm. Trafikverket vill nämligen riva hans hus för att ge plats åt den nya vägen.
När E45 mellan Säffle och Valnäs ska byggas om hamnar Tore Olsson i Oxåsen i kläm. Trafikverket vill nämligen riva hans hus för att ge plats åt den nya vägen. Foto: Jenni Jansson
Ett av årets stora samtalsämne var jordskalvet som skedde i Vänern och fick många att vakna och undra vad det var som stod på.
Ett av årets stora samtalsämne var jordskalvet som skedde i Vänern och fick många att vakna och undra vad det var som stod på.
Dyrare el, bränsle och gödsel var bara några av de problem som satte lantbrukarna på hårda prov under 2022. Stefan Gård var en mjölkbonde som drabbades. Men också i övrigt drabbades företag och näringsidkare hårt av ökade kostnader och inflation.
Dyrare el, bränsle och gödsel var bara några av de problem som satte lantbrukarna på hårda prov under 2022. Stefan Gård var en mjölkbonde som drabbades. Men också i övrigt drabbades företag och näringsidkare hårt av ökade kostnader och inflation. Foto: Jenni Jansson
Det var jubel bland personal, ledning och hedersgäster när Blue Ocean Closures invigde sin nya fabrik i Säffle. Företaget är ensamma i världen om att tillverka kapsyler och skruvlock i pappersfiber.
Det var jubel bland personal, ledning och hedersgäster när Blue Ocean Closures invigde sin nya fabrik i Säffle. Företaget är ensamma i världen om att tillverka kapsyler och skruvlock i pappersfiber. Foto: Claes Österman
Holgers stenugn är troligtvis från 1942, men kan vara ännu äldre. Helene Karlsson, konditor och bagare på Holgers konditori i Säffle, berättar vad de vet om ugnen.
Holgers stenugn är troligtvis från 1942, men kan vara ännu äldre. Helene Karlsson, konditor och bagare på Holgers konditori i Säffle, berättar vad de vet om ugnen. Foto: Carolina Schützer
Industriteknikprogrammet kommer tillbaka till Herrgårn'. Håkan Werme, Ulrik Loftman och Andreas Björklund
Industriteknikprogrammet kommer tillbaka till Herrgårn'. Håkan Werme, Ulrik Loftman och Andreas Björklund Foto: Carolina Schützer
Bygget är klart - invigning och Vårvisning väntade för Gerone Fransson Maskin AB.
Bygget är klart - invigning och Vårvisning väntade för Gerone Fransson Maskin AB. Foto: Carolina Schützer
Säfflebostäder AB har byggt en ny lägenhet på Bryggerigatan 1, av en gammal samlingslokal.
Säfflebostäder AB har byggt en ny lägenhet på Bryggerigatan 1, av en gammal samlingslokal. Foto: Carolina Schützer
Ödebyns och Skäggebyns bygdegårdar i Svanskog arrangerade ett mopedrally tillsammans.
Ödebyns och Skäggebyns bygdegårdar i Svanskog arrangerade ett mopedrally tillsammans. Foto: Carolina Schützer
Säffle Stadslopp 2022 - Boxen Race.
Säffle Stadslopp 2022 - Boxen Race. Foto: Carolina Schützer
Mycket folk på midsommarfirande på von Echstedtska gården.
Mycket folk på midsommarfirande på von Echstedtska gården. Foto: Carolina Schützer
Skördefesten var tillbaka efter två års uppehåll, Landsbygdsmuseet och Ölseruds kvarn.
Skördefesten var tillbaka efter två års uppehåll, Landsbygdsmuseet och Ölseruds kvarn. Foto: Carolina Schützer
Holgers konditori genomförde under året en stor renovering för att återfå looken från konditoriets ungdom. I december vann de också Renoveringsraseriets tävling om Sveriges vackraste ljusskylt.
Holgers konditori genomförde under året en stor renovering för att återfå looken från konditoriets ungdom. I december vann de också Renoveringsraseriets tävling om Sveriges vackraste ljusskylt. Foto: Marina Johansson
Bröderna Edvinsson expanderade och öppnade Jeje’s gym i Säffle.
Bröderna Edvinsson expanderade och öppnade Jeje’s gym i Säffle. Foto: Emma Alegod Bruce
Den nya särskolan på Höglunda invigdes. Hela skolans elever och personal var med för att fira.
Den nya särskolan på Höglunda invigdes. Hela skolans elever och personal var med för att fira. Foto: Emma Alegod Bruce
I början av maj anordnade Night Rebels Säffle Spräng Meet för första gången. En ljudtävling för A-traktorer.
I början av maj anordnade Night Rebels Säffle Spräng Meet för första gången. En ljudtävling för A-traktorer. Foto: Nathalie Forsström
Mycket folk samlades på Stortorget på påskaftonen när det var dags för dans runt påskriset.
Mycket folk samlades på Stortorget på påskaftonen när det var dags för dans runt påskriset. Foto: Nathalie Forsström
Folktandvården öppnade under året upp den nya kliniken. Ingela Nilsson och Åsa Lundqvist.
Folktandvården öppnade under året upp den nya kliniken. Ingela Nilsson och Åsa Lundqvist. Foto: Nathalie Forsström
Festlig stämning på stan när det sista helgen i september var höstmarknad. Elin Karlsson och Clara Abelin
Festlig stämning på stan när det sista helgen i september var höstmarknad. Elin Karlsson och Clara Abelin Foto: Jenni Jansson
Magnus Wallin tillträdde i början av året som ny chef på polisstationen i Säffle. Här är han tillsammans med Jonas Wendel, chef för polisområdet där Säffle, Arvika, Årjäng och Eda ingår.
Magnus Wallin tillträdde i början av året som ny chef på polisstationen i Säffle. Här är han tillsammans med Jonas Wendel, chef för polisområdet där Säffle, Arvika, Årjäng och Eda ingår. Foto: Nathalie Forsström
Glada studenter sprang ut till släkt och vänner.
Glada studenter sprang ut till släkt och vänner. Foto: Jenni Jansson
Under slutet av sommaren och början av hösten blev det mycket valbevakning i tidningen.
Under slutet av sommaren och början av hösten blev det mycket valbevakning i tidningen. Foto: Jenni Jansson
Rivningen inför nya Pekås-bygget är påbörjad nu i slutet av 2022.
Rivningen inför nya Pekås-bygget är påbörjad nu i slutet av 2022. Foto: Diana Dragic
Kommunen har anställd två fältarbetare som ska arbeta förbyggande mot alkohol, droger och brott bland unga på stan. Med sig har de ytterligare en resurs från Svenska kyrkan, Maria Halldén. Fältarna kommer vid sina pass att utgå från Ungdomens hus.
Kommunen har anställd två fältarbetare som ska arbeta förbyggande mot alkohol, droger och brott bland unga på stan. Med sig har de ytterligare en resurs från Svenska kyrkan, Maria Halldén. Fältarna kommer vid sina pass att utgå från Ungdomens hus. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

NyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.