Hoppa till huvudinnehållet

Fjärde kulturmiljöprogrammet klart för Säffle: ”Ett riktigt roligt arbete”

Publicerad:
Ett fjärde kulturmiljöprogram är färdigställt i Säffle kommun. Nu var det dags för Nysäter, Värmlandsbro och Svanskog. (Här en drönarbild från Svanskog)
Ett fjärde kulturmiljöprogram är färdigställt i Säffle kommun. Nu var det dags för Nysäter, Värmlandsbro och Svanskog. (Här en drönarbild från Svanskog) Foto: Andreas Myrin

Kulturmiljöprogrammet för Nysäter, Värmlandsbro och Svanskog är nu färdigställt. Många av Säffles alla stadsdelar och småorter har därmed fått sig ett eget kulturmiljöprogram. Men ännu finns det fler kvar - nästa år har Terese Myrin, Värmlandsantikvarien, fått ännu ett uppdrag av kommunen; Annelund, Rolfserud och bruksområdet i Säffle.

Säffle stadskärna, Tuva och Tingvalla, Sund, Sundstorp och Treabackarna var de kulturmiljöprogram man tidigare tagit fram. Nu senast blev det klart med kulturmiljöprogrammet för tätorterna Nysäter, Svaneholm och Värmlandsbro ST pratade med Värmlandsantikvarien Terese Myrin, som fått i uppdrag att upprätta dessa. Hur har det varit att arbeta med kulturmiljöprogrammet för dessa tre orter.

– Det har varit ett riktigt roligt arbete. När man gör kulturmiljöprogram får man gå in på djupet på platsen, titta på alla hus och läsa allt man kommer åt. Detta för att få en bra helhetsbild över hur platsen har växt fram och vad det är som är kulturhistoriskt värdefullt. Jag har fått så bra hjälp av referenspersoner på orterna som jag bollat med så det har varit väldigt givande, berättar Terese Myrin, Värmlandsantikvarien.

Har ni hittat några spännande byggnader? Någon av orterna som överraskade?

– I Värmlandsbro finns det nästan ingenting skrivet om historien sedan tidigare, det har saknats, och det har känts som att den platsen behöver en skjuts framåt med sin identitet - vad det är för en plats. Här är det två lantbruksgårdar som är grunden, Norbro och Sörbro, precis som på många andra ställen på landsbygden, men järnvägen som byggdes 1879 bidrog till att det blev ett litet centrum som växte till ett tydligt järnvägssamhälle.

– I Svaneholm tyckte jag att det dels var häftigt att udden med kyrkan och herrgården varit bebodd så länge och sen är ju berättelsen om ”Guldkungen” John Brynteson helt unik! När jag var ute och inventerade var berättelsen om honom det första som berättades för mig när jag pratade med människor – då är det en tydlig berättelse!

 • Riksdagsmannen och kommunalmannen Per Eriksson var den som uppförde den nuvarande mangårdsbyggnaden år 1830 - därför kallas den ibland för Talmansgården. Dagens utseende är i stort samma som efter en ombyggnation 1901 där bland annat södra fasaden fick större fönster och fasaden målades vit i stället för röd.
  Riksdagsmannen och kommunalmannen Per Eriksson var den som uppförde den nuvarande mangårdsbyggnaden år 1830 - därför kallas den ibland för Talmansgården. Dagens utseende är … Foto: Terese Myrin
 • I början av 1900-talet öppnade Wermlands Enskilda Bank i huset på bilden. Här kom så småningom även biblioteket att infinna sig.
  I början av 1900-talet öppnade Wermlands Enskilda Bank i huset på bilden. Här kom så småningom även biblioteket att infinna sig. Foto: Terese Myrin
 • En bild av bodarna från 1929, när de hade sticktak. Bodarna hade använts flitigt i över 150 år och var slitna men fungerande. Bild med tillstånd från Nyeds Hembygdsförening, via Wermlandsbilder.
  En bild av bodarna från 1929, när de hade sticktak. Bodarna hade använts flitigt i över 150 år och var slitna men fungerande. Bild med tillstånd från Nyeds Hembygdsförening, via Wermlan…
 • Drönarbild över Nysäter.
  Drönarbild över Nysäter. Foto: Andreas Myrin
 • I början av 1900-talet öppnade banker i Nysäter vilket ytterligare förstärkte platsen som centralort. Gillberga pastorats sparbank flyttade från Ökne 1903 till huset i Nysäter på bilden. Här låg även poststation.
  I början av 1900-talet öppnade banker i Nysäter vilket ytterligare förstärkte platsen som centralort. Gillberga pastorats sparbank flyttade från Ökne 1903 till huset i Nysät… Foto: Terese Myrin

Terese berättar också att ”Guldkungens” prägel syns i bebyggelsen. Förutom att han drev herrgården med sitt jordbruk och trädgårdsmästeri så köpte han bruket och investerade mycket av sina 600 miljoner dollar (som man tror är den ofantliga summan han tjänade på guldfynden i Alaska) i orten. Det var bruket som anlade gator, el, vatten, avlopp och belysning och bygger bostäder. John Brynteson bekostade missionskyrkan, kanalen från Edsbron till fabriken, Näs kraftstation, Svaneholms silverrävfarm och delar av järnvägen.

– Särskilt under 1900-talet var det ovanligt att en enda enskild person hade så stort inflytande på en orts utveckling.

– I Nysäter blev jag nog mest förtjust i engagemanget som finns kring de äldre byggnaderna. Det finns en aktiv hembygdsförening som tar hand om flera av de äldre byggnaderna och driver sommarcaféet vid den före detta järnhandeln. Jag anade en stark hembygdskänsla och identitet. Den äldre miljön kring Nysäters gård, Kungshögen, marknadsbodarna och flera sekelskifteshus där i backen är verkligen fin, särskilt sommartid.

Många särskilt värdefulla

Det finns flera byggnader på de här tre orterna som är särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Det är extra viktigt att man utgår från byggnaden när man ska ändra dem och använder de material och utformning som hör ihop med byggnaden. Men oftast så vet ju fastighetsägare om att de äger ett historiskt hus.

– De som ligger i farozonen till att inte tas om hand varsamt är nog vardagsbebyggelsen, modernismens bebyggelse och de som inte står ut så mycket. Det finns en risk att det i bara farten utarmas fin arkitektur och historiska värden.

Något de tre orterna har gemensamt, fastän de är så olika, är äldre jordbruksgårdar. Nysäters gård, Svaneholms herrgård, Södra Skarbols herrgård och i Värmlandbro Norbro och Sörbro. De är på något sätt stommen som de andra byggnaderna har förhållit sig till och har därför höga kulturhistoriska värden.

 • Gården Norra Östbro (Norrbro).Byggnaden ska vara uppförd redan 1665, troligtvis av den omtalade Anders Svenske.
  Gården Norra Östbro (Norrbro).Byggnaden ska vara uppförd redan 1665, troligtvis av den omtalade Anders Svenske. Foto: Terese Myrin
 • Stationshuset stod klart 1879, samma år som hela Bergslagsbanan från Falun till Göteborg invigdes. Bild från Järnvägsmuseet.
  Stationshuset stod klart 1879, samma år som hela Bergslagsbanan från Falun till Göteborg invigdes. Bild från Järnvägsmuseet.
 • Gården Södra Östbro (Sörbro) har långa anor men dagens bostadshus är från 1900-talets första decennier. Intill finns även en ekonomibyggnad.
  Gården Södra Östbro (Sörbro) har långa anor men dagens bostadshus är från 1900-talets första decennier. Intill finns även en ekonomibyggnad. Foto: Terese Myrin
 • Järnvägen har format Värmlandsbro genom att stationens placering utmed sträckan bidragit till att tätorten växte fram som ett tydligt järnvägssamhälle. Järnvägsbanan i sig är också skäl till att den mesta bebyggelsen lokaliserats öster om denna.
  Järnvägen har format Värmlandsbro genom att stationens placering utmed sträckan bidragit till att tätorten växte fram som ett tydligt järnvägssamhälle. Järnvägsbanan i sig … Foto: Andreas Myrin
 • Drönarbild över Värmlandsbro.
  Drönarbild över Värmlandsbro. Foto: Andreas Myrin
 • Drönarbild över Värmlandsbro.
  Drönarbild över Värmlandsbro. Foto: Andreas Myrin

Har ni fått någon respons på programmet på dessa platser än?

– Jag har fått väldigt fin respons från referenspersonerna vilket gör mig allra mest glad. Kulturmiljöprogrammen är förvisso till för kommunen men det är lika viktigt att stoltheten hos de som bor på orterna och fastighetsägare ökar. Jag har också fått en kommentar från en nyinflyttad att kulturmiljöprogrammet hjälpt till att förstå platsen, så kan det ju också användas!

Har folk varit rädda om sina hus på dessa orter?

– Det är blandat. Vissa hus har förändrats mycket, en del på ett sämre sätt. Men det är inte sämre här än på andra ställen. När jag ser ett välbevarat hus med mycket av originaldetaljerna kvar blir jag glad! Äldre hus byggdes ofta med kvalitet i gedigna material och de kan hålla i många, många generationer om de tas om hand och underhålls successivt. Det är kortsiktigt att slänga och byta ut fungerande material och inte heller hållbart för miljön. Men jag tyckte nog att det var särskilt många välbevarade hus i Nysäter.

 • Mellan 1881-1998 fungerade Södra Skarbols herrgård som prästgård. Bilden är tagen före en restaurering 1942 och kommer från Svanskogs hembygdsförening. Landsantikvarien Helge Kjellin uttalade sig om herrgården: ”Byggnadens välproportionerad yttre och för Värmlands herrgårdar så typiska och tilltalande enkelhet, dess ännu bevarade ursprungliga rumsindelning med den till över våningen ledande likaledes ursprungliga trappan, och den bevarade 1700-talsinredningen med de många vackra kakelugnarna göra denna prästgård och före detta herrgård till ett verkligt kulturminnesmärke.”
  Mellan 1881-1998 fungerade Södra Skarbols herrgård som prästgård. Bilden är tagen före en restaurering 1942 och kommer från Svanskogs hembygdsförening. Landsantikvarien Helge Kjellin ut…
 • John Bryntesons väg 15. Välbevarad villa i tidstypisk 1920-talsklassicism med extra påkostade detaljer som burspråk, vacker entré, pelare och bladguld i fasaddetaljer.
  John Bryntesons väg 15. Välbevarad villa i tidstypisk 1920-talsklassicism med extra påkostade detaljer som burspråk, vacker entré, pelare och bladguld i fasaddetaljer. Foto: Terese Myrin
 • John Bryntesons väg 15. Byggdes för Lilly Brynteson med familj, ett av John och Emma Bryntesons fem barn. Tidigare fanns även en rosenparterr och arboretum i trädgården. Den innersta delen av garaget är även det byggt 1929 vilket är ett mycket tidigt garage.
  John Bryntesons väg 15. Byggdes för Lilly Brynteson med familj, ett av John och Emma Bryntesons fem barn. Tidigare fanns även en rosenparterr och arboretum i trädgården. Den… Foto: Terese Myrin
 • Herrgårdsgatan 8. Stor villa i 1920-talsklassicistisk stil som byggdes åt Kermit Brynteson, disponent vid bruket och barn till John och Emma Brynteson. Villan har 10 rum och kök. Påkostat exempel på 1920-talsklassicism (dock fönster i modernistisk stil)
  Herrgårdsgatan 8. Stor villa i 1920-talsklassicistisk stil som byggdes åt Kermit Brynteson, disponent vid bruket och barn till John och Emma Brynteson. Villan har 10 rum oc… Foto: Terese Myrin
 • Drönarbild över Svaneholm
  Drönarbild över Svaneholm
 • Miljön ligger vackert vid sjön Mellan-Svan. Här finns ett öppet odlat landskap som historiskt är kopplat till herrgårdens jordbruk. Förutom herrgårdens park finns det också flera alléer och stora ädellövträd.
  Miljön ligger vackert vid sjön Mellan-Svan. Här finns ett öppet odlat landskap som historiskt är kopplat till herrgårdens jordbruk. Förutom herrgårdens park finns det också flera alléer…
 • Drönarbild över Svaneholm
  Drönarbild över Svaneholm
 • Svaneholms herrgård har än i dag stora delar från 1700-talet bevarade, som huvudbyggnad, flyglar och herrgårdspark.
  Svaneholms herrgård har än i dag stora delar från 1700-talet bevarade, som huvudbyggnad, flyglar och herrgårdspark.

Tydliga berättelser

– När jag sammanfattat historien på de tre orterna har det varit några berättelser som stått ut lite mer, tydliga berättelser om platsen. Jag har därför sammanfattat det i tre tydliga berättelser för varje ort.

För Nysäter blev det Kungshögen, Nysäters gård och marknaden. I Svaneholm bruket, herrgården och ”Guldkungen” och i Värmlandsbro de två gårdarna, järnvägen och modernismen.

– De här berättelserna är ganska stora pusselbitar till varför orterna ser ut som de gör.

Terese avslöjar också att arbetet mellan henne och Säffle kommun fortsätter även detta år.

– 2023 har jag fått i uppdrag av kommunen att göra kulturmiljöprogram för Annelund, Rolfserud och bruksområdet i Säffle.

Artikeltaggar

BerättelserBostad och byggenHistoriaJärnvägJohn BryntesonNysäterSäffleSäffle kommunSamhälleSvaneholmTerese MyrinVärmlandsbroVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.