Hoppa till huvudinnehållet

En storbrand skakade Svanskog och en häst fick miljöstipendium

Publicerad:
En mycket omfattande brand drabbade boardfabriken i Svanskog redan i februari 1998. I nattmörkret kunde eldskenet från branden ses ändå till E45. Beslut om återuppbyggnad kom tämligen omgående.
En mycket omfattande brand drabbade boardfabriken i Svanskog redan i februari 1998. I nattmörkret kunde eldskenet från branden ses ändå till E45. Beslut om återuppbyggnad kom tämligen omgående. Foto: Sven-Erik Dahlström

Ett kvarts sekel. Visst låter det som en lång tid, men säger man 1998 så känns det året ändå inte så avlägset. De som fyllde 25 det året kan börja planera för 50-årskalas i år. Vi kan påminna om en del som hände för 25 år sedan.

Det började inte bra. Åtminstone inte för Hunton Swanboard i Svanskog. I februari utbröt en storbrand i industrianläggningen. Värden för cirka 20 miljoner brann bokstavligt talat upp. Det togs beslut om återuppbyggnad, men självklart påverkades verksamheten. Lokalen där man skulle spela musikalen Guldkungen var också borta så någon musikal blev det inte det året. Mot slutet av året kom också beskedet att företagets tillverkning av hård board skulle upphöra.

På Sandbacken skulle det vara slutbadat. Allt var klart för rivning av kiosk och omklädningshytter sedan kommunen och markägaren inte kunnat enas om nytt arrendeavtal, men i sista stund – när motorsågar redan hade börjat sätta tänderna i byggnaderna – ändrades planerna och Sandbacken lever som bekant vidare som badplats.

Fick en ny bank

Många Säfflebor fick en ny bank eller åtminstone nytt namn på sin bank. Föreningsbanken och Sparbanken slogs samman till Föreningssparbanken. Med tiden blev det Swedbank, men det är en annan historia.

Vid Vegagatan hade Invandrarverket en större kontorsbyggnad, som skulle flyttas. Säffle Karosseri AB tog över den av moduler sammansatta byggnaden, som flyttades till bussfabriken. Där finns den fortfarande, dock med andra användare än för 25 år sedan.

Volvo Bussar, som 1998 fortfarande hette Säffle Karosseri, fick uppmärksammat ryskt besök. Lars Anell från Volvos koncernledning fick göra en busstur i Säffle med vice transportministern V S Azarov.
Volvo Bussar, som 1998 fortfarande hette Säffle Karosseri, fick uppmärksammat ryskt besök. Lars Anell från Volvos koncernledning fick göra en busstur i Säffle med vice transportministern V S Azarov. Foto: Sven-Erik Dahlström

För Säffles busstillverkare var det ett bra år. Mot slutet av året fick man order som motsvarade tre fjärdedelar av följande års planerade produktion. Tungt besök fick man också när en delegation från Ryssland med bland annat transportministern kom till Säffle.

En av flera invigningar 1998 skedde hos BTG Källe Inventing där en ny pilotanläggning tagits i drift. På plats fanns bland annat Inventings grundare uppfinnaren Hans Wallstén.
En av flera invigningar 1998 skedde hos BTG Källe Inventing där en ny pilotanläggning tagits i drift. På plats fanns bland annat Inventings grundare uppfinnaren Hans Wallstén. Foto: Sven-Erik Dahlström

Det var något av invigningarnas år i Säffle. En viktig sådan ägde rum hos BTG Källe Inventing och handlade om en ny pilotanläggning. En annan innebar start för en ny robotcell hos Constructor, som senare samma år blev en del i en storkoncern, nämligen Constructor Dexion Group, vilket skulle visa sig få konsekvenser. Mitt i sommaren blev det också invigning med ”premiärdopp” när Reime Process AB tog över varmförzinkningsanläggningen vid Säterivägen. Där öppnade också Eurostair under året.

Det var invigningarnas år i Säffle. En av dessa ägde rum hos Constructor där en ny robotcell togs i drift.
Det var invigningarnas år i Säffle. En av dessa ägde rum hos Constructor där en ny robotcell togs i drift. Foto: Sven-Erik Dahlström
En mycket speciell dag var det i Värmlands Nysäter när nybyggda vikingaskeppet Glad kunde sjösättas. Det väntar med andra ord 25-årsjubileum för skeppet under 2023.
En mycket speciell dag var det i Värmlands Nysäter när nybyggda vikingaskeppet Glad kunde sjösättas. Det väntar med andra ord 25-årsjubileum för skeppet under 2023. Foto: Sven-Erik Dahlström

Vikingarnas sommar

Det var också vikingarnas sommar i Säffle. I Nysäter hade byggandet av vikingaskeppet Glad fullbordats och där blev det också en första högtidlig sjösättning. I Säffle arrangerades Vikingavecka där även andra vikingaskepp mötte upp.

På riksväg 45 hade det varit tillåtet att köra 110 km/h, men nu sänktes hastigheten till 90 km/h, vilket vållade debatt. Det markerades också att planerat byggande av 2+1-väg inte skulle ändra hastighetsgränsen uppåt igen.

I Kråkerud nära Botilsäter brann det en sommardag. Det var hos Suggringen. Förödelsen var stor, men bara 25 av cirka 900 grisar behövde sätta livet till.

Nya planer presenterades. Konsum Värmland släppte nyheten att Köpcentrum 45 skulle bli verklighet i Säffle och det aviserades också start för projektet Säffle Fjärrvärme där mellan 90 och 100 miljoner skulle investeras. Billeruds gamla huvudkontor var i kommunens ägo och på sensommaren hissades flaggan utanför det som nu skulle gå under namnet Huvudkontoret och ge plats för ett antal företag.

Halvar kunde sitta kvar

Det var valår 1998. Halvar Pettersson var kommunalråd och kunde sitta kvar även när rösterna var räknade. En ny fråga, som snart skulle få sprängkraft, dök upp under året. Den handlade om framtiden för akutsjukhuset i Säffle. Socialminister Margot Wallström gav lugnande besked vid ett besök på sjukhuset i september.

– Jag ska göra allt för att det i alla fall ska vara människorna här som får besluta om sjukhusets framtid.

Tyvärr visade det sig inte vara människorna i Säffle utan den då politiska majoriteten i Värmland som avsågs. Åtminstone blev det så.

Politiska företrädare liksom näringslivsrepresentanter skrev öppet brev till landstinget i Värmland och betonade vikten av att akutsjukhuset skulle finnas kvar. Ingen räknade nog med något annat med tanke på att även tunga S- och V-politiker då stod bakom att detta var viktigt. Verkligheten blev med tiden en annan.

Säffle kommun delar ibland ut ett speciellt miljöstipendium. Det ovanliga som hände 1998 var att stipendiet tilldelades en häst, nämligen sophämtningshästen Millan.
Säffle kommun delar ibland ut ett speciellt miljöstipendium. Det ovanliga som hände 1998 var att stipendiet tilldelades en häst, nämligen sophämtningshästen Millan. Foto: Sven-Erik Dahlström

Häst fick miljöpris

En annorlunda miljöstipendiat utsågs i Säffle. Det var Millan, en arbetshäst som användes för miljövänlig sophämtning i Säffle. Kulturpriset detta år gick för övrigt till Gullan Byfeldt och Säffle Musikförening samtidigt som Svante Lennartsson i Svanskog blev årets ledare.

Säffleoperan noterade en ny framgång, detta år med Teaterbåten.

Lena Skoting av biskop Bengt Wadensjö installerades som kyrkoherde i Säffle. Företrädaren kontraktsprost Ingvar Persson längst till vänster assisterade.
Lena Skoting av biskop Bengt Wadensjö installerades som kyrkoherde i Säffle. Företrädaren kontraktsprost Ingvar Persson längst till vänster assisterade. Foto: Nathalie Forsström

Säffle skulle också få en ny kyrkoherde efter Ingvar Persson, som blev pensionär. Valet föll på Lena Skoting, som det kommande året med andra ord har varit kyrkoherde i Säffle i 25 år.

Storaffär skapade debatt

Debatt blev det när nyheten släpptes av Säffle kommun förhandlade om försäljning av Säffle Elverk och Säffle Energi. Det var en stor affär med en prislapp på 176 miljoner kronor. I fullmäktige togs beslutet med 25 röster mot 22. Den borgerliga majoriteten röstade för försäljningen.

Ett välkänt företag fick ny ägare. Det som en gång hade varit Bildepån med Volvoförsäljning och som senare hade blivit Vexia AB delades nu upp i två bolag – Brandt Lastvagnar och Bröderna Brandt Personbilar. Nu har det som sagt gått 25 år sedan dess.

Det var i april 1998 som beslutet togs att Höglundaskolan skulle byggas om för att även ha plats för högstadium. Det var ett omdiskuterat beslut eftersom alla utom socialdemokraterna och en kristdemokrat ville behålla Tegnér och Sundsborg som de var.
Det var i april 1998 som beslutet togs att Höglundaskolan skulle byggas om för att även ha plats för högstadium. Det var ett omdiskuterat beslut eftersom alla utom socialdemokraterna och en kristdemokrat ville behålla Tegnér och Sundsborg som de var.

Det kom också ett beslut om att bygga om Höglundaskolan till att även omfatta högstadium. Socialdemokraterna drev igenom beslutet med hjälp av en kristdemokrat. Övriga ville behålla högstadiet på Tegnér och Sundsborg. Högstadium blev det, men nu är det som bekant på nytt låg- och mellanstadium i Höglundaskolan.

Och hur var vädret? Nja, inte bra. Det var ingen sommar att minnas. Den handlade mest om regn och rusk och en lång väntan på en sommar som aldrig kom.

Artikeltaggar

BeslutBränderHöglundaskolanLena SkotingNyheterNyhetsåret 2022Politiska system och ideologierSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.