”2023 blir året då jag lyckas hålla igång träningen, äta bättre, spara pengar!” Så tänker nog många runt årsskiftet, men nyårslöften begravs inte sällan innan januari är slut. I denna miniserie ger lokala experter på några av de vanligaste nyårslöftena sina bästa tips på hur man får dem att hålla! Först ut är Jesper Edvinsson och Mia Magnusson, som tipsar om träning och mat.
Nyårslöfte 1: jag vill komma igång med - och upprätthålla - träningen
Att bli av med övervikt, bygga synliga muskler, få bättre kondition eller bara bli allmänt starkare, piggare och slippa värk - det finns många skäl till att en regelbunden träning ofta toppar listorna på nyårslöften. Många köper gymkort i januari och ger järnet under årets första veckor, för att sedan kraschlanda i soffan och stanna där resten av året. Men Jesper Edvinsson på Jejes gym har massor av tips på hur du tänder träningsgnistan och håller lågan brinnande!
1. Lagom är bäst
Detta är en klyscha som är helt sann när det gäller träning.
– Har du inte tränat förut så ta det lugnt i början och håll det till två, tre pass i veckan. Öka gradvis din intensitet eller fler pass, om du vill. Det gäller att göra träningen till en naturlig del av sin vardag och något som man kommer att kunna fortsätta med regelbundet. Och lyckas du inte riktigt nå upp till dina mål under en vecka - sluta inte för det. Det kommer en ny vecka!
Många tror att de måste lyfta så tungt som de bara orkar eller springa så fort de bara kan för att träningen ska ge effekt, men det är inte alls nödvändigt enligt Jesper.
– Du kan gärna ta en hantel som är betydligt lättare än din maxvikt, om det innebär att du orkar hålla på längre. Sen kan man gradvis öka, om man vill. Det gäller att ha kontakt med muskeln så mycket som möjligt.
2. Hitta en förebild i din närhet
Garanterat känner du någon som tränar mycket och är framgångsrik i sin träning, som du kan be om hjälp för att komma igång.
– Om du går på gym kan du givetvis fråga en instruktör, annars kanske du har någon kompis eller kollega att bli inspirerad av.
3. Det är inte fel om det känns rätt
Jesper märker att många är rädda att göra ”fel”, men det är väldigt sällan som något blir direkt fel.
– En hantel kan till exempel användas på nästan hur många sätt som helst, och du gör rätt så länge som du känner att muskeln arbetar. Du kan inte göra fel så länge du provar dig försiktigt fram och har kontroll över övningen.
4. Hitta din grej
Bli inte avskräckt av att träningsvärlden kan kännas så stor. Du måste inte använda alla maskiner i ett gym bara för att de finns! Och träning och motion kan se ut på hur många sätt som helst.
– Våga prova allt, så ska du säkert hitta något som både är kul och effektivt och som du kan fortsätta med.
5. Var realistisk
Kanske är dina förutsättningar sådana att du inte alltid kan ta dig till ett gym efter jobbet. Kanske vill du inte ens träna på just gym. Du kan inte bara promenera för att stärka upp stela muskler, men du kan garanterat hitta en bra träningsrutin för dig - även om det innebär att lyfta mjölkpaket i köket medan middagen är i ugnen.
– Att träna intensivt i 30 minuter två gånger i veckan, det ska man helt enkelt få till när en vecka består av 168 timmar.
6. Tålamod
Det sägs att det tar 90 dagar att bygga upp en livsstil. Men efter bara 14 dagar kommer du säkert att känna dig lite starkare och piggare, även om synliga resultat dröjer.
– Men glöm inte helheten. Bra träningsresultat beror också på kostvanor, sömn och mycket mer.
Även för det mest inbitne träningsfreak kommer dagar då det känns motigt. Då gäller det att se träningen som något som bara ska göras ändå -- ungefär som att borsta tänderna.
– Soffan är ofta lockande, men jag lovar att den är ännu skönare efter träning!
Nyårslöfte 2: jag ska äta bättre
Att äta bättre kan innebära många saker. Kanske vill man äta mer grönsaker och mindre godis, och kanske även bli bättre på att faktiskt äta upp det man köpt så att så lite som möjligt hamnar i soporna. Allt detta är Mia Magnusson, kock och hållbarhetsinspiratör på Coop Värmland, expert på!
1. ”Smyg in” grönsakerna
Många tror att äta mer grönt betyder att man måste laga helt nya maträtter eller orka svänga ihop en rejäl sallad till varje måltid, men det är helt fel. Du kan med fördel lägga till grönsakerna i maten som du redan lagar.
– Många gör detta så mycket mer komplicerat än vad det behöver vara. Ta inte bort, utan lägg till! Morötter är till exempel lika nyttiga tillagade som råa - riv dem och blanda ner i köttfärssåsen! Jag har alltid jobbat så, att jag ersatt en del av köttet i en gryta med någon rotfrukt eller grönsak. Vem har bestämt att en viss maträtt måste se ut på ett visst sätt?
2. 80/20-regeln
För att kunna hålla ett nyårslöfte gäller det att vara realistisk och skapa en hållbar rutin. För Mias del funkar 80-20-regeln bra.
– Jag äter till 80 procent bra och näringsrika saker, så får 20 procent vara tomma kalorier som bara är gott. Jag tror inte att förbud gör en lycklig och jag är alldeles för förtjust i god mat och fika för att vilja avstå helt ifrån det. Det gäller att hitta en balans.
3. Se till att ha bra mellanmål hemma
Har man bestämt sig för att favoritgodiset ska plockas fram enbart på helgen, kan det vara en bra idé att ha alternativ framme på vardagarna för att stävja sötsug eller småhunger mellan måltiderna.
– Man kan ha något hemma som är lite sött, men samtidigt näringsrikt. Kanske din favoritfrukt eller någon hemmagjord energibar.
4. Gör maten till något socialt
Att man har ont om tid i livspusslet brukar vara en vanlig anledning till att man inte får till de förändringar man skulle vilja göra. Men att laga mat tillsammans är ett fint sätt att umgås på - kanske kan hela familjen hjälpas åt att laga mat, istället för att föräldrarna lagar och barnen kollar på tv?
– Jag jobbade som dagmamma tidigare och barn tycker ofta att det är jätteroligt att vara med i köket. Det utvecklar också en annan förståelse och intresse för mat och var den kommer ifrån.
Är man ensamstående kanske man kan ha ett liknande matprojekt ihop med en kompis, där man turas om att laga middag hos varandra.
5. Öppet sinne stoppar svinnet
De flesta hushåll slänger stora mängder mat varje år. Det kostar massor - speciellt i dessa tider av hög inflation - och är även katastrofalt för planeten. Det kan vara värt att göra en inventering av hur mycket man handlar och hur mycket som faktiskt går åt - det är lätt att köpa på sig för mycket. Och för att rädda maten från soporna kommer man långt med fantasi.
– Några kokta ägg, en avokado och en smörgås kan också vara en lunch. Rester av till exempel kyckling kan blandas ner i en sallad, en gryta eller ätas i tortillabröd med några grönsaksrester och riven ost.
6. Minska på det flytande sockret
Läsk och energidryck är något som många konsumerar i stora mängder. Genom att försöka dricka mindre av den varan, kanske begränsa till helgen, har man kommit långt på vägen om man vill minska sitt sockerintag.
– När jag var liten var det en lyx med läsk. Jag och min bror fick dela på en 33 centiliters dricka när det var fest, och drack det aldrig annars. Folkhälsan skulle tjäna mycket på att läsk blev en lyxvara igen!