Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsbo kan få villkorlig dom och böter för ekobrott efter Säfflekonkurs

Publicerad:
Ekobrottsmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande efter en Säfflekonkurs.
Ekobrottsmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande efter en Säfflekonkurs. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Efter en konkurs av ett Säffleföretag, föreslås en Åmålsbo av Ekobrottsmyndigheten få villkorlig dom och 80 dagsböter för bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen.

Ekobrottsmyndigheten menar att Åmålsbon är den faktiska företrädaren för Säffleföretaget. I styrelsen satt vid tiden för konkursen en släkting och Ekobrottsmyndigheten menar att Åmålsbon med uppsåt har medverkat till utnämnandet trots ”kännedom” om släktingens ”hälsa” och att det är att se som ett brott mot aktiebolagslagen.

Strafföreläggandet gäller också bokföringsbrott. Det saknas komplett bokföring för året närmast konkursen och bristerna är så stora att konkursförvaltaren inte har kunnat bedöma rörelsens förlopp. Ekobrottsmyndigheten menar då att Åmålsbon är den som faktiskt är bokföringsansvarig för bolaget. Brottet gäller att han inte har skött skyldigheten att löpande bokföra affärshändelser eller bevarat räkenskaperna på ett betryggande sätt, men att detta har skett av oaktsamhet.

Om Åmålsbon accepterar Ekobrottsmyndighetens strafföreläggande och föreslagna straff, får det samma verkan som en vanlig dom, men han kan också invända och få en tingsrättsprövning.

Artikeltaggar

BokföringBrottBrott, lag och rättDagsböterEkobrottsmyndighetenEkonomiKonkurser

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.