Hoppa till huvudinnehållet

Sista delen - en saga med lokal historia

Publicerad:
Trollkärlek i Åmål är titeln på den sista boken.
Trollkärlek i Åmål är titeln på den sista boken. Foto: Privat

Efter tjugosex år i Säffle beger hon sig vidare på nya äventyr. Det sista projektet blir en avslutande bok i trilogin om trollen på Värmlandsnäs. Nu släpper Ulrika Simonsson Trollkärlek i Åmål.

Ulrika Simonsson har nu släppt den tredje och sista delen i trilogin om trollen på Värmlandsnäs. Första boken Trollen på Värmlandsnäs har varit en riktig succé och även efterföljaren Det annorlunda trollet på Lurö har sålt.

I den tredje boken, Trollkärlek i Åmål, så får läsarna fortsatt följa trollet från Lurö. Nu ger han sig ut på nya äventyr och bosätter sig närmare Åmål. Som titeln skvallrar om så handlar det om kärlek, kanske har han träffat någon speciell?

För alla

Boken passar sig för både den yngre och äldre målgruppen. Att ha i åtanke är att den inte är en bilderbok, utan innehåller mycket text. Därför passar det kanske att som yngre läsa den tillsammans med en vuxen. Dessutom kan trollen upplevas som lite läskiga på grund av deras utseende, men Ulrika lovar att de är väldigt snälla.

Platsens betydelse

Den här boken utspelar sig, till skillnad från de första två, inte på Näset utan i Åmål. När Ulrika skrivit sina böcker har hon inspirerats mycket av naturen och landskapet, som hon beskriver som magisk till följd av att den till stor del är orörd. En annan viktig del till hennes historieskapande har varit den egna släkthistorien.

Hennes fars farfar ägde en bokhandel medan morfadern ägde en järnhandel i Åmål. I och med det så har han spenderat flera av sina barndomssomrar där. För Ulrika var det då naturligt att den sista boken skulle få med Åmål.

Ulrika Simonsson är från början inte härifrån. Det var när hennes man fick jobb på Gruvön de bosatte sig i Säffle. Vid tidpunkten visste Ulrika om att det fanns en koppling till Åmål, men helt ovetandes om släkten på Näset. Det fick hon veta först när hennes pappa började släktforska.

Alltid skrivit

För Ulrika Simonsson har skrivandet alltid kommit naturligt, och en skrivklåda har alltid funnits.

– Så länge jag kan minnas har jag skrivit, dagböcker har varit stående. Det är vackert med språk och det ska vårdas, menar hon.

Något hon ytterligare poängterar som viktigt ät tyngden fantasin har.

– Jag älskar fantasi, och jag tror vi behöver fantasi. Vi blir vuxna och kan inte tro på sånt, men den dimensionen är viktig att kunna behålla. Att tro på något mer, ja utan att bli religiös, men det är nog bra för alla, säger Ulrika.

Närmare barnen

Efter tjugosex år och ett aktivt politiskt liv i Säffle så har flyttlasset rört sig vidare. Nu till Jönköping för att komma närmare barnen och barnbarnen. Däremot gör hon snart en vända hit.

Så inom en snar framtid kommer boken att kunna köpas på Bergers lek och bosättning samt Botilsäter lanthandel. Det går även bra att vända sig direkt till Ulrika för att få sig ett exemplar.

Ulrika Simonsson släpper nu sista delen i trilogin om Trollen på Värmlandsnäs. (Arkiv)
Ulrika Simonsson släpper nu sista delen i trilogin om Trollen på Värmlandsnäs. (Arkiv) Foto: Alexander Lindhe

Artikeltaggar

ÅmålBarnBöckerFamiljHistoriaLitteraturSäffleSläktUlrika SimonssonVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.