Hoppa till huvudinnehållet

Textilkonstnär som har satt sina spår i Säffle

Publicerad:
Inredningen av Säffle stadshus var Ethel Halvarssons drömuppdrag – här i form av en av de röllakansmattor som än idag ligger i övre trapphallen.
Inredningen av Säffle stadshus var Ethel Halvarssons drömuppdrag – här i form av en av de röllakansmattor som än idag ligger i övre trapphallen.

Inför julens högtider rullade Säffle församling fram den vackra kormattan, skapad 1966 för Säffle kyrka och signerad EHA. Mattan är ett verk av Ethel Halvarsson. Nyligen presenterades hennes gärning i bokform – en bok där Säffle fick visst utrymme.

Ethel Halvarsson (1917–2011) är en av Värmlands mera betydande textilkonstnärer. I Säfflebygden har hon skapat minst ett tiotal verk – och med stadshuset som ett flaggskepp. Inredningen av Säffle stadshus var Ethel Halvarssons drömuppdrag, det som hon var mest stolt över. Det menar Elsa Hallbäck som har skrivit boken om Ethel Halvarsson.

I boken beskrivs hur Ethel Halvarsson redan från start fick samarbeta med arkitekten Nils Einar Eriksson. I den stora fullmäktigesalen designade hon det draperi som än idag täcker den bakre väggen. Det fick titeln Lindallé och är vävt i damast. Vid talarstolen hänger gobelängen Liljekonvalj. Vidare komponerade hon gardiner och tyger för stolar – och så designade hon de två stora röllakansmattor som ligger i den övre trapphallen. I den ena av dessa har hon gjort en silhuett, med inspiration av Säffle stad.

  • Kormattan i Ölseruds kyrka (1958) är ett bra exempel på Ethel Halvarssons gärning.
    Kormattan i Ölseruds kyrka (1958) är ett bra exempel på Ethel Halvarssons gärning.
  • Kormattan i Säffle kyrka har fått titeln Palmblad. Den kom på plats 1966. För att skydda mattan rullas den fram främst vid de större högtiderna.
    Kormattan i Säffle kyrka har fått titeln Palmblad. Den kom på plats 1966. För att skydda mattan rullas den fram främst vid de större högtiderna.
  • Ethel Halvarsson (1917–2011) är en av Sveriges främsta textilkonstnärer. Nyligen kom en bok som beskriver hennes gärning .
    Ethel Halvarsson (1917–2011) är en av Sveriges främsta textilkonstnärer. Nyligen kom en bok som beskriver hennes gärning .

75 alster i kyrkliga uppdrag

Man behöver inte vara särskilt intresserad av vävnad eller textil för att imponeras av Ethel Halvarssons gärning. I biografin har Elsa Hallbäck samlat många av hennes verk. I förteckningen över kyrkliga uppdrag listas 75 alster. Vid sidan av Säffle kyrka nämns kyrkorna i Ölserud, Tveta, Gillberga, By och Ed. Den bildväv som hänger bakom predikstolen i Huggenäs kyrka saknas däremot i boken.

Kormattan i Säffle har fått titeln Palmblad och har ett ”mjukt linjespel i mättade gröna, blå och gula färger” – för att citera Elsa Hallbäck. Hon menar att mönstret är ett bra exempel på hur Ethel Halvarsson lyckats överföra bibliska bilder till en abstrakt form – och att mattan smälter väl in i det moderna och strama kyrkorummet. Mattorna i Tveta (1947) och Ölserud (1958) tillhör den tidiga produktionen. Dessa båda mattor har milda färger och ett mjukt formspråk. På så vis påminner de om mattan i Åmåls kyrka. Alla tre är gjorda i halvflossa – en av de tekniker som Ethel Halvarsson bemästrade.

Öppnade eget

Ethel Halvarsson var född i Kristinehamn och hade en bakgrund från Tekniska skolan i Stockholm (Konstfack). Hon var anställd hos Värmlands hemslöjd innan hon 1955 öppnade egen ateljé. Då var hon redan ett känt namn och fick på så vis många uppdrag. Totalt lär hon ha skapat ett tusental mönster. Långtifrån alla förverkligades – men det finns ändå gott om verk signerade Ethel Halvarsson, och då inte minst i Säfflebygden.

Boken Ethel Halvarsson Textilkonstnär kom ut 2022. Man behöver som sagt inte vara särskilt intresserad av textilier för att imponeras av de vackra bilderna i boken och den konstskatt som textilierna faktiskt utgör.

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

Åmåls kyrkaDesignEthel Halvar-AnderssonInredningKonstKonstfackSäffleSäffle kyrkaTextil

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.