Hoppa till huvudinnehållet

Säfflesimmaren Tobias Klasson siktar mot OS

Publicerad:
Tobias Klasson tränar simning sex dagar i veckan.
Tobias Klasson tränar simning sex dagar i veckan. Foto: Nathalie Forsström

Säfflesimmaren Tobias Klasson kammade hem en rad guldmedaljer i para-SM under 2022. Med träningar sex dagar i veckan siktar han nu på OS, Paralympics, i Paris 2024.

För Säfflesimmaren Tobias Klasson är det simning som gäller. Sex gånger i veckan är han i simhallen två timmar och tränar. Till det kommer styrketräning tre gånger i veckan. Det gäller att träna hårt när man tävlar på den nivå Tobias gör. Hans stora mål nu är att vara med i OS, Paralympics, i Paris 2024.

Under året som har gått har han deltagit i både utomhus- och inomhus-SM med stora framgångar. I somras deltog han i SM-veckan i Linköping och det resulterade i totalt sju guldmedaljer i para-SM och två svenska rekord för Tobias del. Under hösten tävlade han också i inomhus-SM där han kammade hem sex guldmedaljer.

Säfflesimmaren Tobias Klasson berättar om året som gått och om planerna framåt.
Säfflesimmaren Tobias Klasson berättar om året som gått och om planerna framåt. Foto: Nathalie Forsström

Personligt rekord

Senast var det Nordiska mästerskapen i Norge i december. Även där blev det en del segrar. Där slog han också svenska rekord i 100 meter frisim och 100 meter ryggsim. Dessutom slog han sitt personliga rekord i fjärilsim med fem sekunder.

Nu är siktet som sagt inställt på OS. För att komma dit krävs det att han klarar VM-kvalet senare i vår. Senast den 28 maj ska han kvala in till VM. Klarar han det kommer han automatiskt med i Paralympics. I början av juli är det utomhus-SM i Umeå.

Landslaget

Tobias berättar att han har varit med i landslaget sedan 2019.

– Jag har två eller tre landslagsuppdrag på gång framöver, säger han.

Nils Liedberg har varit Tobias tränare i åtta år. Han såg tidigt hans potential när det gäller ryggsim.

– Där är han solklart bäst i Sverige, säger Nils Liedberg.

Tobias Klasson tillbringar många timmar i Säffle simhall.
Tobias Klasson tillbringar många timmar i Säffle simhall. Foto: Nathalie Forsström

Bäst på ryggsim

Nils Liedberg har alltid tyckt att det är viktigt att parasimmarna fått delta i samma tävlingar som andra simmare. Det tror han har gett mycket. Han berättar att Tobias bästa gren är ryggsim men att han har utvecklats mycket även när det gäller andra simsätt där han nämner frisim som exempel.

Tobias berättar att det var ungefär 13 år sedan som intresset för simningen tog fart på riktigt.

– Brorsan simmade och jag var alltid med. Jag såg upp till honom och började jag med, berättar han.

Och på den vägen är det. Numera tillbringar han åtskilliga timmar i simhallen. Det kan bli 5 000 meter på ett pass.

Tobias Klasson har siktet inställt på Paralympics.
Tobias Klasson har siktet inställt på Paralympics. Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

FrisimParalympicsRekordSäffleSäffle simhallSimningSimsportTobias Klasson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.