Hoppa till huvudinnehållet

Säffle Filmstudio visar sju filmer i vår

Publicerad:
Den skakande belgiska filmen Playground visas när Säffle Filmstudio har vårpremiär på tisdag.
Den skakande belgiska filmen Playground visas när Säffle Filmstudio har vårpremiär på tisdag.

Tisdag 17 januari är det återigen dags för Säffle Filmstudios första visning för våren på Saga i Säffle. Filmvåren inleds med den belgiska filmen ”Playground”, som är ett rätt brutalt skolgårdsdrama, helt filmat ut barnens perspektiv.

– En recensent skrev att filmen lämnar blåmärken på hjärtat vilket jag kan hålla med om. Jag såg ”Playground” på Göteborgs Filmfestival förra året och var rätt tagen efteråt, säger Jocke Wester, filmstudions ordförande.

– Men det är ändå en film jag minns med värme, inte minst för de unga skådespelarnas fantastiska insatser.

Från hela världen

Under våren visas filmer från världen över, även om fokuset denna säsong hamnade på europeisk film. Bland annat visas den svenska regissören Tarik Salehs uppmärksammade och kritikerrosade drama ”Boy from Heaven”, en av de 15 filmer som hamnat på Oscarsakademins så kallade short list. Av dessa 15 ska senare fem väljas ut till att bli nominerade i kategorin Bästa internationella film.

– Att kunna visa en så pass ny och omtalad svensk film är förstås extra roligt, fortsätter Jocke Wester. Och vem vet, kanske är filmen en Oscarsvinnare när vi visar den i mars?

Visar sju filmer

Filmvåren med Säffle Filmstudio pågår till slutet av april.

– Nu visar vi sju filmer, plus en än så länge hemlig bonusfilm, och det är ofta tufft att göra urvalet när vi har en begränsning i antalet visningar vi kan genomföra – jag skulle själv med lätthet kunnat välja ut minst tio filmer till att visa, säger Jocke Wester, som också vill slå ett extra slag för filmen som avslutar säsongen: ”Nobody Has to Know”, ett romantisk drama där kärleken lite oväntat blommar upp mellan främlingen Phil och särlingen Minnie på en vindpinad skotsk ö:

– Även denna film såg jag på Göteborgs Filmfestival och tyckte väldigt mycket om den. Givetvis tänkte jag då att detta vore en film att visa för våra medlemmar, men då den saknade svensk distribution blev det lite komplicerat. Efter ett samtal med våra filmbokare på SFF (Sveriges Förenade Filmstudios) visade det sig att vi var flera arrangörer på filmstudior runt om i Sverige som sett filmen på festivalen och var lika intresserade av att visa den, så då bestämde SFF att själva ta sig an den svenska distributionen av filmen.

– Det känns lite extra kul att ha varit med och påverkat detta, avslutar Jocke Wester. Hoppas nu att våra medlemmar tycker lika mycket om filmen som jag gjorde!

Artikeltaggar

FilmSagabiografen Säffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.