Hoppa till huvudinnehållet

Karateklubben har en ny svartbältare av femte graden: ”En helt otrolig känsla”

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Säffle Karateklubb har fått en ny svartbältare 5 Dan vid namn Henrik Edin.
Säffle Karateklubb har fått en ny svartbältare 5 Dan vid namn Henrik Edin. Foto: Carolina Schützer

Säffle Karateklubb har tidigare haft en person med svart bälte 5 Dan, den femte graden, men nu har klubben utökat till två. Henrik Edin har varit i Finland på läger, och där lyckats med den stora prestationen att uppnå 5 Dan i svart bälte.

– Det här är en stor grej - stort för oss i klubben och självklart stort för Henke, säger Jörgen Johansson, chefsinstruktör i Säffle Karateklubb och fortsätter:

– Det är inte så många som har svart bälte 5 Dan i vår stil och organisation.

I klubben så pendlar man mellan ett medlemsantal på 60 - 80 stycken, där huvuddelen av dem är barn. Totalt finns det runt 14 personer som är aktiva som har svart bälte, men alla i olika grader. 5 Dan är det dock bara Jörgen och nu Henrik som innehar.

– Det är ju ganska bra för att vara en relativt liten klubb. Så det är ju jättekul, och det är verkligen en bra klubb att vara i. Det finns många duktiga instruktörer, säger Jörgen.

Och nu, hemkommen från Finland med sin nya gradering, är det det som Henrik tänker göra. Fortsätta instruera andra inom sporten som han älskar:

– Jag är nöjd med det som jag har gjort. Så nu ska jag vara här i karatehallen och instruera. Jag vill dela med mig av detta och hoppas att ungdomarna i klubben kan bli lika intresserade av detta som jag är. Vi ska ju även starta igång med en nybörjargrupp för vuxna - det ska bli superkul.

”Det här är en stor grej - stort för oss i klubben och självklart stort för Henke”
”Det här är en stor grej - stort för oss i klubben och självklart stort för Henke” Foto: Carolina Schützer

”Ett bra flow”

Väl i Finland var det först läger, som avslutades med graderingen där Henrik då uppnådde 5 Dan i svart bälte.

Graderingspanelen som bedömer graderingen, består av olika instruktörer. Jörgen berättar att det är en svår process att bli graderare, så att bli godkänd av dem är ingen lätt sak. De kollar på de olika teknikerna som man fått i uppdrag att visa. Det är Kata, rörelser efter ett mönster, 10 grundtekniker och några parmoment.

När man väl visar upp de olika teknikerna behöver man uppnå kriterierna - kan man det som krävs? För 5 Dan så ska man se att kvaliteten har blivit bättre och att man behärskar alla tekniker bättre.

– Det var ett jättebra seminarium med många andra utövare - så det var roligt, säger Henrik.

”Man är tvungen att koppla på pokerfacet och gå fram lugnt och sansat.”
”Man är tvungen att koppla på pokerfacet och gå fram lugnt och sansat.” Foto: Carolina Schützer

Hur var upplevelsen?

– Det var nervöst på dagen för graderingen. Under dagen kändes det bra, men sedan blev det lite pirrigt. Men det hör till. Det kändes att jag var i min bubbla och jag kände mig till freds. När jag gjorde grejerna så kände jag att jag hade ett bra flow och bra kontroll. Även i väntepauserna mellan orkade jag behålla fokus.

– Det var en skön känsla när det var klart. Jag kände att det var det jag hade att ge. Det värsta var att vi fick vänta tills på söndagen - då fick vi beskedet. Det var en lång väntan, skrattar Henrik.

Han berättar att alla hade försetts med ett nummer - på söndagen radades de upp framför graderingspanelen och de ropade upp numren på de som klarat sig.

– Och så sa de mitt nummer. Inombords var det ju bara jubel och en helt otrolig känsla. Men man är tvungen att koppla på pokerfacet och gå fram lugnt och sansat. Helst ville man ju bara hoppa och jubla, men det passar sig inte riktigt inom karatekulturen, skrattar Henrik.

Henrik Edin tillsammans med Jörgen Johansson. De är de enda två i klubben som nu har 5 Dan svart bälte.
Henrik Edin tillsammans med Jörgen Johansson. De är de enda två i klubben som nu har 5 Dan svart bälte. Foto: Carolina Schützer

Väldigt hårda krav

Totalt var det 29 stycken som testade på olika grader i Finland - endast fem eller sex av dem klarade sig och en av dem var Henrik.

– Det är väldigt hårda krav, men det är resan fram till graderna som är det roliga och man vill samtidigt behålla den höga nivån, säger Jörgen.

– Men det är tjusningen med karaten tycker jag - det ska vara svårt. Jag gillar utmaningen och går igång på det. Man nöter ju otroligt mycket, men man vet att det är det som krävs, säger Henrik.

Hur känns det nu efteråt?

– Personligen var det ett mål jag inte trodde att jag skulle kunna nå, i och med att jag började så sent. Men man har lärt sig mer och mer om sporten och hur det funkar. Man har fått mer förståelse för tekniker och meningen med det som vi gör. Det här är ju ett bevis på att man förstått och behärskar teknikerna, och ett kvitto på bra träning och att man hänger med. Det var ju en riktigt häftig känsla och jag är väldigt stolt att jag tagit mig hit.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Började sent

Jörgen kommer ihåg när Henrik började - samtalet han fick från en 30-årig kille från Göteborg.

– År 2000 ringde det till kansliet, jag tror det var i januari. Det var en käck göteborgare i andra änden som undrade om han kunde börja karate här hos oss. Först tänkte jag ”vad är det här?”, men det var något med sättet han sa det på. Och nyfikenheten han hade, så jag tänkte ”ja, men det kanske kan bli något ändå då”. Och nu är vi här, 23 år senare, skrattar Jörgen.

– Ja det har varit en otroligt häftig resa och vi har haft det otroligt kul genom åren. Det är verkligen en jättebra klubb. Sedan att jag skulle jaga ikapp dig Jörgen - det var inte tanken, skrattar Henrik.

Vad är nästa mål nu då?

– Det är att ta en Examiner License. Det betyder att jag kan gradera andra sen. Den är dock ännu tuffare än den graderingen jag var på nu i Finland. Det är ett delmål jag har.

Han berättar att planen är att åka till Tokyo nästa år i februari, då de har sådana graderingar där.

”Sedan att jag skulle jaga ikapp dig Jörgen - det var inte tanken, skrattar Henrik”
”Sedan att jag skulle jaga ikapp dig Jörgen - det var inte tanken, skrattar Henrik” Foto: Carolina Schützer

Svårt att ta sig högre

Totalt finns det åtta grader i svart bälte. Henrik och Jörgen berättar att 6 Dan, den sjätte graden av svart bälte, skulle man realistiskt sett kunna ta. Men 7 och 8 Dan är ingenting som de kommer att uppnå.

– De är inte så frikostiga med de högre graderna, de slösar inte med dem om man säger så, men den sjätte skulle man kunna ta, säger Henrik.

– 7 och 8 Dan är det bara japaner som har - så är det bara, skrattar Jörgen.

Går du för den sjätte Henrik?

– Känner jag mig själv, och kroppen håller, så kommer jag att gå för den sjätte ja, skrattar Henrik.

Artikeltaggar

FinlandKampsportKarateSäffleSäffle karateklubbTeknik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.