Hoppa till huvudinnehållet

Årets första Säfflebo hade bråttom – mötte ambulansen på väg till BB

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Albin – Årets första Säfflebo.
Albin – Årets första Säfflebo. Foto: Privat

Årets första Säfflebo blev en Annelundspojk. Den 4 januari, när det snöade som mest, valde Albin att komma ut. Det var mer eller mindre snökaos när föräldrarna Jessica och Wiktor fick åka iväg till Karlstad. Värkarna blev tätare och tätare och det slutade med att de fick ringa efter en ambulans som mötte upp i Slottsbron.

Wiktor Rosén och Jessica Tagelmark med barnen Oscar och Albin.
Wiktor Rosén och Jessica Tagelmark med barnen Oscar och Albin. Foto: Privat

Det blev dramatiskt innan årets första Säfflebo, Albin, kom till världen.

Den 4 januari föddes Albin. Han vägde 3 735 gram och var 51 centimeter lång.

Det var en av de där kvällarna i början av januari när det snöade som mest och föräldrarna Jessica Tagelmark och Wiktor Rosén fick ge sig ut på oplogade vägar för att ta sig mot förlossningen.

Vaggan som Albin ligger i är en släktklenod från Wiktors sida. Fyra generationer har nu använt denna vagga.
Vaggan som Albin ligger i är en släktklenod från Wiktors sida. Fyra generationer har nu använt denna vagga. Foto: Privat

Gick över tiden

Albin var beräknad till den 29 december och föräldrarna hade tänkt att det gärna fick dröja några dagar längre så att det skulle hinna bli ett nytt år. Men när 2023 hade börjat så kändes väntan lång. Dock visade det sig att det skulle gå väldigt fort när allt väl började.

– Lagom till värkarna satte igång hade det kommit 30-35 centimeter nysnö som vi skulle ta oss fram i, berättar Wiktor Rosén.

Den 4 januari föddes Albin och blev därmed årets första Säfflebo.
Den 4 januari föddes Albin och blev därmed årets första Säfflebo. Foto: Privat

Ringde ambulans

Klockan var strax efter 19 den 4 januari när paret insåg att det var dags att börja åka mot Karlstad. Men sedan gick det fort.

– Det gick så fort från det att vi var ute ur huset tills vi hade kommit strax bortanför OK hade värkarna börjat komma så tätt, säger Jessica Tegelmark.

De insåg att det kunde bli svårt att hinna komma fram till förlossningen i tid och ringde efter en ambulans som kom för att möta dem.

Van förare

Wiktor har kört yrkestrafik i många år och är en van förare så han tyckte att det gick bra att ta sig fram.

– Det är få saker som påverkar mig i trafiken så jag kände att det var lugnt. Vi hade SOS och barnmorskan med oss hela tiden, säger han.

De mötte upp ambulansen i Slottsbron.

– Det var två minuter mellan värkarna och det var långsam trafik på grund av snön, säger Jessica.

Trafikolycka

Innan de mötte ambulansen hann Jessica tänka mellan värkarna på vad som skulle kunna hända om barnet vill komma ut innan de var framme.

– Jag satt och planerade lite i tankarna om vad vi gör om det händer. Det var skönt att släppa allt till sjukvårdspersonalen, säger hon.

Mitt uppe i allt hade det skett en trafikolycka. Men ambulansen med Jessica i fick passera avspärrningen. Wiktor som körde bil efter ville inte missa sin sons förlossning. Han pratade med räddningspersonalen som var väldigt förstående och lät honom passera. Tack vare det hann Wiktor komma fram till Karlstad i tid för att se sin son födas.

Hann fram i tid

20.45 var ambulansen med Jessica i framme på förlossningen. 40 minuter senare hade Albin kommit ut.

Allt gick bra och familjen mår bra. De fick snart komma hem till storebror Oscar som är fyra år och som hade väntat på att bli storebror. Men det var till en början svårt för honom att ta in.

– Vi hade pratat om att det var en bebis i magen men att se bebisen utanför magen, det var svårt för honom att greppa. Han satt och kollade och var försiktig, berättar Jessica.

De märker att Oscar bryr sig mycket om sin lillebror.

– En dag när Albin var lite ledsen kröp Oscar upp till honom och sade ”Oscar är här”, berättar Wictor.

Bebisbubbla

Familjen befinner sig fortfarande i lite av en bebisbubbla och det börjar landa lite att de numera är en tvåbarnsfamilj. Med tanke på alla sjukdomar som snurrar i samhället och risken för RS-virus håller sig familjen lite för sig själva i början.

– Vi är försiktiga och håller oss lite isolerade.

Artikeltaggar

FamiljFörlossningNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.