Hoppa till huvudinnehållet

Nytt antisvinn-koncept räddar varorna från soptunnan

Publicerad:
Svinnkassar från Too good to go har blivit en succé för Coop, som slipper slänga lika mycket mat som förut. ”Och kunderna verkar tycka att de får väldigt mycket och bra mat för pengarna, så alla tjänar på detta”, säger butikschef Anders Wendegård.
Svinnkassar från Too good to go har blivit en succé för Coop, som slipper slänga lika mycket mat som förut. ”Och kunderna verkar tycka att de får väldigt mycket och bra mat för pengarna, så alla tjänar på detta”, säger butikschef Anders Wendegård. Foto: Marina Johansson

Det finns nog ingen som inte har noterat hur mycket dyrare matkassen har blivit när man handlar. Men på Coop i Säffle finns sedan en tid tillbaka chansen att köpa riktigt billiga matkassar. Genom ett samarbete med matsvinns-appen Too good to go kan kunderna handla billig mat med kort datum, och butiken slipper slänga varorna. Coop är först i Säffle med att erbjuda denna tjänst.

– Det känns bra i magen att kunna ta vara på maten, säger butikschefen Anders Wendegård.

Varje dag slänger livsmedelsbutikerna mat i sådana mängder att de flesta nog inte ens kan föreställa sig det. Det riktigt tråkiga är att det oftast är mat som fortfarande är fullt ätbar, även om bäst före-datumet är passerat.

”En ständig kamp”

Coop i Säffle är inget undantag; även om personalen noga rödlappar varor med kort datum med halva priset för att kunderna ska vilja köpa dem innan de blir dåliga, hamnar många varor i containern.

– Det är en ständig kamp för oss att vi vill slänga så lite som bara möjligt, säger Anders Wendegård.

Färdigpackad svinnkasse

Men sedan samtliga Coop Värmland-butiker anslöt sig till Too good to go-appen under vecka 45, har det skett en klar förbättring. Personalen sorterar ut varor med kort datum på morgonen och fördelar dem i färdiga kassar. De läggs ut i appen där kunder kan reservera dem och hämta i butiken från klockan 13 samma dag. Betalning sker via appen i samband med hämtning.

– Jag tycker att det är ett jättebra sätt att sälja varor med kort datum på. Av miljö- och resursskäl, men självklart är det också väldigt bra för kunderna att kunna köpa bra mat till väldigt bra pris i dessa tider, säger Anders Wendegård.

I bröd- och bakverkskassen hittar man butiksbakat bröd och fika till ett värde av minst 150 kronor för endast 49.
I bröd- och bakverkskassen hittar man butiksbakat bröd och fika till ett värde av minst 150 kronor för endast 49. Foto: Marina Johansson

Kantstötta, men bra

För närvarande finns tre sorters kassar hos Coop Säffle: blandkassen, frukt och grönt samt bröd och bakverk.

– Blandkassen är precis vad det låter som, det är lite av varje från olika avdelningar. Ofta olika mejeriprodukter, kött, färsk pasta och sådant, säger Anders Wendegård.

I bröd och bakverk finns butiksbakat matbröd och fika, och i frukt och grönt varor från frukt-och grönsaksdisken som börjar sjunga på sista versen men ännu har mycket kvar att ge.

– Det kan vara ett nät clementiner där en har fått lite mögel på skalet men alla andra är fina. Eller ett knippe brunfläckiga bananer som fortfarande är jättegoda i en smoothie, säger Anders Wendegård.

Fläskkotletter, färsk fylld pasta, två liter mjölk, en liter filmjölk, påläggschark och vindruvor var några av de saker som fanns i dagens ena blandkasse.
Fläskkotletter, färsk fylld pasta, två liter mjölk, en liter filmjölk, påläggschark och vindruvor var några av de saker som fanns i dagens ena blandkasse. Foto: Marina Johansson

En överraskning

Eftersom det är dagens svinn som fyller kassarna, varierar innehållet från dag till dag. Det kan därför vara en fördel om man är en allätare, åtminstone om man köper blandkassen. Mängden kassar som finns till salu varierar också från dag till dag. Butiken garanterar dock att varje påse innehåller varor till ett värde av minst tre gånger priset. Blandkassen för 79 innehåller alltså produkter för minst 240 kronor.

– Äter man det mesta, är duktig på att använda frysen och är lite uppfinningsrik, kan man verkligen göra väldigt stora fynd, säger Anders Wendegård.

Butiken garanterar också att det är riktigt bra saker. Inget ska vara för gammalt eller dåligt bara för att bäst före-datumet har passerat.

– Inget som passerat ”sista förbrukningsdag” hamnar i de här kassarna, utan de är garanterat ätbara ett tag till.

Frukt och grönt har många börjat snåla in på sedan matpriserna sköt i höjden, men nu kan man köpa proppfulla påsar med svinnsmart frukt och grönt för endast 39 kronor.
Frukt och grönt har många börjat snåla in på sedan matpriserna sköt i höjden, men nu kan man köpa proppfulla påsar med svinnsmart frukt och grönt för endast 39 kronor. Foto: Marina Johansson

36 kassar i veckan

Sedan butiken började med detta koncept har man sålt drygt 360 kassar på tio veckor. De tar slut nästan varje dag och får fin respons i appen.

– Det verkar som att nästan alla är väldigt nöjda och tycker att det är en bra deal. Kunderna kommentar ofta att de tycker att de fick väldigt många och bra saker för pengarna. Det är extra roligt att de går hem hos så många olika kunder! Det är en väldigt bred målgrupp som köper dem.

I appen ser man vilka kassar som finns tillgängliga i dag och reserverar dem för att senare hämta i butiken.
I appen ser man vilka kassar som finns tillgängliga i dag och reserverar dem för att senare hämta i butiken. Foto: Marina Johansson

Och för personalen är det mycket roligare att packa ned varorna till försäljning, än att packa ned dem till soptunnan.

– Jag tror att även många kunder tycker att det känns viktigt och bra att kunna rädda maten, att vi är miljömedvetna och inte kastar bort jordens resurser. Det känns bra i magen att kunna ta vara på maten!

Artikeltaggar

ButikerCoopHandelSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.