Att sluta röka är ett klassiskt nyårslöfte som verkar hålla i sig ända in i vårt 2020-tal. Det skvallrar den stora mängd sluta röka-produkter som säljs på apoteken om! Emma Rohman, apotekschef på Kronans apotek i Säffle, har råd att ge den som lovat sig själv att sluta med ciggen.
Under de senaste 15, 20 åren har det onekligen blivit svårare och svårare att röka. År 2005 infördes rökförbud inomhus i restauranger, och 2019 utvidgades detta förbud till att även omfatta uteserveringar samt entréer till lokaler som allmänheten har tillgång till: mataffärer, sjukhus, järnvägsstationer med mera.
Man skulle kunna tro att de försvårade möjligheterna att ta sig en cigg - om det inte räckte med vetskapen om hur farligt rökning är - har fått många att sluta. Så är det kanske förvisso, men fortfarande säljs mängder av cigarettpaket och för varje år får apoteken in fler sorters hjälpmedel för att sluta röka.
– Såna produkter säljer vi hur många som helst av. Och många nya kunder - inte minst så här i början av året - säger att de vill ha hjälp med att sluta röka eller snusa. Det får man väl tolka som att det fortfarande finns väldigt många rökare, men också att många av dem försöker sluta, säger Emma Rohman, apotekschef på Kronans apotek.
1. Bestäm dig
Det låter garanterat lättare än det är, men Emma är övertygad om att en stor del av framgången sitter i just det.
– Jag tror att det är halva grejen när man ska lyckas bli av med en dålig vana, oavsett vad det gäller.
2. Tala med ditt apotek
Att tala med till exempel en läkare är naturligtvis också bra, men när det bara gäller rådgivning kan du gå direkt till ditt närmaste apotek istället - utan väntetider och patientavgifter.
– Här kan vi guida mellan olika hjälpmedel för att sluta röka, och vi har också litteratur och broschyrer att skicka med. Vi uppmanar kunderna att komma tillbaka om några veckor och berätta hur det går, och många gör faktiskt det. Det verkar som att det motiverar många ytterligare, att man inte vill misslyckas när fler känner till löftet.
3. Testa olika hjälpmedel
Tuggummin, plåster, munhålesprej, sugtabletter, inhalator... Alla är olika och som tur är finns idag också många olika receptfria produkter för att bli av med sitt rökberoende. För andra behövs inte särskilda produkter för det, utan de finner andra metoder som passar dem bättre. Oavsett vilket - ge inte upp om inte den första, andra eller tredje metoden funkade!
– Det tar tid att bli av med ett beroende, och kan kräva flera försök, säger Emma Rohman.
4. Skriv upp vad det kostar
Det dyraste pris man betalar för sin rökning är naturligtvis hälsan. Men för många äter det också upp en ansenlig mängd pengar. Röker man ett paket cigg om 60 kronor varje dag, blir det nästan 22 000 kronor på ett år. På fem år över 100 000. Och det på något som till 100 procent är dåligt.
– Jag tror att för många skulle den ekonomiska faktorn vara ett tungt argument att sluta röka, speciellt under denna inflation, säger Emma Rohman.
5. Imitera beteendet
En del är minst lika beroende av själva beteendet kring rökningen som de är av substanserna i ciggen. Bara att hålla händerna sysselsätta kan göra skillnad - att man ersätter ciggen i handen.
– Här gäller det såklart att man inte utvecklar en annan ful ovana i längden - som att kanske bita på naglarna, till exempel. Men allt är ju bra så länge det håller en borta ifrån cigaretterna, säger Emma Rohman.
Nyårslöften del 1- så håller du demNyårslöften del 2: Så lyckas du minska din alkoholkonsumtion