Hoppa till huvudinnehållet

Succén fortsätter: nattfotboll varje fredag

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Nattfotbollen startade i höstas som ett sätt att ge ungdomarna i Säffle en trygg och trevlig sysselsättning på sena fredagskvällar. Nu står det klart att projektet förlängs.
Nattfotbollen startade i höstas som ett sätt att ge ungdomarna i Säffle en trygg och trevlig sysselsättning på sena fredagskvällar. Nu står det klart att projektet förlängs. Foto: Nathalie Forsström

Säffle SK slog sig samman med kommunen för att erbjuda ungdomarna en stadig och trygg träffpunkt på fredagskvällarna. Så uppstod i höstas nattfotbollen, som blev en omedelbar succé. Nu står det klart att projektet fortsätter under våren - och första träffen blir redan i dag, den 20 januari.

Under höstens nattfotboll samlades 50 till 60 ungdomar i bollhallen under fredagskvällarna för att spela fotboll, men också bara hänga och umgås, mellan nio och elva.

– Det har varit en entusiastisk blandning av killar och tjejer i bollhallen, berättar Stefan Guttman, ordförande i Säffle SK.

– Åldersmässigt har besökarna varit övervägande högstadieelever, men även ungdomar så långt ner i åldrarna som 10 år och upp till 18 år kom för att spela boll och umgås.

Hamza Alhammauos var en av många som uppskattade nattfotbollen.
Hamza Alhammauos var en av många som uppskattade nattfotbollen. Foto: Nathalie Forsström

Andra säsongen

Med start fredag 20 januari kommer det att spelas nattfotboll under elva fredagar framöver, till och med 31 mars. Under kvällen finns ledare och vuxna på plats för att både organisera matcher och vara en kompis och förebild. Ingen föranmälan behövs för att vara med och spela.

Nattfotbollen startade hösten 2022 på initiativ av Benjamin Rehnlund, målvakt i Säffle SK, och Ida Rösvall, socialpedagog på Tegnérskolan. Arrangör var Säffle SK med stöd av Säffle kommun. Tanken bakom aktiviteten har varit att skapa en trygg och meningsfull fritid för ungdomar, locka in fler unga i föreningslivet, öka den fysiska aktiviteten samt skapa ett sammanhang för unga som kan bidra till att förebygga utanförskap, kriminalitet och ohälsa.

– För oss i Säffle Sportklubb är det viktigt att jobba med trygghet och social hållbarhet i vårt lokalsamhälle och att spela fotboll tillsammans är ju ett utmärkt sätt att både röra på sig och att ta del av en gemenskap, säger Stefan Guttman.

Ida Rösvall och Benjamin Rehnlund fortsätter som ledare för nattfotbollen, men nu har de också förstärkning.
Ida Rösvall och Benjamin Rehnlund fortsätter som ledare för nattfotbollen, men nu har de också förstärkning. Foto: Emma Alegod Bruce

”Betydelsefullt”

Ledaren Ida Rösvall är glad att projektet lever vidare.

– Jätteroligt att det får fortsätta! Vi ledare märker att det är betydelsefullt för många ungdomar; det är många som sagt att de verkligen vill att det fortsätter.

Nu får hon och Benjamin dessutom sällskap på ledarsidan av fler volontärer från Säffle SK.

– Vi tycker att det är bra att vi är fler vuxna som kan dela på detta och att ungdomarna får ett större nätverk av vuxna som finns där för trygghet.

Hoppas ni på att detta blir en mer permanent del av klubbens verksamhet?

– Ja, absolut gör vi det! Det är något som behövs och som är bra för många, och det har stor utvecklingspotential.

Bildextra: Premiär för nattfotboll blev en succé

Artikeltaggar

Benjamin RehnlundFotbollStefan GuttmanSäffleSäffle kommunSäffle SKTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.