Hoppa till huvudinnehållet

22-procentig ökning av brottsanmälningar i Säffle

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Antalet anmälda brott ökade kraftigt i Säffle i fjol jämfört med föregående år, men enligt Magnus Wallin, gruppchef i Säffle, behöver det inte alls betyda att de begångna brotten har ökat i samma takt. Genrebild.
Antalet anmälda brott ökade kraftigt i Säffle i fjol jämfört med föregående år, men enligt Magnus Wallin, gruppchef i Säffle, behöver det inte alls betyda att de begångna brotten har ökat i samma takt. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

I går släppte Brottsförebyggande rådet - Brå - sin statistik över anmälda brott i Sverige. I landet som helhet har det minskat något; 2 procent jämfört med 2021. Men där går Säffle tydligt mot strömmen: här ökade antalet anmälda brott med hela 22 procent jämfört med föregående år.

Det ska nämnas att antalet anmälda brott i riket i stort fortfarande är fler än för tio år sedan, även om siffrorna har minskat de senaste åren. Men Säffle är som sagt en av de kommuner som sticker ut i statistiken och går åt motsatt håll.

22-procentig ökning

1563 brott anmäldes i Säffle under 2022, vilket jämfört med 1281 anmälningar under 2021 innebär en ökning om hela 22 procent. I Åmål anmäldes endast två fler brott: 1026 under 2022 jämfört med 1024 under 2021. Även sett under en femårsperiod ser det dystert ut för Säffle; år 2017 anmäldes 1406 brott i kommunen. I de flesta kommuner har det istället skett en minskning av anmälda brott under samma period.

Näst flest sett till antal invånare

För en mer rättvisande bild kommunerna emellan sätter Brå siffrorna i proportion till per 100 000 invånare. För Säffles del innebär det 10 152 anmälda brott per 100 000 invånare. Bland kommunerna i Värmlands län är det endast Filipstad som har högre siffror än Säffle - 11 093. För att nämna några exempel har Karlstad 9 441, Sunne 6 484, Grums 8 338, Kil 6 552 och Arvika 8 683.

Komplex statistik

Man ska dock komma ihåg att antalet anmälda brott inte är samma sak som antalet brott som begås. Mörkertalet - brott som aldrig anmäls - kan vara större på vissa håll än andra. Likaså kan upptäcktsbrott - det vill säga brott som upptäcks och anmäls av polisen själva - utgöra en stor del av den totala mängden anmälningar. Då kan det vara ett uttryck för polisens lyckade arbete, snarare än att den kommunen skulle vara mer kriminell än någon annan.

Kamp mot knarket

Magnus Wallin, gruppchef för polisen i Säffle, tror själv att en betydande del av Säffles siffror kan förklaras av just upptäcktsbrott.

– Sådana anmälningar blir fler ju mer aktivt man arbetar med det - vilket vi gör. Det kan förekomma i alla typer av brott men i Säffle har vi gjort många upptäcktsanmälningar genom ett aktivt arbete bland annat för att upptäcka narkotikabrott och rattfylleri. Det är alltså positivt att siffrorna blir höga på denna punkt; inte för att det är bra att det förekommer, men att vi är bra på att upptäcka det.

Brott på distans

Det blir också allt vanligare att brott begås via internet, till exempel genom bedrägerier på säljsajter eller spridning av privata bilder. Då kan många i Säffle vara drabbade utan att brotten begås där.

– Då sitter kanske inte gärningspersonen i Säffle, utan kan befinna sig vartsomhelst i världen, även om anmälan gjordes här.

Magnus Wallin, gruppchef Säffle, tror att stationens aktiva arbete med upptäcktsbrott ligger bakom en del av de höga siffrorna. Arkivbild.
Magnus Wallin, gruppchef Säffle, tror att stationens aktiva arbete med upptäcktsbrott ligger bakom en del av de höga siffrorna. Arkivbild. Foto: Nathalie Forsström

”Ständigt arbete”

En 22-procentig ökning av anmälningar är dock fortfarande höga siffror, speciellt när Sverige som land går åt motsatt håll. När Säffle-Tidningen talar med Magnus Wallin har han själv ännu inte tagit del av undersökningen från Brå.

– Utan att jag tittat på den i detalj kan jag bara konstatera att antalet anmälningar har ökat, men varför det är så är inte lika tydligt. Det är ganska komplext med sådan här statistik. Det finns såklart alltid utmaningar för oss och vi måste alltid bli bättre - det är ett ständigt arbete. Men upptäcktsbrott är som sagt något som vi har arbetat väldigt aktivt med i Säffle det senaste året och det gör avtryck i statistiken.

Artikeltaggar

AnmälningarBrottBrott, lag och rättMagnus WallinStatistikSäffleVärmlands länÅmål

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.