Hoppa till huvudinnehållet

Höga nivåer i Byälven – läget följs noga

Publicerad:
Erik Martinsson är projektledare på kommunens VA-enhet.
Erik Martinsson är projektledare på kommunens VA-enhet. Foto: Nathalie Forsström

Det är höga nivåer i Byälven men än råder det ingen akut fara. Säkerhetssamordningen har gått upp i stabsläge och följer utvecklingen noga i samarbete med SMHI.

Det görs regelbundna mätningar.
Det görs regelbundna mätningar. Foto: Nathalie Forsström

SMHI har mätstationer och utvecklingen följs noggrant.

– Det stiger ganska hastigt. Enligt prognosen ska takten minska och sedan nå kulmen inom en vecka och sedan gå ner igen. Än så länge är det inga problematiska nivåer, säger Erik Martinsson, projektledare på Säffle kommuns VA-enhet.

Kommunen följer läget i samarbete med säkerhetssamordningen för Säffle och Arvika samt SMHI. Enligt senaste prognosen kommer flödet kulminera under helgen för att sedan minska. Nivåerna för Säffle, vid stadshuset, ser ut att gå upp till + 45,8 under helgen för att sedan kulminera under lördag/söndag.

– Som det ser ut nu krävs inga åtgärder eller förhöjd beredskap. Säkerhetssamordningen har gått in i stabsläge och vi tittar regelbundet på det här, säger Erik Martinsson.

Nivåerna är höga men det ser inte ut att bli ett akut läge.
Nivåerna är höga men det ser inte ut att bli ett akut läge. Foto: Nathalie Forsström

Mäter regelbundet

Han uppger att man gör mätningar tre gånger i veckan. Det är viktigt att man fortsätter följa utvecklingen eftersom de höga nivåerna gör att om prognosen skulle ändras och nederbörden öka så kan förloppet gå snabbt.

– Vi är trygga med att vi väldigt noga följer utvecklingen. Vi är tidigt ute och har ett väl fungerande samarbete. Det har blivit ett större fokus på Säffle sedan det byggdes ett översvämningsskydd i Arvika, säger Erik Martinsson.

Han uppger att fastighetsägare kan känna sig trygga och om det behövs kommer information att skickas ut till alla som berörs.

Långsiktig lösning

Säffle kommun håller på att arbeta med en långsiktig lösning för att minska risken för översvämning i Byälven. ST har tidigare berättat om den åtgärdssimulering som görs för att undersöka vad olika åtgärder skulle få för positiva och negativa effekter. Syftet med detta är att innan man drar igång en kostsam process ha klart för sig hur väl åtgärden skulle falla ut och på det viset kunna bedöma om det är värt kostnaden det medför.

Förslag testas för att minska risken för översvämning i Byälven
Vattennivån i Byälven följs regelbundet.
Vattennivån i Byälven följs regelbundet. Foto: Nathalie Forsström

Samarbete

Arbetet med att lösa översvämningsproblematiken i Byälven görs tillsammans med Arvika kommun och det har pågått sedan år 2000. De senaste åren har problemen återkommit i stort sett varje år och därför behöver man ha en lösning.

Det är SMHI som har utfört simuleringen och nyligen fick kommunen ta del av det preliminära resultatet.

– Vi har fått det preliminära resultatet och sitter och tittar på det nu. Vi ska se vilken nytta vi kan förvänta oss av olika åtgärder och vilka eventuella negativa effekter vi kan få, säger Erik Martinsson.

Konsekvenser

En negativ konsekvens man kan tänka sig är att det skulle påverka fritidsbåtstrafiken och gästhamnen.

– Det är viktigt att vi inte löser ett problem och skapar ett annat, säger Erik Martinsson.

Förutom att se eventuella negativa effekter vill man också veta hur effektiva de olika lösningarna är för att kunna göra en kostnadsnyttoanalys.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunÅtgärderBeredskapByälvenNederbördNyheterÖversvämningarSäffleSäffle kommunSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.