Hoppa till huvudinnehållet

Jazzkväll med Torbjörn Carlsson och hans vänner

Publicerad:
Den internationellt välkände basisten Anders Jormin är en av musikerna som medverkar i konserten.
Den internationellt välkände basisten Anders Jormin är en av musikerna som medverkar i konserten. Foto: "Johnny Olsson"

Torsdagen 26 januari inbjuder Seffle Jazz Club till en konsert i Centrumkyrkan i Säffle som går något utanför klubbens vanliga repertoar. Åmålsmusikern Torbjörn Carlsson framträder tillsammans med tre musikervänner: Sångerskan Åsa Hagerfors, pianisten Stefan Blomquist och kontrabasisten Anders Jormin.

Torbjörn är gitarrist, kompositör och musikproducent. Efter ett långt musikerliv är han välkänd i musikkretsar som en ypperlig gitarrist. Torbjörn har ett brett register och är i hög grad improvisationsmusiker. Som sådan är han god jazzmusiker, men stora delar av hans musik ligger utanför jazzens domäner. Den kan närmast karakteriseras som en blandform av lyrisk musik med byggstenar från jazz och folkmusik från olika håll i världen.

Under många år samarbetade Torbjörn tätt med Björn J:son Lindh (1944-2013), som också var en genreöverskridande musiker och som prövade allt mellan folkmusik och klassisk musik. De två gav ut flera CDn tillsammans. Förutom dem har Torbjörn producerat ett stort antal CDn tillsammans med andra musiker.

Gitarristen Torbjörn Carlsson från Åmål är också känd som producent och låtskrivare.
Gitarristen Torbjörn Carlsson från Åmål är också känd som producent och låtskrivare. Foto: Ove Rydh

Åsa Hagerfors har arbetat som sångpedagog och musiklärare inom Kulturskolan i Göteborg. Hon ingår i förnämliga Göteborgs kammarkör, välkänd i Säffle, där hon är en av solisterna. Med Torbjörn Carlsson har hon ett mångårigt samarbete. De sånger hon nu framför har komponerats av Torbjörn och texter av Karin Green, en sångare och låtskrivare känd för starka och personliga dikter. Åsa Hagerfors röst är skolad men hon sjunger med rytmisk frihet, värme och ett personligt uttryck.

Flera gånger i Säffle

Stefan Blomquist har flera gånger spelat på Säffle jazzklubb och är väletablerad inom svensk jazz, där han bland annat ingått i fusionsgruppen Egba. Han har en personlig, djuplodande och klangrik stil som i mitt tycke anknyter till Lars Gullins musik. Även Stefan är en mångsidig musiker som spelat med många av landets kända musikanter i olika genrer. Liksom Torbjörn samarbetade han med J:son Lindh.

Gruppens mest meriterade musiker är kontrabasisten Anders Jormin. Han har spelat med eliten av jazzmusiker världen över. Nationellt har han bland annat ingått i Bobbo Stensons trio och den egna gruppen Ad lucem samt samarbetat med Göteborgs kammarkör och dess ledare Gunnar Eriksson.

Från ett musikhem

Anders Jormin växte upp i ett musikerhem och har levt hela sitt liv i musikens värld. Förutom jazz har han ägnat sig åt klassisk musik och engagerat sig i folkmusik. Anders Jormin uttrycker sig med djup och orginalitet och är fri från musikaliska klichéer. För mig har det varit en stor upplevelse att lyssna till honom. Han har akademiska meriter som professor vid Musikhögskolan i Göteborg och som gästprofessor vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Sedan 2003 är han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin.

Samtidigt med konserten ger gruppen ut CD-albumet ”The Lady”, från vilken konsertens musik är hämtad. Konserten i Centrumkyrkan är gränsöverskridande och vänder sig såväl till jazzvänner som till musikvänner med annan inriktning.

Stig Andersson

Artikeltaggar

Anders JorminCentrumkyrkanJazzMusikSäffleSeffle Jazz ClubTorbjörn Carlsson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.