Hoppa till huvudinnehållet

Högre tryck på Miljö- och bygg: ”Energi är hett just nu”

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
De höga elpriserna gör att folk börjar tänka på kaminer och solceller. Det har miljö- och byggförvaltningen märkt i de många anmälningar och förfrågningar de fått in. Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare, Daniel Hult, Energi- och klimatrådgivare och Johan Nilsson, bygglovsingenjör.
De höga elpriserna gör att folk börjar tänka på kaminer och solceller. Det har miljö- och byggförvaltningen märkt i de många anmälningar och förfrågningar de fått in. Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare, Daniel Hult, Energi- och klimatrådgivare och Johan Nilsson, bygglovsingenjör. Foto: Carolina Schützer

De höga elpriserna har fått folk att tänka i andra banor. Kanske borde man producera sin egen el med solceller, eller ska man stötta upp värmesystemet med en kamin? Dessa frågor har resulterat i ett högre tryck på miljö- och byggförvaltningen i Säffle kommun. Många vill installera braskaminer eller solceller.

– Energi är hett just nu - det märker alla tror jag. Det är väldigt mycket fokus på energi just nu - största anledningen är ju att det har blivit så dyrt, säger Peter Pettersson, Förvaltningschef på miljö- och byggförvaltningen.

Folk vill spara energi och därmed pengar. Detta har utgjort ett ökat tryck på miljö- och byggförvaltningen som får in mycket frågor kring solceller, värmepumpar och värmesystem och självklart elen i stort.

– Generellt är det många som fått upp ögonen för energi. Alla blir involverade - både företag och privatpersoner. Alla blir berörda, och för vissa är det känsligare än för andra, säger Peter.

Många är intresserade av att installera en kamin.
Många är intresserade av att installera en kamin. Foto: Anders Wiklund/TT

Många ansökningar om eldstäder

Under 2022 fick man in hela 75 ansökningar om eldstäder, och därtill är det många som har frågor kring saker runtom detta. Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare och Johan Nilsson, bygglovsingenjör, menar att många faktiskt har varit ute i god tid, vilket har behövts - nu är det långa leveranstider på allt. Det har varit ett väldigt stort intresse, vilket har gjort att leverantörerna har svårt att få fram delar.

– Vi får många frågor kring vad det är som gäller angående kaminer - behöver man tillstånd? Många ringer och hör sig för, vilket är jättebra. Oftast behöver man inte bygglov för att sätta in en kamin, men i vissa fall gör man det. Så rekommendationen är att man ringer och frågar oss, säger Jimmy.

Kaminer ska anmälas till kommunen och de vill då ha en del uppgifter om märke och ett produktblad bland annat. Det är då brandkrav och utsläppsnivåer som de går igenom.

– Görs inte anmälan så kommer man stöta på krångel senare - så frågan om anmälan kommer att komma upp ändå. Så vet man märke och modell - ansök, säger Jimmy.

– Sotaren är ju central i detta, och det blir ett stort frågetecken för honom om man inte anmäler kaminen först. Det är ingen stor peng det handlar om för en anmälan, och handläggningen på kaminer går fort om allt finns med i anmälan, säger Peter och tillägger:

Innan kaminen får tas i bruk krävs även ett slutbesked från kommunen.

Solceller har också blivit populärt i och med de skenande elpriserna.
Solceller har också blivit populärt i och med de skenande elpriserna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Solcellsstödet har höjts

Även solceller är ett hett ämne just nu. Energi- och klimatrådgivare Daniel Hult menar att detta är något han får många samtal om.

– Det är många som är intresserade av solceller, i och med de höga elpriserna som råder just nu. I och med att stödet för solcellsinstallation nu har höjts från 15 till 20 procent 2023, så är det ju ännu mer intressant för många som gått i tankarna, säger Daniel.

Han berättar också att det har varit en hel del hemsök under förra året. Det är många som vill ha hjälp med vad de kan göra för att spara energi och pengar i sina bostäder.

Vad gäller för solceller - behöver man bygglov?

– Följer det taklutningen och det inte är någon särskild byggnad så krävs oftast inget bygglov där heller. Men samma sak här - ring och fråga, säger Peter.

– Om man inte behöver ha strandskyddsdispens, då kan det vara bökigt. Det kan gälla markplacerade solceller, och där är länsstyrelsen tuffa och det granskas hårt.

Även vindkraft på tapeten

För många år sedan så var vindkraften väldigt hett. Peter berättar att det finns en gammal vindplan från 2009 för Säffle kommun, som är inaktuell. I och med arbetet med översiktsplanen så kommer det nu att bli färre områden för vindkraft.

– Detta för att det under flera år har varit helt dött kring denna fråga. Nu har det faktiskt ökat lite, och det har kommit in några frågor kring detta.

Artikeltaggar

BygglovEnergiMiljöSolcellerSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.