Hoppa till huvudinnehållet

Idrottsstjärnor med rötter i Säffle

Publicerad:

Vad har Billan Westin gemensamt med Stefan Holm och Anja Pärson? Idrott förstås, men också att de på ett eller annat sätt härstammar från Säfflebygden. Ibland är rottrådarna tunna och de flesta har nog aldrig satt sin fot i Säffle – men låt dem ändå få vara med och sprida lite stjärnglans över bygden.

Vid årets upplaga av Idrottsgalan hyllades Linn Grant som Årets nykomling. Under 2022 blev hon det stora stjärnskottet inom golfen – totalvinnare på Europatouren och den första kvinnan att vinna en tävling på herrarnas Europatour. På galan var hon en av flera som på något vis har koppling till Säffle.

I Linn Grants fall handlar det om farfar Jimmy Grant som var tränare vid Billeruds Golfklubb. På vintrarna bodde familjen i Säffle, sommartid på Valnäs. På så vis råkar Linn Grants pappa vara den siste som föddes på Valnäs. Obekant om dotter Linn har fått svinga klubborna på Valnäs.

På Idrottsgalan hyllades Linn Grant som årets nykomling. För 55 år sedan lärde farfar Jimmy Grant säffleborna att spela golf.
På Idrottsgalan hyllades Linn Grant som årets nykomling. För 55 år sedan lärde farfar Jimmy Grant säffleborna att spela golf. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vän av ordning tvekar kanske kring Linn Grants koppling till Säffle, men på något vis kan det ju vara roligt att botanisera bland idrottsgiganter med rottrådar till Säffle. Om vi håller oss till årstiden och skidsporten så kan vi börja med Ebba Andersson.

Ebba Andersson, skidess från Delsbo, men med rötter i Tveta och Södra Ny.
Ebba Andersson, skidess från Delsbo, men med rötter i Tveta och Södra Ny. Foto: Henrik Montgomery/TT

I Säffle-Tidningen kunde vi häromåret läsa om hennes rötter i Södra Ny och Tveta. På samma vis härstammar syskonen Westin (Billan och Håkan) från Långserud. När Billan Westin tog sitt VM-guld kunde alla i Esbjörbyn sträcka lite extra på sig. På mödernet härstammar syskonen Westin nämligen från soldaten Nils Nilsson Esbjörman.

Marie-Helene Billan Westin, VM-medaljör 1987, och med rötter i Långserud.
Marie-Helene Billan Westin, VM-medaljör 1987, och med rötter i Långserud. Foto: Jan Collsiöö/TT

Tomas Wassberg hamnar via sin farmors föräldrar i Norra Högsäter i Gillberga – Johan Arvid Sten och Ester Axelia Edvardsdotter, båda födda i Långserud.

Utförsåkning! Anja Pärson kommer visserligen från Tärnaby, men visst har även hon rötter i säfflebygden. Morfars farfars far hette Thomas Eriksson och föddes på Mon i Gillberga, hustrun Brita Kajsa Brandt var soldatdotter från Brantebäcken i Huggenäs.

Anja Pärson har rötter i både Huggenäs och Gillberga.
Anja Pärson har rötter i både Huggenäs och Gillberga. Foto: Anders Wiklund/TT

Skridsko! Tomas Gustafson, tre OS-guld i bagaget och en farmor Olga Karlsson från Spjuttjärn i Långserud.

Inom fotbollen är ju Säffle-Gunnar den stora stjärnan. Han föddes visserligen i Arvika, men var bara en dag gammal när föräldrarna flyttade in på Västra Storgatan. Tre decennier senare var han skyttekung i Marseille och hade gjort namnet Säffle berömt i fotbollsvärlden, eller som Dagens Nyheter konstaterade: ”Zlatan jagar fortfarande superstjärnan Säffle”.

Sven ”Dala” Dahlkvist, AIK och landslagsman, når ju inte riktigt upp till Säffle-Gunnars nivå, men 1984 vann han Guldbollen.

Kopplingen till Säffle? Hans mamma Gunhild var född i Brosäter och hette som flicka Mattsson. Därmed har även dottern Lisa klockren koppling till våra bygder, hon som 2016 hyllades som straffhjälte när Sverige gick till OS-final.

Medan Lisa Dahlkvist representerade damlandslaget så försvarade Erik Edman de blågula färgerna i herrarnas landslag. Hans kopplingar finns på farfaderns sida och även då hamnar vi i Bro.

Lisa Dahlkvist och hennes pappa Sven har band till Brosäter.
Lisa Dahlkvist och hennes pappa Sven har band till Brosäter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Och så var det då Ralf Edström med rötter i Fermsås, Södra Ny, och fotbollsbröderna Ravelli. De var visserligen inte födda när pappa Peter var läkare i Säffle – men lite säfflekoppling har de ju ändå ...

Hur ser det då ut i friidrottens värld? Att Sifhälla på 1960-talet levererade flera SM-medaljörer är ju bekant, kanske inte lika känt att Stefan Holm kan söka rötterna i Bro. Hans mormors mor hette Vilhelmina Solberg och kom från Torp i Långserud. På fädernet härstammar han från Johannes Andersson, torpare vid Bynsberg i Bro och senare i Kolsäter i Långserud.

Stefan Holm, med rötter i Bro och Långserud.
Stefan Holm, med rötter i Bro och Långserud. Foto: Jessica Gow/TT

Ett stenkast från Bynsberg ligger Hasslebacka. Där föddes Olof Peter Hasselbakke – anfader till en annan bragdmedaljör, eller närmare bestämt Annichen Kringstad som ju har synnerligen starka band till Säffle där hon växte upp.

Sven ”Svängis” Johansson! Vem, undrar alla under 40 – men de som har varit med ett tag vet att det handlar om en tävlingscyklist av rang, ”Sveriges populäraste cyklist genom tiderna”. På 1930-talet dominerade Svängis cykelsporten och under krigsåren vann han flera upplagor av 6-dagarsloppet, stortävlingen som passerade genom Säffle. Hans mor hette Lovisa Andersdotter och var torpardotter från Brunsdalen vid Krokstad.

Golfens stora stjärnskott Linn Grant har vi redan nämnt. På 1990-talet var Catrin Nilsmark en av dem som dominerade damgolfen. Hennes pappa Uno Nilsmark var på 1950-talet urmakare i Säffle – om det nu kvalificerar henne för en plats bland ”berömda idrottare från Säffle”.

Jonas Blixt är ytterligare ett golfess. Farfars far hette Hugo Blixt, folkskollärare i Annelund och pionjär inom Säffle hembygdsförening.

OS-guld 1912

Ovanstående har kammat hem åtskilliga OS-guld, men om kravet är att man även ska vara född inom dagens Säffle kommun så är nog Johan Edman från Långserud ensam guldmedaljör. Vid sommar-OS 1912 var han en av dem som ordnade Sveriges guld i dragkamp.

 • Tomas Ravelli.
  Tomas Ravelli. Foto: MARK EARTHY 50050
 • Jonas Blixt.
  Jonas Blixt. Foto: Charlie Neibergall
 • Erik Edman.
  Erik Edman. Foto: Fredrik Sandberg
 • Catrin Nilsmark.
  Catrin Nilsmark. Foto: David Jablonski
 • Sven "Svängis" Johansson.
  Sven "Svängis" Johansson. Foto: Pressens Bild/TT
 • Annichen Kringstad.
  Annichen Kringstad. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT /

Det blev 19 namn, 7 damer och 13 herrar – och säkert kunde listan ha gjorts mycket längre. Även om de flesta av dem aldrig har satt sin fot i Säffle så har de ju ändå Säffle att tacka för ett och annat, och visst kan de få vara med och sprida lite stjärnglans över bygden – tillsammans med Säffles alla egna duktiga idrottare ...

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

AIKAnja PärsonBilleruds GolfklubbEuropatourenFamiljFotbollLångserudLinn GrantLisa DahlkvistSäffleSäffle kommunStefan HolmSven DahlkvistValnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.