Hoppa till huvudinnehållet

Krocktest visar: Bälte livsviktigt i A-traktor

Publicerad:
A-traktor under färd. Arkivbild.
A-traktor under färd. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Bilbälte kan vara skillnaden mellan liv och död även i långsamkörande A-traktorer och mopedbilar. Det visar krocktester som nyligen genomförts av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Krocktesterna skedde i 30 och 40 kilometer i timmen med bältade förare och obältade passagerare. I samtliga hastigheter, och med båda typer av fordon, slog föraren huvudet i ratten medan den obältade passageraren slog huvudet i vindrutan så hårt att den sprack, skriver VTI i ett pressmeddelande.

Det är i dagsläget inte lag på bälte i A-traktorer. I mopedbil gäller bälte eller hjälm. Enkäter med unga förare visar enligt VTI att cirka 80 procent i mopedbilar alltid har bälte på sig, men bara 40 procent av förarna i A-traktorer.

De senaste åren har antalet A-traktorer på svenska vägar ökat explosionsartat. Olyckorna har enligt VTI ökat ännu mer. Under 2022 omkom fyra ungdomar i A-traktorer och hundratals skadades.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomStatens väg- och transportforskningsinstitutTrafikVTI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.