Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar fabriken i Säffle: ”Minst lika hemlig som receptet för Coca Cola”

Publicerad:
En stor seger för innovatörerna bakom Wood tube, Kurt Härdig och Patrik Kempe. I mitten marknadschefen Tobias Söderbom Olsson.
En stor seger för innovatörerna bakom Wood tube, Kurt Härdig och Patrik Kempe. I mitten marknadschefen Tobias Söderbom Olsson.

Efter sex år av utvecklingsarbete och testproduktion i Tyskland startar den värmländska innovationen Wood tube, pappersbaserade reglar för byggmarknaden, produktion i Säffle.

Nästa steg blir att bygga ytterligare fem-sex liknande fabriker i Norden och Europa.

– Inledningsvis handlar det om byggmarknaden, men framöver kommer vi också att jobba med applikationer för möbelindustrin. Reglarna kommer också att bli en del i innerdörrar, skärmväggar och inredningar vid mässor, säger Jonny Andersson, vd i Wood tube.

Huvudverksamheten kommer efter expansionen att bli kvar i Säffle, dit även utvecklingen av applikationerna förläggs. De nya fabrikerna startar på platser som ligger nära kunderna.

– Allt går efter plan. Vi har mött ett stort intresse bland arkitekter, byggare och återförsäljare av byggprodukter. Vi har redan flera referensbyggen, bland annat Vasakronan i Göteborg, som gav oss första ordern från testproduktionen i Tyskland, säger Tobias Söderbom Olsson, marknadschef i Wood tube.

Delmålet

Redan från början var målet för Wood tube att revolutionera marknaden och ta marknadsandelar från företag som tillverkar byggreglar i stål och trä.

– Lite ödmjukt kan vi säga att det arbetet pågår.

Enligt ledningen för Wood tube har de pappersbaserade byggreglarna väldigt många fördelar, inte minst miljömässiga.

– Våra reglar ger lägre klimatavtryck och koldioxidutsläppet minskar jämfört med reglar av trä eller stål. Snickarna får en bättre arbetsmiljö, mindre av tunga lyft och risken för skärskador på vassa stålreglar minskar.

Dessutom består råvaran av returpapper som vi köper av skogsindustrierna i Norden, tillägger han.

Snart tillverkas de första pappersbaserade byggreglarna i fabriken i Säffle. På bilden marknadschefen Tobias Söderbom Olsson, vd Jonny Andersson och en av innovatörerna, Kurt Härdig.
Snart tillverkas de första pappersbaserade byggreglarna i fabriken i Säffle. På bilden marknadschefen Tobias Söderbom Olsson, vd Jonny Andersson och en av innovatörerna, Kurt Härdig. Foto: Jonny Ohlsson

I oktober i fjol gick börsnoterade Bergs Timber in som delägare till 25 procent och investerade samtidigt åtta miljoner kronor i företaget.

– Wood tube är ett framtidsföretag som kommer att få stor framgång på marknaden, säger Jonny Andersson, som närmast kommer från Bergs Timber.

Betyder detta att Bergs Timber också kommer att investera i de planerade fabrikerna?

– Det får vi se. Nu tar vi en sak i taget och riktar in oss på att få fullt fart på produktionen i Säffle.

Stor seger

För innovatörerna Kurt Härdig och Patrik Kempe är uppstarten av produktionen i Säffle en stor seger.

– Vi har hela tiden haft förhoppningar om att nå fram till produktion av de pappersbaserade byggreglarna, men det har varit en tuff och i bland oviss resa. Det är ju mycket som skall klaffa när man går från innovation till produktion, säger Kurt Härdig.

Det var ifrån början inte helt klart att produktionen skulle förläggas till Säffle.

– Det var många och långa diskussioner om hur vi skulle agera, men så här långt är vi nöjda.

Patrik Kempe, Kurt Härdig och Tobias Söderbom Olsson äger tillsammans 75 procent av aktierna i bolaget. Inför starten i Säffle har Wood tube fått stöttning av bland annat av Almi , Vinnova och Karlstad Innovation Park.

Så här ser det ut när de pappersbaserade reglarna placeras i bygget.
Så här ser det ut när de pappersbaserade reglarna placeras i bygget. Foto: Photographer: Anne Ohlsson

Draknästet

Tobias Söderbom Olsson presenterade Wood tubes planer i investeringsprogrammet Draknästet, men även om företaget fick med sig två drakar blev det i stället Bergs Timber som gick in och investerade i bolaget.

Det är många som undrar hur processen från papper till bärkraftiga reglar med god styvhet ser ut?

– Processen är minst lika hemlig som receptet för Coca Cola.

I starten jobbar fem personer i fabriken i Säffle.

– Det blir säkert fler anställda vid den värmländska anläggningen och utvidgningen av Wood tube kommer att kräva rätt mycket folk, säger Jonny Andersson.

Det är i Säffle det händer positiva saker för näringslivet, sa en av de anställda vid NWT:s besök.

– Så är det. Nu kör vi så det ryker, säger Tobias Söderbom Olsson.

Artikeltaggar

AktierAlmiBergs TimberDraknästetGöteborgInnovationJonny AnderssonMarknaderMässorNäringslivSäffleTeknik och vetenskapTysklandVasakronanVinnova

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.