Eldsflammor, konstrunda och en Säfflebo i New York – Säffle konstförening lovar gott och blandat i vårprogrammet för 2023.
”Skapat av eldens flammor” heter utställningen som Säffle konstförening inleder 2023 års vårsäsong med. Det är keramikerna Jan-Åke Andersson, Anna Bergström och Börje Eriksson som kommer med sina verk, som de bränner i en gigantisk, vedeldad ugn av kinesisk modell som finns hos Börje Eriksson i Väla utanför Lidköping.
”Vid 1300 grader har eldskenet förändrats från gult till vitt. Askan följer med in i ugnen och det går att se hur elden smeker, formar och gör färgade mönster. Underskottet av syre förändrar färgskalan framförallt på koppar och järn”, beskriver de processen.
Senare i vår väntar måleri, fotografi och en variationsrik konstrunda. Till hösten kommer både föreningens höstsalong och en utställning med Sunnekonstnären Andreas Poppelier, som var juryman vid förra årets salong, som för övrigt slog inlämningsrekord med 77 inlämnade verk.
– Vi har ungefär sex utställningar varje år, berättar Ing-Marie Münch.
Tredje året hos Tom
De flesta av utställningarna hålls numera i Toms verkstad. I vår är det bara Olle Wåhlunds fotoutställning som hålls på Silvénska inne i Säffle, som tidigare var något av stamlokus för föreningen.
– Det är tredje året nu vi är på Toms verkstad. Den är väldigt populär bland konstnärerna också. Det är fint, men så strikt på Silvénska, vi kan inte ha skulpturer och installationer, man får inte spika i väggarna och vi måste vara rädda om golvet. På Toms verkstad kan vi ha apparater som snurrar och går! förklarar Ing-Marie.
Hjorth och Zausnig
Efter keramiken väntar ”Två unga värmlänningar”. Utställningstiteln är en anspelning på en tidigare utställning föreningen arrangerade med namnet ”Unga värmlänningar”, med konst av bland andra Gerd Göran, som passerat 100 år.
Den här gången kommer två konstnärer som är unga nu: Erik Hjorth och Daniel Zausnig.
Olle Wåhlund, uppvuxen i Säffle och numera boende i Woodstock utanför New York, är nästa utställare. Denna innovativa fotograf med stora uppdragsgivare på meritlistan har inte släppt Säfflebygden:
– Han har fortfarande en stuga i Rörvass, berättar Ing-Marie och tillägger att utställarna gärna får ha Värmlandskoppling, men att det inte är något krav.
Konstföreningen har runt 250 medlemmar och förutom att förmedla konstnärliga uttryck till allmänheten är föreningen också en viktig konst-köpare.
– 80 procent av medlemsavgifterna köper vi konst för, berättar Ing-Marie.
Konsten lottas ut mot slutet av året i ett stort konstlotteri för medlemmarna.
Säffle konstförening har verkat för konsten i snart 52 år och har inga andra planer än att tuffa på.
Ing-Marie hälsar att unga krafter gärna får ansluta, både som medlemmar och i styrelsen. Föreningslivet har utmaningar, men också stor styrka.
Fantastiska Säffle
– Säffle är fantastiskt egentligen, som har så många föreningar med tanke på vilken liten stad det är. Vi är några eldsjälar som jobbar och det är ganska mycket arbete med att ordna med allt. Det kanske inte alla förstår, men det gör inget för det är roligt, särskilt när det kommer folk! säger Ing-Marie Münch.
Konstrundan i slutet av maj är en säker publikdragare och också en chans att locka in de yngre:
– Då kan det komma tre generationer och titta.
FAKTA
Säffle konstförenings vårprogram
5/2 - 19/2 Skapat av eldens flammor Jan-Åke Andersson, Anna Bergström och Börje Eriksson, keramiker.
26/3 - 9/4 Erik Hjorth och Daniel Zausnig, Två Unga Värmlänningar
17/5 - 28/5 Olle Wåhlund Foto
27/5 - 28/5 Konstrunda, på bland annat Wiksfors bruk, Esters café, Kärrholmens hembygdsgård, Vattentornet och Vikingamuseet.
Mer info finns på hemsidan artworks.se/safflekonstforening