Säfflebygdens trädgårdssällskap har haft besök i Silvénska villan av Mikael Skalstad som visade bilder och föreläste om fjärilar i naturen och trädgårdar.
Mikael bor i Forshaga men har växt upp i Åmål där hans föräldrar fortfarande bor. Han har ett stort intresse för fjärilar och natur sen barndomen och har flera vänner i Säffle med samma intresse.
Föreläsningen handlade om en resa i tid, vår, sommar, höst, vinter och i rum, runt om i Sverige, till Slovenien och Rumänien. Med värme och ljus kommer fjärilarna.
Övervintrar
Många fjärilar övervintrar som färdig fjäril till exempel Nässelfjäril, Rönnbärsflux och Påfågelsöga, andra som puppor som till exempel Grön snabbvinge i slutet av april.
Om det finns en sälg på tomten så spara den, för på våren är den guld värd för fjärilar. Olika klöverarter och kryddväxter är bra fjärilsmat.
Citronfjäril är Sveriges nationalfjäril, brun gräsfjäril är Värmlands landskapsfjäril och aspfjäril är Dalslands landskapsfjäril. Amiralfjärilen är en höstfjäril, som kan ses på jäst fallfrukt. Rapsfjäril liten vit och Kålfjäril är stor vit, olika i storlek men lika varandra i utseende.
Fyra stadier
Ett fjärilsliv består av fyra stadier, ägg, larv, puppa och färdig fjäril, hela livscykeln är cirka 10 månader (4 stadier) och några fjärilar lever bara i cirka två veckor.
Endast två fjärilsarter anses ha försvunnit i Sverige sedan Linnés tid.
Mikael visade många vackra bilder på olika fjärilar som till exempel svartmantel (finns i Säffle), apollofjäril som nu endast finns på Gotland, tistelfjäril, rapsfjäril, hagtornsfjäril finns i Värmland, sälgskimmefjäril (finns i Säffle), svartringad pärlemorsfjäril, macaonfjäril och många fler.
I Artportalen kan man anmäla om man ser sällsynta fjärilar och en bra bok om fjärilar är ”Nordens fjärilar” av Bo Söderström.
En mycket intressant föreläsning där det förstås också var fikapaus och lotteri.