Hoppa till huvudinnehållet

V efterlyser plan för hur skolan ska klara sparkraven

Publicerad:
Matile Konglevoll (V) ställde en fråga till barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Matile Konglevoll (V) ställde en fråga till barn- och utbildningsnämndens ordförande. Foto: Claes Österman

Vilken plan finns för att bemöta situationen med nedskärningar i barn- och utbildningsnämnden? Den frågan ställde Vänsterpartiets Matilde Konglevoll i en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M).

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre svarade på en interpellation.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre svarade på en interpellation. Foto: Claes Österman

En stor del av kommunfullmäktiges möte i måndags kom att handla om skolan. Alla verkar överens om att barn- och utbildningsnämnden står inför stora utmaningar med sparkrav. Anledningen till att diskussionen kom upp var en interpellation som Matilde Konglevoll (V) skrivit till barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M).

Ansträngd ekonomi

I interpellationen hänvisar Matilde Konglevoll till det rådande läget med ansträngd ekonomi i kommunen och besparingar inom barn- och utbildningsnämnden. Frågorna som hon ställde till nämndens ordförande var: Vilken konstruktiv plan har du, som ordförande och majoritetens företrädare i nämnden för att bemöta situationen? När anser du att personalens arbetssituation är så belastad och svår att ni behöver agera? och Vad vill du säga till föräldrar och elever som inte får det stöd de behöver?.

Läget i omvärlden

I sitt svar hänvisar Thomas Jarlhamre till det rådande läget. ”Hela Säffle kommun ser nu effekterna ekonomiskt av hur omvärlden ser ut, kraftig inflation, energikris och krig”. Som svar på frågorna uppger Thomas Jarlhamre att den konstruktiva planen är att hålla en tät dialog med kommunstyrelsen kring ekonomin. Han uppger att skolresultaten har blivit sämre och att personal sliter hårt. ”Kommunens budget vilar sig i sin tur på skatteintäkter och statliga stöd. Ska vi få mer resurser krävs en större del av invånarna som betalar skatt, rena pengar in som sen kan omvandlas till verksamhet...” Han nämner den sjunkande arbetslösheten och kommande etableringar som långsiktiga lösningar för att fler ska kunna arbeta och betala skatt.

Tuff situationen

Thomas Jarlhamre uppger att förvaltningen håller på att titta på olika förslag för att bemöta situationen här och nu.

Det han vill skicka med till föräldrar och elever är att han förstår att det är tufft. Han har själv barn i skola och förskola och uppger att han vill ge dem de bästa förutsättningarna för en bra skolgång.

Matilde Konglevoll var inte helt nöjd med svaret på interpellationen vilket ledde till en fortsatt debatt under kommunfullmäktiges möte i måndags.

Artikeltaggar

EkonomiKommunfullmäktigeModeraternaPolitikSäffle kommunThomas JarlhamreVänsterpartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.