Hoppa till huvudinnehållet

Jubel hos banken: ”det är pengar som verkligen kommer till nytta!”

Publicerad:
Glada representanter från Säffles och Grums föreningar, Swedbanks lokala kontorschef Terés Lagerkvist samt RF-Sisus representant i Säffle, idrottskonsulent Sara Tegnér.
Glada representanter från Säffles och Grums föreningar, Swedbanks lokala kontorschef Terés Lagerkvist samt RF-Sisus representant i Säffle, idrottskonsulent Sara Tegnér. Foto: Marina Johansson

Det var idel glada miner på Swedbanks kontor i torsdags, när ett antal föreningar i Säffle och Grums fick ta del av Sparbanksstiftelsen bidrag till föreningslivet.

– Det är jätteuppskattat. Varje krona är viktig och det är pengar som verkligen kommer till nytta, säger Bengt Stevensson, Säffle Skidklubb.

Sparbanksstiftelsen är en stiftelse som, precis som namnet antyder, har sitt ursprung i forna Sparbanken och numera är en stor ägare i Swedbank. Som stiftelse vill man främja projekt om sparande, långsiktighet, lokal förankring och att delar av vinsten ska göra nytta där den uppstått.

Swedbank i Säffles kontorchef Terés Lagerkvist hade glädjen att dela ut 110 300 kronor till föreningar i Säffle och Grums.
Swedbank i Säffles kontorchef Terés Lagerkvist hade glädjen att dela ut 110 300 kronor till föreningar i Säffle och Grums. Foto: Marina Johansson

Förstärka föreningslivet

Temat för dagen var stiftelsens samarbete med RF-SISU. Under 2021 lanserade Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa - en av Sparbankstiftelsens regioner - i samverkan med RF-SISU ett nytt bidrag för att stödja idrottsligt utvecklingsarbete i föreningar med breddverksamhet för barn och ungdomar. Denna möjlighet fortsatte under 2022 och stödet finns att söka även 2023.

– I år är det bara idrottsföreningar som tilldelats pengar, men alla sorters föreningar kan ansöka, säger Terés Lagerkvist.

Inom varje kommun finns 50 000 kronor per år att fördela, och man prioriterar stöd till föreningsägda anläggningar, unga ledare och material som möjliggör utvecklingsresan ”ny syn på träning och tävling”.

Gemensamt för alla föreningar som mottog bidrag var en önskan om att investera särskilt i barn- och ungdomsverksamheten.
Gemensamt för alla föreningar som mottog bidrag var en önskan om att investera särskilt i barn- och ungdomsverksamheten. Foto: Marina Johansson

Målgruppsanpassad utrustning

Martin Karlsson representerade Säffle HC, som tilldelats 10 000 kronor för att utveckla ungdomshockeyn.

– Vi har valt att framför allt investera i nya och mindre målburar, speciellt anpassade för yngre barn. Visst är det roligt att göra mål, men för utvecklings och spelets skull ska det inte vara för lätt, så att det blir mål på varje högt skott.

Flera målburar möjliggör också att spela flera matcher på samma gång. Därmed kan man mer effektivt hålla i cuper och läger för fler.

– Nyligen var vi 80 barn på isen som mest och det tror jag inte har hänt tidigare i Säffles ishall.

Breddad verksamhet

Bengt Stevensson och Kjell Göran Andersson representerade Säffle Skidklubb, som beviljats 23 700 kronor för att utveckla året runt-verksamheten.

– Det blir svårare och svårare att ha skidverksamhet året runt, och de senaste åren har vi satsat mycket på vår mountainbike-verksamhet, säger Bengt Stevensson.

Pengarna kommer att komma väl till pass för att köpa utrustning som utvecklar verksamheten.

– Vi har pratat lite om att investera i pannlampor för att kunna köra i mörker - att ungdomarna skulle tycka att det vore spännande. Vi är också intresserade av att testa rullskidor, säger Bengt Stevensson.

Parafotbollen blev en succé för Säffle SK och något som man vill satsa på lite extra med hjälp av bidraget från Sparbanksstiftelsen.
Parafotbollen blev en succé för Säffle SK och något som man vill satsa på lite extra med hjälp av bidraget från Sparbanksstiftelsen. Foto: Carolina Schützer

Tomas Bennetoft från Säffle SK berättade att föreningens 6300 kronor framför allt kommer att gå till att utveckla parafotbollen.

– Blir det något över kommer vi att lägga det i nattfotbollen.

Värmlandsbro SK har tilldelats 10 000 kronor, som mottogs av nytillsatta ordföranden Tommy Hedlund.

– Det kommer vi att investera i barnfotbollen.

Artikeltaggar

BarnBengt StevenssonEkonomiGöran AnderssonGrumsIshockeyMartin KarlssonSäffleSäffle HCSäffle SKSara TegnérSparbanksstiftelsen AlfaStiftelserSwedbankTerés LagerkvistTräningVärmlandsbro SK

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.