Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Nu fattar jag!

Publicerad:
Kenneth Gagnero.
Kenneth Gagnero. Foto: Jenni Jansson

Den kontrastlösa gråa tonen har inte så stort genomslag i bibeln. Här pekas det mer på tydliga kontraster. Ljus och mörker, svart och vitt, ond och god med mera. Inte så mycket för att förenkla till ett antingen eller, utan snarare för att peka på att det är viktigt att förstå skillnaderna.

Nu på söndag är temat Uppenbarelsens ljus.

Vad är det nu jag har fattat?

Då, precis som nu, försöker vi människor hitta bra liv och livsförutsättningar. Oftast tittar vi på människor och företeelser runt omkring oss och gör ett antagande om jag uppnår det, får det, gör det, så blir jag lycklig, godkänd. Vi har ju lärt oss att hålla fokus utåt, sträva efter det som de kända, normgivande i samhället/världen har. Det kan ju innebära att vi lever våra liv på antaganden om vad som ska göra att vårt liv ska bli bra eller bättre.

Med fokus riktat utåt letar vi information, kunskaper, företeelser, värden, upplevelser som verkar ge det vi söker. Det blir oftast en ständig jakt utan att komma fram till något hållbart, för det finns ju alltid något mer, något viktigare, något bättre, heller hur?

I texten nedan visas det att vi behöver ett skifte i fokus från det yttre till det inre letandet. Du hittar inte det du söker utanför dig själv för det finns redan inom dig.

Den är klurig, om vi aldrig eller sällan haft möjlighet att just leta/titta inåt. Vi kanske dessutom bär på en massa föreställningar om att vi inte duger, inte är värda kärlek, inte har rätt till ett gott liv, inte har självaktning. Andra har skadat oss, programmerat oss till att inte ha något att vara stolt för eller över. Det kan handla om dåliga uppväxtförhållanden, mobbing, destruktiva förhållanden, ja, listan kan göras lång.

Det finns några grundvärden som jag som människa hittat i mitt sökande efter ett gott liv. De grundvärdena har jag hittat i bibelns böcker men de finns även på andra ställen.

• Skapade till Guds avbild - ett grundläggande fantastiskt värde

• Att älska min nästa som jag älskar mig själv – inte bara som ”känna ord” utan snarare ”göra ord”

• Himmelriket finns inom er - allt det som är värt att sträva efter och som ger ett djupare värde och en inre rikedom finns redan på plats.

Vi har vårt värde – i det att vi finns!

Hur skulle det utveckla ditt varande/liv om du gör det till ditt?

”Han (Jesus) lät dem höra en annan liknelse: Himmelriket är som ett senapskorn som en man sår i sin åker. Det är det minsta av alla frön, men när det har växt upp är det större än alla örter och blir till ett träd, så att himlens fåglar kommer och bygger bo bland grenarna” Matteus evangeliet 13:31-32

”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er”. Lukas evangeliet 17:21

Kenneth Gagnero

Präst i Ny-Huggenäs, Bro, Södra Värmlandsnäs församlingar

Artikeltaggar

Etik och religionFamiljKenneth GagneroKrönikorSäffle kommunVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.