Hoppa till huvudinnehållet

En rad fotografer som varit verksamma i Säffle

Publicerad:
Säfflebygdens hembygdsförening bjuder in till ett föredrag om fotografer som varit verksamma i Säffle.
Säfflebygdens hembygdsförening bjuder in till ett föredrag om fotografer som varit verksamma i Säffle.

Vilka var Julie Asker, Emmy Sandelin och Alexander Jern? På onsdag får ni svaret.

Då är det säsongsstart för Säfflebygdens hembygdsförening – och då i form av ett föredrag om alla de fotografer som har varit verksamma i Säffle. Det är Claes Åkerblom som har forskat fram uppgifter om inte mindre än 30 porträttfotografer som genom åren har haft ateljé i Säffle. Några stannade bara någon månad, andra blev betydligt mera långvariga – som Ludvig Åberg. Han hade sin ateljé öppen i 67 år, ett svårslaget rekord.

Säffle fotografhistoria börjar redan sommaren 1865 med Sofi Öberg från Huggenäs. Hon var bara 21 år när hon annonserade om sin fotoateljé vid Sefflebron. Efter Sofi Öberg följde ytterligare en rad kvinnliga fotografer, där man märker namn Marie Pehrson, Charlotte Hallgren och inte minst Maria Rudquist från Kila – ett spännande levnadsöde.

Claes Åkerblom har letat i hembygdsföreningens fotosamling och kommer att visa en mängd ateljébilder och vyer från det gamla Säffle. De som har egna bilder får gärna ta med sig dem. Hembygdsföreningen arbetar löpande med att kopiera bilder och utöka de egna samlingarna. Föredraget äger rum på Silvénska Villan och arrangeras av Säfflebygdens hembygdsförening, i samarbete med Vuxenskolan och Säffle kommuns kulturnämnd

Artikeltaggar

Alexander JernClaes ÅkerblomFamiljKulturRekordSäffleSäffle kommunVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.