Hoppa till huvudinnehållet

Berättar om ett nav i Säffles näringsliv

Publicerad:
På tisdag gästar Lennart Stolpe Samlarklubben Olof Trätälja med ett föredrag om brukets historia. Arkivbild.
På tisdag gästar Lennart Stolpe Samlarklubben Olof Trätälja med ett föredrag om brukets historia. Arkivbild. Foto: Sven-Erik Dahlström

På tisdag den 7 februari kommer Lennart Stolpe till Samlarklubben Olof Trätälja och håller ett föredrag om Billeruds bruk, ett papper- och massabruk som de absolut flesta i Säffle kommun har eller har haft någon kontakt med.

Det tillhör, kan man nog säga, en del av Säffles själ och hjärta. Ett bruk som många av Säffles invånare har arbetat på sommarlov under deras studietid, men de flesta där har arbetat under heltid på någon av de många olika arbetsställen som finns på den här typen av arbetsplats. Och har man inte arbetat där själv, så är det alltid någon bekant eller någon släkting som har gjort det.

Bruket, som nu är en bra bit över hundra år, började som ett massabruk, men utvecklades senare till ett högkvalitativt pappersbruk med ytterst prima produkter. Senare har det skett förändringar på bruket som är på gott och ont. Lennart Stolpe är ju känd för att ha engagerande föredrag om Säffle och Säffles historia, så samlarklubben ser fram emot detta möte med stor förväntan. Det är det andra föredraget i år som samlarklubben har. Det första handlade om Säffle hemvärn, ett mycket intressant och sevärt föredrag, då Finn Hjelmström hade ett mycket genomarbetat material att stödja sig på.

Samlarklubben brukar inte ha något inträde på sina föredrag, utan gästerna får betala en liten slant för kaffe med dopp. Nästa möte blir årsmötet, då det ska väljas ny styrelse och nya kommitémedlemmar. Även i en liten sammanslutning som samlarklubben är det många poster som skall fyllas och det roligaste är att det aldrig bruka vara svårt att fylla posterna. De två sista mötena i vårprogrammet brukar vi göra utflykter, i april till Värmskog och Telefonmuséet och lite senare, i maj åker vi till Alingsås med omnejd. I juli har vi vår traditionella samlarmässa i Värmlands Nysäter. Sedan börjar höstprogrammet med nya intressanta möten. Samlarklubben som klubb har också genomgått en stor förändring det sista året, då klubben har lämnat huvudorganisationen Samlarförbundet Nordstjärnan. Det som föranledde detta beslut var en omorganisation av Husföreningen Silvénska Villan, vilket skulle innebära en avsevärd höjning av medlemsavgiften, en medlemsavgift som man efter detta beslut har kunnat hålla nere, till medlemmarnas glädje.

Kurt Karlsson

Artikeltaggar

AlingsåsBeslutEkonomiKurt KarlssonOmorganisationerSäffleSäffle kommunSamlarförbundet NordstjärnanSamlarklubben Olof TrätäljaStyrelserVärmskogVillor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.