Hoppa till huvudinnehållet

Vart fjärde värmländskt företag kan behöva varsla anställda

Publicerad:
Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, berättar att fler än vart fjärde värmländskt företag befarar att de kan behöva varsla personal inom kort. Arkivbild.
Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv, berättar att fler än vart fjärde värmländskt företag befarar att de kan behöva varsla personal inom kort. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Den höga inflationen och Riksbankens snabba räntehöjningar har skapat en svår situation för hushållen, men så även företagen. En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att hela vart fjärde företag funderar på varsel på grund av verksamhetens försvagade ekonomi.

– Det vore förödande om det tvingades bli uppsägningar. Våra företagare sliter hårt som det är, konstaterar Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun.

Det är dystra siffror som Svenskt Näringsliv presenterar. Även om inflations-och räntenivåerna kan lätta något spås Sverige befinna sig i lågkonjunktur under de kommande två åren. Det kommer oundvikligen leda till att arbetslösheten stiger och landets BNP förväntas falla med 1,6 procent under 2023.

”Tuffa tider framför oss”

Den senaste mätningen som gjorts över de värmländska företagens framtidsutsikter visar att det finns en hel del att oroa sig över, även om det inte ser fullt lika dystert ut här som i många andra delar av landet.

– Än så länge går många företag bra i Värmland, men vi kommer att ha ganska tuffa tider framför oss. Undersökningen visar att vart fjärde företag som svarat nu funderar i banorna kring varsel på kort sikt, vilket gör att arbetslösheten troligen kommer att öka ytterligare, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland.

Var fjärde funderar på varsel

Många företag i Värmland har enligt senaste undersökningen en relativt god försäljningsvolym, medan man ligger lägre med investeringar och arbetsmarknaden håller emot. Tyvärr ser det ut som att den bilden kommer att vara förvärrad om ett år. 27 procent av företagen förväntar sig minskade försäljningsvolymer, 21 procent minskade investeringar och 15 procent ett minskat antal anställda det närmaste året. Dessutom förväntar sig som sagt över en fjärdedel av de tillfrågade - 26 procent - att de inom sex månader kan komma att tvingas varsla personal.

– Siffrorna för Värmland är något bättre än för riket, men svaga. Både företag och hushåll önskar nog mer positiva nyheter. Kostnadstrycket måste dämpas och inflationen behöver tryckas ned ytterligare för att utvecklingen ska bli bättre 2023, säger Anna Hedberg.

Pia Proper, näringslivschef, kan bekräfta att det är tuffa tider för kommunens företagare, även om hon inte har hört någon uttalad oro för just varsel. Arkivbild.
Pia Proper, näringslivschef, kan bekräfta att det är tuffa tider för kommunens företagare, även om hon inte har hört någon uttalad oro för just varsel. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Oroligt läge

Någon uttalad oro för varsel är inget som Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun, har hört. Men hon kan bekräfta att situation är påfrestande och svår för många företag, och att det är svårt att sia om framtiden.

– Att företagarna är oroliga för energipriser och inflation är ju inget nytt, men vi har inte frågat specifikt om varsel, så just det kan jag inte uttala mig om. Men är det så det ser ut för hela Värmland, finns ju den oron även i Säffle, även om jag inte kan säga hur många den drabbar.

”Vore förödande”

Det är bara att hoppas att situationen landet befinner sig i just nu inte kommer att leda till uppsägningar och en ökad arbetslöshet i Säffle, som redan är en kommun med hög arbetslöshet även om den har minskat på senare år.

– Det vore förödande om det tvingades bli uppsägningar. Våra företagare sliter hårt som det är, konstaterar Pia Proper.

Artikeltaggar

Anna HedbergArbeteArbetslöshetInflationPia ProperRiksbankenSäffleSäffle kommunSvenskt NäringslivUppsägningarVärmlands länVarsel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.