Hoppa till huvudinnehållet

Från Säffle till landet Oz för Oskar: ”helt magiskt!”

Publicerad:
Oskar H Olsson har fått en professionell debutroll som är större än vad han någonsin hade trott. Till hösten blir det Göteborgsoperan och musikalen Wicked.
Oskar H Olsson har fått en professionell debutroll som är större än vad han någonsin hade trott. Till hösten blir det Göteborgsoperan och musikalen Wicked. Foto: Marina Johansson

Oskar H Olsson från Säffle har fått sin första professionella roll efter examen från Balettakademien i våras - och det är inte vilken roll som helst. Han kommer att spela en framträdande roll när Göteborgsoperan har sverigepremiär av succémusikalen Wicked.

– Det känns enormt hedrande.

Oskar, som just nu är aktuell som producent av Så som i himmelen på SäffleOperan, har hållit det hemligt ända till Göteborgsoperan släppte rollistan häromdagen. Redan i höstas fick han veta att rollen var hans.

– Jag blev faktiskt kontaktad av castingagenten på Göteborgsoperan, som uppmanade mig att söka den.

Nyligen presenterades Oskar H Olsson i Göteborgsoperans ensemble.
Nyligen presenterades Oskar H Olsson i Göteborgsoperans ensemble. Foto: Harald Nilsson

”Jättestort och superkul”

Det var över 1000 sökande till Wicked, och bara 260 av dem fick komma på audition som hölls på Balettakademien - Oskars gamla skola. Två veckor senare ringde agenten igen och erbjöd honom rollen.

– Det var väldigt oväntat! Men det känns såklart jättestort, och superkul. Det ska tydligen bli den mest påkostade satsning som Göteborgsoperan någonsin gjort, så det känns enormt hedrande att få vara del av det. Att vara först i Sverige med att spela den här rollen känns ju också helt magiskt.

Det innebär att hösten tar en helt annan vändning för Oskar, som hade räknat med att vara producent även för SäffleOperans nästa satsning Kinky Boots.

– Men SäffleOperan var väldigt förstående och stöttande, som alltid. Det här är en chans som man måste få ta.

”Det känns helt magiskt och hedrande” säger Oskar om rollerbjudandet.
”Det känns helt magiskt och hedrande” säger Oskar om rollerbjudandet. Foto: Marina Johansson

Tillbaka till landet Oz

Wicked har, trots 20 år på nacken, som sagt aldrig satts upp i Sverige tidigare men har blivit en modern klassiker i musikalvärlden, inte minst i ursprungslandet USA. Den är baserad på boken Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West av Gregory Maguire, som i sin tur är baserad på boken Trollkarlen från Oz av L Frank Baum. Musikalen innehåller därför många referenser till och flörtar med den klassiska filmen med samma namn.

– Man kan säga att Wicked är en prequel till Trollkarlen från Oz. Den handlar om den onda häxan i Trollkarlen från Oz - Elphaba - i sin ungdom och hur hon blev den hon blev. Att hon är missförstådd och har haft en tuff uppväxt.

Anna Salonen och Feline Andersson spelar de unga häxorna Galinda och Elphaba, som växer upp till den goda respektive onda häxan i Trollkarlen från Oz.
Anna Salonen och Feline Andersson spelar de unga häxorna Galinda och Elphaba, som växer upp till den goda respektive onda häxan i Trollkarlen från Oz. Foto: Lennart Sjöberg

Fullspäckad av hits

Oskar berättar att Trollkarlen från Oz har ”Pippi Långstrump-status” i USA och att musikalen därför genast blev väldigt folkkär där.

– Men det är framför allt musiken i den som är fantastiskt bra. Det är en väldigt poppig musikal, full av hitlåtar. Det är Stephen Schwartz som har skrivit den, och han är en superikon i musikalbranschen i dag.

Så vad blir Oskars del i Göteborgsoperans Wicked? Jo, han spelar Boq - en ung man som är barndomsvän med Elphaba och blir förälskad i hennes bästa vän Galinda.

– Han är en lustig liten sidekick! En väldigt komisk karaktär som fungerar som ”comic relief” i historien.

Är det den typen av roller som du gillar att göra?

– Ja! Framför allt verkar det vara ”min” grej; jag får alltid spela komiska karaktärer i allt jag gör. I examensarbetet på Balettakademien gjorde min klass en farsartad musikal där jag hade en stor roll. Det kan hända att castingagenten på Göteborgsoperan såg mig där; de går ofta på musikalstudenternas uppsättningar för att hitta nya medarbetare.

Just nu är Oskar aktuell som producent av SäffleOperans Så som i himmelen, tillsammans med Tobias Norelius.
Just nu är Oskar aktuell som producent av SäffleOperans Så som i himmelen, tillsammans med Tobias Norelius. Foto: Emma Alegod Bruce

Ett lyxigt spelår

Repetitionerna börjar i sommar. Wicked har premiär den 16 september och gör över 100 föreställningar till och med den 24 april.

.Extra roligt för Oskar är att han får med sig sin sambo på jobbet; Tova Hollender, som just nu har den kvinnliga huvudrollen i SäffleOperans Så som i himmelen.

– Hon ingår i ensemblen till Wicked. Vi har nyss köpt en lägenhet i Göteborg och det känns fantastiskt att få jobba både på hemmaplan och i samma uppsättning. Det är en enorm lyx i denna bransch.

Det blir ett intensivt och kul år för Oskar, att först avsluta Så som i himmelen, vara med i uppstarten av projektet Kinky Boots och sedan göra sin professionella debut på Göteborgsoperans scen.

Sen tar du kanske Wicked med hem till SäffleOperans scen då?

– Ja, hoppas det! Det vore ju jättekul.

Artikeltaggar

FöreställningarGöteborgGöteborgsoperanMusikMusikalerNöje/KulturSäffleSäffleoperanTova HollenderUSA

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.