Hoppa till huvudinnehållet

Skolpolitiker om situationen i skolan: ”Vi förstår att folk verkligen sliter”

Publicerad:
Skolpolitikerna Putte Grötting (C) och Thomas Jarlhamre (M) ger sin syn på situationen i skolan.
Skolpolitikerna Putte Grötting (C) och Thomas Jarlhamre (M) ger sin syn på situationen i skolan. Foto: Nathalie Forsström

ST har tidigare skrivit om att lärare och annan personal på kommunens skolor upplever att de går på knäna och har hög belastning. Detta samtidigt som barn- och utbildningsnämnden tvingas till besparingar på grund av det ekonomiska läget.

– Vi förstår att folk verkligen sliter ute i verksamheterna för att få ihop det, både pedagogerna på golvet och skolledningen, säger Putte Grötting (C), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Tomas Jarlhamre (M) uppger att det inte bara är skolan som har det tufft ekonomiskt. Det rådande omvärldsläget gör att hela kommunen märker av de ekonomiska konsekvenserna. Han och Putte Grötting berättar om en mandatperiod som kantats av besparingar.

– Vi har tvingats spara och vi har sparat för högt, säger Putte Grötting som uppger att man inom grundskolan tvingats spara in sammanlagt runt 130 tjänster under den förra mandatperioden.

Minskad budget

Nu har man precis gått in i en ny mandatperiod och det krävs fortsatta besparingar. En anledning till att barn- och utbildningsnämndens budget har minskat är att det är ett vikande elevantal. På Höglundaskolan rör det sig om 34 elever och på grund av färre elever är tanken att det ska försvinna fem lärartjänster.

– Om det minskar med mellan 30 och 40 barn så motsvarar det ungefär 4,7 miljoner kronor i pengar, säger Putte Grötting.

Bra jobb

Både Thomas Jarlhamre och Putte Grötting är överens om att det görs ett väldigt bra jobb ute i skolorna.

– Vi är väl gynnande i Säffle med utbildad personal och jag önskar att vi tillsammans kan värna om det för personalen är grundbulten i det här, säger Putte Grötting.

Larm från skolpersonal: ”Vi går tungt”

Lärare på flera skolor uppger att de går på knäna och har hög belastning. Vad kan ni göra för att hjälpa dem nu?

– Genom att möjliggöra mer tid för undervisning i klassrummet för lärarna. Vår ambition är att det ska bli mer katedertid för den personal som finns, säger Putte Grötting.

Mer undervisning

Thomas Jarlhamre berättar att det finns idéer om hur man kan möjliggöra mer undervisningstid för lärare. En sådan sak kan vara att det finns annan personal som till exempel jobbar med konflikthantering.

Samtidigt som det sparas så väntas också ett stort behov av investeringar framöver. Putte Grötting berättar att en del av Tingvallaskolans elever går i tillfälliga lokaler i Hus 5. Det är en tillfällig lösning och inom sju år kommer man behöva ha en annan lösning.

– Vi har väckt ärendet om en ny Tingvallaskola, säger han.

Renoveringsbehov

Samtidigt finns det behov av att förnya förskolan Pluto och även Värmlandsbro skola är i stort behov av renovering.

– Det är investeringar som hör till en annan budget men det påverkar oss genom högre hyror, säger Thomas Jarlhamre.

– Vi har flaggat hos kommunstyrelsen om vår situation och har ett nära samarbete med kommunstyrelsen. Vi måste se kommunen i det stora perspektivet, säger Putte Grötting.

Fem lärartjänster kan tas bort från Höglundaskolan – stor oro bland personalen

Artikeltaggar

CenterpartietHöglundaskolanModeraternaNyheterPolitikPutte GröttingSäffleSkola och utbildningThomas JarlhamreTingvallaskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.