Hoppa till huvudinnehållet

Vikten av att få läsa

Publicerad:
Sagostund på biblioteket - ett projekt för att främja läsglädjen hos barn.
Sagostund på biblioteket - ett projekt för att främja läsglädjen hos barn. Foto: Emma Alegod Bruce

Äntligen är sagostunderna tillbaka på bibblan. I stort sett varje lördag fram till slutet av maj anordnar biblioteket högläsning i sagorummet gläntan. Ett projekt för att främja läsglädjen hos barn.

Sagostunderna var ett stående inslag i bibliotekets program innan pandemin, men i och med den så fick det sättas på paus. Nu kan biblioteket glatt berätta att de är tillbaka med massvis av roliga böcker att läsa. Högläsningen riktar främst in sig till barn från tre upp till sex år gamla.

Högläsningens betydelse

Att läsningen går ner och blir sämre är något biblioteket är väl medvetna om och vill hjälpa till att vända. Carin Wernberger Dahlin, barnbibliotekarie, förklarar vikten som tidiga insatser har.

– All läsning är jätteviktig, genom att erbjuda högläsning i tidig ålder så kan vi ge en positiv bild till det. Att ta del av högläsning ger ett bättre ordförråd samtidigt som det tränar hörförståelsen. Dessutom kan det bli en mysig stund när någon annan läser, berättar hon.

”Alla kan hitta en bok där man kan känna igen sig”
”Alla kan hitta en bok där man kan känna igen sig” Foto: Emma Alegod Bruce

Allt ska gå snabbt

– Med youtubeklipp och tv-program så går allt så fort, det är svårt att ta in. Med en bok så kan man sitta i lugn och ro, vill man kan man titta i tio minuter på en bild. Att kunna skapa egna bilder och fundera på vad som händer runt om bilden i boken är viktigt för fantasin, förklarar Carin Wernberger Dahlin.

Temavecka

Utöver de planerade lördagarna så kommer biblioteket hålla en temavecka på sportlovet, vecka nio. Då kommer det hållas sagostund varje dag. Temat för veckan är Bamse, med anledning att serietidningen fyller femtio år i år. En annan figur som också kommer att uppmärksammas under året är Emil i Lönneberga som även han har ett jubileum, hela sextio år.

– Vi blandar med litteraturen, klassiker som Bamse, Emil, Alfons och Pippi har stått sig över tid och passar än idag. Samtidigt som det kommer mycket ny och fin barnbokslitteratur. Alla kan hitta en bok där man kan känna igen sig, säger Carin Wernberger Dahlin.

Carin Wernberger Dahlin, barnbibliotekarie, förklara vikten av höglösning.
Carin Wernberger Dahlin, barnbibliotekarie, förklara vikten av höglösning. Foto: Emma Alegod Bruce

Vilken är din favoritbok?

Maja, 5 år: Jag gillar de här böckerna jättemycket, det är årstiderna med Mamma Måd.

Molly, 8 år: Min favorit är Karma och Jonar. De bor i Glimera och ska slåss mot Stendraken.

Silje, 4 år: Pippi är bäst!

”Att kunna skapa egna bilder och fundera på vad som händer runt om bilden i boken är viktigt för fantasin”
”Att kunna skapa egna bilder och fundera på vad som händer runt om bilden i boken är viktigt för fantasin” Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

BarnBöckerLitteraturNyheterSäffleSäffle bibliotek

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.