Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste alla bidra för att minska kriminaliteten

Publicerad:
Att motverka kriminalitet är något som börjar redan i hemmet och vi måste alla dra vårt strå till stacken för ett tryggare samhälle, menar insändarskribenten. Genrebild.
Att motverka kriminalitet är något som börjar redan i hemmet och vi måste alla dra vårt strå till stacken för ett tryggare samhälle, menar insändarskribenten. Genrebild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Under de senaste åren har den kriminella miljön tagit mer och mer plats, vilket inte är svårt att förstå! Sen säger nya regeringen med den egentliga statsministern Jimmie Åkesson i spetsen att nu ska krafttag tas men allt blir bara värre. Bevisar inte detta att vi alla måste ta gemensamma krafttag för att få bukt med det utanförskap som råder?

1. Föräldrar ska sluta skylla på samhället och i stället börja ta ansvar för vad deras barn gör. Var deras barn är. Vilka deras barn umgås med. Skapa en bra och trygg och kärleksfull miljö hemma. Kramar, skratt, aktivt lyssnande med mera.

Det är ditt ansvar att lotsa dina barn, försörja dina barn, vara en bra förebild för dina barn, att inte skaffa fler barn än du kan försörja och orka med att ge dem den uppmärksamhet som varje barn förtjänar.

2. Sluta att utpeka orten och andra områden som problemområden. Skapa ett innanförskap i stället för ett kriminellt utanförskap.

Barn i dessa områden får ända sedan de tittar ut ur moderlivet höra att de är problembarn, vilket absolut inte är en bra grogrund för att från samhällets sida skapa trygghet.

Vi måste skapa hopp i alla människor, vi måste motivera dem att plugga, sköta sig, skaffa jobb, egen ekonomi som de själva sliter för.

Gör alla barn viktiga igen, från födseln. Återinför fritidsgårdar, anställ trygga vuxna som ledsagar barnen, satsa på elevhälsovården, suicidprevention, barnpsykiatrin måste få mer resurser. Vi tjatar om barnkonventionen men när skall barnen börja synas i det politiska arbetet igen?

3. Ta kontrollen över den kriminella värden, inte genom hårdare och längre straff vilket inte kommer att hjälpa något alls. Arbeta för en ändring i EU-kravet att utlänningar som begår brott ska kunna utvisas även om de riskerar olika påföljder i sina hemländer. Vi har inte råd med denna utveckling, och då pratar jag om förlorade människoliv och inte pengar. Vi har inte råd med förlorade liv som i dag skyfflas in i knarkträsket för att vi inte kan slänga ut topparna ur Sverige på grund av EU-regler. EU får väl bygga någon förläggning där dessa får bo tills de går att skicka tillbaka.

Summa summarum måste alla vi ta tag i den negativa utvecklingen och det måste ske på alla nivåer! Sluta skylla på varandra utan sträck ut din hand och börja göra något!

Lundestefan

Artikeltaggar

BarnBrott, lag och rättEUFritidsgårdarJimmie ÅkessonKriminalitetSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.