Hoppa till huvudinnehållet

Danska skidturister luras att gena över Oxåsen

Publicerad:
Danska skidturister luras av sina gps att ta vägen över Oxåsen i Säffle när de ska resa till fjällen.
Danska skidturister luras av sina gps att ta vägen över Oxåsen i Säffle när de ska resa till fjällen. Foto: Claes Österman

De senaste dagarna har boende längs Treabacksvägen märkt av en stor ökning av genomfartstrafik. Främst är det danska bilar, som troligtvis är på väg norrut för skidsemester.

En boende i Treabackarna har hört av sig till Säffle-Tidningen och förklarar att detta fenomen egentligen har pågått sedan nyår, men just under helgen har det varit ”extremt”.

Det är främst danska bilar, men också svenska, som i stället för att fortsätta på E45, svänger av och tar Treabacksvägen över Oxåsen, för att sedan komma ut på E45 igen.

Denna väg används vanligtvis enbart som genväg till E45 av boende i Treabackarna. Att bilar kör av E45 för att svänga in mot Treabackarna och sedan fortsätta över Oxåsen, blir alltså lite av ett mysterium.

– Först tänkte vi att det var bilar som rastat eller tankat i stan och som sedan blivit anvisade denna väg ut ur Säffle, men nu har vi märkt att bilar svänger av E45 efter Sporthälla för att åka över Oxåsen och sedan tillbaka på 45:an, skriver en person till ST.

”Intressant fenomen”

De passerande fjällsemestrarna verkar inte störa boende i området, men de har väckt mångas nyfikenhet.

Man har bland annat undersökt vilken väg Google maps visar till Branäs, om man åker från Danmark.

– Då visas faktiskt vägen över Treabackarna och Oxåsen. Det är ett nytt och intressant fenomen, tycker vi som bor här. Förr har det ju bara varit Treabacksbor som tagit genvägen över Oxåsen.

Artikeltaggar

E45SäffleTrafikTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.