Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Så mycket betalt får Säffles politiker

Publicerad:
Dag Rogne, Ola Johansson, Ann Mlakar, Markus Bäckström och Thomas Jarlhamre är de fem politiker som tjänar mest i Säffle kommun.
Dag Rogne, Ola Johansson, Ann Mlakar, Markus Bäckström och Thomas Jarlhamre är de fem politiker som tjänar mest i Säffle kommun.

Kommunalrådet Dag Rogne (C) är som heltidspolitiker den som tjänar mest av politikerna i Säffle kommun. Av fritidspolitikerna är Ola Johansson (M) den som får mest betalt. Han fick under 2022 ut över 353 000 kronor av kommunen.

De tio politiker i Säffle som under förra året fick ut högst bruttolön av Säffle kommun, fick i genomsnitt ut över 300 000 kronor.

Dag Rogne är som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd den ende heltidspolitikern i Säffle och hans lön ligger förhållandevis lågt om man jämför den med övriga kommunalråd i landets 290 kommuner. Som ST tidigare berättat ligger den också betydligt lägre än flera av kommunens förvaltningschefer.

Säffles fritidspolitiker - de som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnder och sex kommunala bolag - tjänar däremot förhållandevis bra om man jämför med fritidspolitiker i övriga kommuner.

Fick ut över 353 000

Mest betalt får Ola Johansson som under förra året hade ett fast månadsarvode på 29 583 kronor för att han är förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Under 2022 fick han ut 353 833 kronor av kommunen.

Ann Mlakar (S) får 26 625 kronor i fast månadsarvode för att hon är oppositionens företrädare och andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon fick förra året ut 318 450 kronor av kommunen.

Ännu mer fick Markus Bäckström (C) ut i ersättning. Han är framför allt ordförande i Säfflebostäder men också ledamot i kommunstyrelsen och har för detta ett fast månadsarvode på 23 667 kronor. Förra året fick han ut drygt 326 000 kronor i bruttolön av kommunen.

 • Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C).
  Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C). Foto: Alexander Lindhe
 • Ola Johansson (M) är vice ordförande i kommunstyrelsen.
  Ola Johansson (M) är vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Jenni Jansson
 • Ann Mlakar är Socialdemokraternas förstanamn i Säffle.
  Ann Mlakar är Socialdemokraternas förstanamn i Säffle. Foto: Marina Johansson
 • Markus Bäckström, ordförande i Säbo.
  Markus Bäckström, ordförande i Säbo. Foto: Nathalie Forsström
 • Thomas Jarlhamre, ordförande i BUN.
  Thomas Jarlhamre, ordförande i BUN. Foto: Cecilia Snöbohm
 • Socialnämndens ordförande Anita Karlsson (C).
  Socialnämndens ordförande Anita Karlsson (C). Foto: Nathalie Forsström
 • Jonas Larsson (M) är vice ordförande i socialnämnden.
  Jonas Larsson (M) är vice ordförande i socialnämnden. Foto: Nathalie Forsström
 • Putte Grötting (C) äör vice ordförande i BUN.
  Putte Grötting (C) äör vice ordförande i BUN. Foto: Claes Österman
 • Johan Olsson är andre vice ordförande i BUN.
  Johan Olsson är andre vice ordförande i BUN.
 • Lillie Karlsson är andre vice ordförande i socialnämnden.
  Lillie Karlsson är andre vice ordförande i socialnämnden. Foto: Patrik Otter
 • Hèléne Agdén (SiV) är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutkott.
  Hèléne Agdén (SiV) är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutkott. Foto: Nathalie Forsström
 • Nina Andersson (M), ordförande teknik- och fritidsnämnden.
  Nina Andersson (M), ordförande teknik- och fritidsnämnden. Foto: Jenni Jansson

Den nämndordförande som förra året fick den högsta bruttolönen var Thomas Jarlhamre (M) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Han fick förra året en bruttolön på drygt 302 000 kronor. Nämndens vice ordförande Putte Grötting (C) fick samma år ut en bruttolön på 213 000 kronor och andre vice ordförande Johan Olsson (C) fick en ersättning på 206 000 kronor.

Också socialnämndens ordförande Anita Karlsson (C) kunde under 2022 kvittera ut en ersättning på över 300 000 kronor. Jonas Larsson (M) som är socialnämndens vice ordförande fick ut 215 000 i bruttolön.

De tio högst betalda politikerna i Säffle kommun fick förra året ut i genomsnitt över 300 000 kronor var i ersättning.
De tio högst betalda politikerna i Säffle kommun fick förra året ut i genomsnitt över 300 000 kronor var i ersättning. Foto: Alexander Lindhe

Övriga nämndordföranden har något lägre månadsarvoden. Nina Andersson (M) i Teknik- och fritidsnämnden har exempelvis 10354 kronor i månaden, Kenneth Andersson (C) i Miljö- och Bygg har 8875 kronor i månaden och Kulturnämndens ordförande Veronica Bäckström (C) har 5917 kronor i månadsarvode.

Genomsnittslönen för de 15 högst betalda politikerna i Säffle ligger på 254 000 kronor. Den totala lönesumman för de 15 högst betalda politikerna landar på drygt 3,8 miljoner miljoner kronor. Listan på avlönade politiker är dock betydligt längre och kostnaden därmed betydligt högre än 3,8 miljoner.

Har annan sysselsättning

Merparten av fritidspolitikerna har sin huvudsakliga sysselsättning utanför politiken och sköter de politiska uppdragen på sin fritid. Bruttolönen från kommunen är skattepliktig ersättning i form av arvoden, milersättning, ersättning för förlorad inkomst med mera.

De gällande arvodesbestämmelserna för förtroende valda i Säffle kommun fastställdes av kommunfullmäktige 2018. Bestämmelserna baseras på kommunallagen men det är kommunfullmäktige som bestämmer ersättningarnas storlek. Bestämmelserna regleras i ett 16 sidor långt dokument.

Säfflepolitikernas bruttolön 2022
Dag Rogne710 237 kr
Ola Johansson353 833
Markus Bäckström326 304
Ann Mlakar318 450
Thomas Jarlhamre302 984
Anita Karlsson302 778
Jonas Larsson215 052
Putte Grötting213 362
Johan Olsson206 300
Héléne Agdén201 427
Lillie Karlsson191 089
Nina Andersson142 274
Kenneth Andersson116 800
Erik Evestam108 532
Crispin Hultkrantz106 772

Artikeltaggar

Anita KarlssonAnn MlakarDag RogneEkonomiHèléne AgdénLillie KarlssonMarkus BäckströmNina AnderssonOla JohanssonPolitikPutte GröttingSäffle kommunSäfflebostäderThomas Jarlhamre

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.