Hoppa till huvudinnehållet

IVO kritiserar Säffle kommun – tvångsvård av missbrukare uteblev

Publicerad:
Socialnämnden i Säffle kommun kritiseras för bristfällig hantering och vård av två personer med missbruk i kommunen.
Socialnämnden i Säffle kommun kritiseras för bristfällig hantering och vård av två personer med missbruk i kommunen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Läkare anmälde behov av tvångsvård för två patienter med narkotikamissbruk.

Men tvångsvården uteblev.

Nu kritiseras Säffle kommun av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ivo har granskat två fall där socialnämnden i Säffle kommun inte genomfört, eller inte utrett korrekt, tvångsvård enligt LVM, lagen om vård av missbrukare.

I båda fallen hade läkare anmält att det var fara för patienternas liv, och att det fanns en stor risk för självmord.

Den första patienten hade ett missbruk av cannabis och opiater. Vid två tillfällen hade hen avbrutit den frivilliga abstinensbehandlingen på grund av ”drogsug”, står det i Ivo-beslutet.

Den andra patienten led av blandmissbruk, psykotiska abstinenssymptom, självskadebeteende och ett suicidalt beteende. Läkaren ville se ett omedelbart omhändertagande.

Ivo riktar stark kritik mot att socialnämnden inte påbörjade tvångsutredning i både fallen. De poängterar att det enligt socialtjänstlagen krävs att tvångsutredning startas när en anmälan kommer in enligt sjätte paragrafen i LVM. I det första fallet har socialnämnden inte gjort detta och i det andra fallet har fel utredning startats.

En utredning om tvångsvård bör startas om det finns ett pågående missbruk och personen behöver vård för att ta sig ur det, om vårdbehovet inte tillgodoses enligt socialtjänstlagen, eller om personen på grund av missbruket:

  1. Utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara
  2. Löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv
  3. Kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående

I övrigt har Ivo granskat fem förhandsbedömningar angående oro för missbruk hos vuxna i Säffle kommun. Ivo kunde se att socialnämnden i det stora hela hanterat dessa korrekt, men riktar viss kritik mot två fall.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenInspektionerIvoMissbrukNarkotikaOmsorgSäffle kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.