Hoppa till huvudinnehållet

Josefine Hebbe gör musikalkarriär – i Finland

Publicerad:
Josefine Hebbe är nu klar för sin andra musikal i rad i Finland. Efter engagemang i Mary Poppins i Helsingfors väntar Something Rotten i Åbo.
Josefine Hebbe är nu klar för sin andra musikal i rad i Finland. Efter engagemang i Mary Poppins i Helsingfors väntar Something Rotten i Åbo. Foto: Privat

Hon har just avslutat en sejour med Mary Poppins i Helsingfors. Nu har Josefine Hebbe siktet inställt på nästa musikaläventyr på andra sidan Östersjön: Something Rotten på Svenska teatern i Åbo i höst.

– Just nu känns det som att jag lever mitt drömliv, säger hon.

Something Rotten! är den musikaliska farsen som ger en alternativ berättelse om hur både pjäsen Hamlet och musikalgenren kom till. Renässans möter steampunk i en föreställning om två bröder som tävlar med fixstjärnan William Shakespeare.

– Det är en komedimusikal med blandad, catchy musik, säger Josefine Hebbe och tillägger att det även vankas ett och annat steppnummer.

Den värmländska sångerskan är en av de svenska musikalartister som tagit sig in i spelet, när Åbo Svenska teater blir först ut med att sätta upp musikalen på svenska i Finland.

Högoddsare till sommaren

Detta blev offentligt i början av veckan – då släpptes både biljetterna och rollistan. Själv har hon vetat det ganska länge och det dröjer också ett bra tag innan det är premiärdags, den 14 september.

Josefine Hebbe som sotare i en långt stepp-nummer.
Josefine Hebbe som sotare i en långt stepp-nummer. Foto: Privat

– Jag fick ett telefonsamtal från teaterchefen redan i augusti. Jag kände mig så hedrad! Att denna gång även få spela en roll: kvinnan Portia, känns otroligt spännande, säger hon.

Den första repetitionsperioden är två veckor i maj och fram till dess är det konserter på heltid med trion Hebbe sisters och och med föräldrarna i Duo Sentire.

Samarbetet med systrarna i The Hebbe sisters fortsätter, även om alla tre också gör egna projekt vid sidan av.
Samarbetet med systrarna i The Hebbe sisters fortsätter, även om alla tre också gör egna projekt vid sidan av. Foto: Privat

Sedan väntar en högoddsare innan det drar ihop sig till slutrepetitioner i Åbo i augusti:

– Till sommaren har vi sagt att vi ska försöka ha lite mer ledigt. Men en och annan konsert blir det...

Gillar kombinationen

För nej, hon har inte offrat engagemanget med systrarna för att satsa på musikalerna.

– Att få kombinationen är det bästa. Vi kör all in med konserter när jag är hemma. Under 2022 hann vi med hela 85 konserter ihop och jag gjorde 78 föreställningar av Mary Poppins. Så The Hebbe Sisters har verkligen inte lagts på hyllan. Tvärtom, säger Josefine.

78 föreställningar i Mary Poppins-musikalen blev de under 2022 för Josefine Hebbe.
78 föreställningar i Mary Poppins-musikalen blev de under 2022 för Josefine Hebbe. Foto: Privat

Precis så vill hon ha det:

– Just nu känns det som att jag lever mitt drömliv, som får kombinera musikaljobb och The Hebbe sisters. Jag får göra både och. Vi systrar försöker vara mycket i nuet och vi har alla samma driv att utveckla oss tillsammans, samtidigt som vi i perioder också gör några egna projekt.

Mera Finland – på svenska

Också hösten 2022 gick i musikalens tecken för Josefine Hebbe. Då spelade hon i Svenska teatern i Helsingfors uppsättning av Mary Poppins, med sista föreställningen på nyårsafton.

”Jag drömmer så klart om att få  jobb på musikalscener i Sverige också”, säger Josefine Hebbe.
”Jag drömmer så klart om att få jobb på musikalscener i Sverige också”, säger Josefine Hebbe. Foto: Privat

Nu väntar alltså mera Finland. Hon trivs där, men är glad över att hon får sjunga på svenska – och att det står både på svenska och finska på många skyltar ute i samhället.

– Det är svårt med finska!

Hård konkurrens

Det finns en tredje svensk teater i Finland, i Vasa, men hon skulle gärna även stå på musikalscener i hemlandet.

– Jag drömmer så klart om att få jobb på musikalscener i Sverige också, men det är otroligt stor konkurrens. Ibland kan det vara över 800 sökande och som musikalartist är man van vid att få otroligt många nej. Så länge jag får arbeta heltid med det jag brinner för så är jag tacksam oavsett vilket land jag än får jobba i. Jag trivs otroligt bra i Finland och det är spännande att möta en annan kultur.

Den värmländska musikalartisten trivs bra i Finland.
Den värmländska musikalartisten trivs bra i Finland. Foto: Privat

Kanske kan framgångarna med The Hebbe sisters ibland bli en hämsko vid rollbesättningar på mer närbelägna scener, men också inom trions repertoar finns bredd och svängrum. De gör allt från glittriga företagsgig med showig dans till hembygdsgårdsspelningar och har även turnerat med en egen barnteaterföreställning tillsammans med pianisten Ulrika Hebbe.

– Vissa ser oss bara som de ”jazziga systrarna” och vet inte att vi alla, utöver sång, även är utbildade inom dans och teater, säger Josefine Hebbe och framhåller vikten att använda sig av olika estetiska uttryck, för att skapa variation och djup i framträdandena.

MUSIKALFAKTA

Something Rotten!

Musikalen hade Broadwaypremiär våren 2015 och nominerades för tio Tony Awards, däribland ”Best Musical”. Den är en komedi om hur pjäsen Hamlet kan ha kommit till.

Åbo Svenska teater spelar den i höst, med premiär den 14 september.

Markku Nenonen står för regi, koreografi samt bearbetning av texten, Martin Segerstråle, är musikaliskt ansvarig och stepkoreograf Säde Kajovaara.

Medverkande: Ur teaterns egen ensemble Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Ingemar Raukola och Jerry Wahlforss. Via audition valdes musikalartister från Sverige ut: Eric Hallengren, Josefine Hebbe, David Lindell, Victor Molino Sanchez, Ivan Persson samt Elias Wallin.

Föreställningen textas på svenska och finska.

Artikeltaggar

ÅboFinlandFöreställningarHelsingforsJazzJosefine HebbeMusikMusikalerNöje/KulturSäffleTeaterThe Hebbe SistersVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.