Hoppa till huvudinnehållet

Wiksfors Bryggeri - numera i Nysäter

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Bryggaren Anders Nilsson stortrivs i de nya lokalerna i Värmlands Nysäters gamla skola. Där har var sak sin plats och arbetet görs mycket mer effektivt.
Bryggaren Anders Nilsson stortrivs i de nya lokalerna i Värmlands Nysäters gamla skola. Där har var sak sin plats och arbetet görs mycket mer effektivt. Foto: Marina Johansson

Wiksfors Bryggeri har blivit Nysäters bryggeri - fast bara på kartan. Det lilla ölbryggeriet i kommunen har expanderat stort och därför flyttat från den lilla lokalen på Wiksfors bruk till Värmlands Nysäters gamla skola.

– Det känns fantastiskt bra att vara här, säger bryggaren Anders Nilsson.

Det var i somras som både Anders och Wiksfors bruk-kollegan Lars Evert Wikholm började snegla på den gamla skolan i Värmlands Nysäter, som återigen låg ute till försäljning efter några år som butik och vandrarhem.

– Vi kände bägge två att våra verksamheter - Wiksfors Bryggeri och Wiksfors Technology - hade vuxit ur kostymen och behövde större lokaler, säger Anders.

Högt i tak, mycket ljusinsläpp och praktiska utrymmen - Anders är helnöjd med det nya bryggeriet.
Högt i tak, mycket ljusinsläpp och praktiska utrymmen - Anders är helnöjd med det nya bryggeriet. Foto: Marina Johansson

”Skön känsla”

Det blev ett fastighetsköp. Wiksfors Technology flyttade in på övervåningen redan i november, medan Anders flyttade in bryggeriet till nedervåningen vid årsskiftet. Ännu återstår en hel del jobb med att få lokalerna precis som han vill ha dem, men allt är funktionellt och verksamheten är i full gång som vanligt.

– Vi - Lars Evert och jag - har i första hand plockat bort vägg-och golvbeklädnader, spacklat och lagt nytt, lättstädat golv. Det är en skön känsla att komma in och kunna gå i strumplästen! Det är bra värme i lokalen och högt i tak - det är bra, när ångorna bolmar. Och så härligt ljus i lokalen!

Bryggeriets tre starköler har gjort succé - och snart kommer en fjärde, med lila kapsyl.
Bryggeriets tre starköler har gjort succé - och snart kommer en fjärde, med lila kapsyl. Foto: Marina Johansson
Separat kök, flera olika lagerförråd - och inte minst en öppen spis som man gärna tar en paus vid medan man funderar på nya ölsorter!
Separat kök, flera olika lagerförråd - och inte minst en öppen spis som man gärna tar en paus vid medan man funderar på nya ölsorter! Foto: Marina Johansson

Rymligt och effektivt

I sommar är det tre år sedan som Anders Nilsson startade Wiksfors Bryggeri, och den 1 mars är det två år sedan han började arbeta som bryggare på heltid. Produktionen har vuxit kraftigt för varje år, och det är framför allt därför som han känt behovet av nya, mer ändamålsenliga lokaler. Det möjliggör att tillverka större volymer öl, men också att kunna köpa in och bunkra större lager av humle, malt och andra ingredienser. Det finns separat diskrum och kontor, och köksingången på sidan av huset blir perfekt för att transportera flaskor utan att behöva gå genom huvudentrén.

Den gamla skolan har stått tom ett tag, men numera finns både Wiksfors Bryggeri och Wiksfors Technology på platsen.
Den gamla skolan har stått tom ett tag, men numera finns både Wiksfors Bryggeri och Wiksfors Technology på platsen. Foto: Marina Johansson

En sak med de nya lokalerna som har varit ett enormt lyft för verksamheten, är att kunna installera automatiserad flaskning.

– Dessutom går allt så mycket fortare och smidigare, när var sak kan ha sin plats och det inte behöver läggas så mycket tid på att flytta runt saker. Och man kan arbeta på smartare, mer effektiva sätt som sparar tid och kraft. Numera kan jag vara färdig med bryggandet vid tre, istället för fem. Det känns fantastiskt bra!

Under året kommer minst två nya starköler att lanseras.
Under året kommer minst två nya starköler att lanseras. Foto: Marina Johansson

Utökat sortiment

I fjol tillverkade Wiksfors Bryggeri 13 000 liter öl. I år är målet 20 000. Anders har nyligen förlängt kontraktet med Systembolaget som gör att hans starköler kommer att fortsätta säljas där i ännu ett år. Och minst ytterligare två nya sorter kommer att lanseras i år.

– Det blir en Neipa - New England IPA - som har otroligt mycket fruktighet och är väldigt humlig.

Den andra blir en öl i kölsch-stil. Den får dock inte heta kölsch, eftersom bara öl som är bryggd i Köln får kallas det.

– Så den ska heta Ôlsch, med ett ”värmländskt” ô.

Några nya folköler blir det också - och en hyllning till en av ”grannarna” i Nysäter finns också i tankarna.

– Vikingacentret har flera olika jubileer i år, så vi planerar en öl med vikingtema tillsammans med dem.

Inte mjöd, då?

– Nej - jag gillar ju inte mjöd!

Att hitta skylten ”pub” i förrådet måste väl tolkas som ett tecken på att ölet hör hemma i lokalen. ”Jag tror att den måste komma från gamla Hasslerudsparken”.
Att hitta skylten ”pub” i förrådet måste väl tolkas som ett tecken på att ölet hör hemma i lokalen. ”Jag tror att den måste komma från gamla Hasslerudsparken”. Foto: Marina Johansson

Idéer och visioner finns alltid. Utöver själva bryggandet vill Anders också göra verksamheten mer utåtriktad. Någon regelrätt pubverksamhet kommer det sannolikt inte att bli - åtminstone inte inledningsvis - men vid entrén vill han ha ett så kallat taproom för provsmakning, och där besökare kan ”hänga” i en miljö med brittisk pub-känsla.

– Vi i bolaget Wiksfors Bryggeri AB ska ansöka om provsmakningstillstånd, och jag tänker att det vore trevligt att ha en liten ölbutik på plats så att folk kan köpa med sig lättöl hem. Jag vill också återuppta kurser, vilket det inte funnits tid för på ett tag. Och senare i vår kommer bryggeriet att medverka på festivalen Carlstad Beer & Music, det ska bli fantastiskt roligt.

Planen är att kunna ha ett ”taproom” för provsmakning och som ett sällskapsrum för besökare.
Planen är att kunna ha ett ”taproom” för provsmakning och som ett sällskapsrum för besökare. Foto: Marina Johansson

Kommer du att fortsätta driva bryggeriet ensam?

– Det vet jag inte just nu. Jag gillar ju att sköta mig själv, och så är det ju en ekonomisk fråga. Samtidigt finns det naturligtvis en gräns för när dygnets timmar och den egna kapaciteten inte räcker till. Det finns hursomhelst inget självändamål i att driva det ensam. Det får tiden utvisa, hur det fortsätter!

Artikeltaggar

BryggerierEnglandMat och dryckNysäterSystembolagetVärmlands NysäterWiksfors BryggeriÖl

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.